Newsflash
Știri

24 martie: Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei

de Dorina Novac - mar. 24 2023
24 martie: Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei

Statisticile arată că tuberculoza rămâne cel mai de temut ucigaș infecțios la nivel mondial, în fiecare zi peste 4.300 de persoane pierzându-și viața din cauza acestei boli care poate fi prevenită și vindecată.

Aproape 10 milioane de persoane se îmbolnăvesc anual de tuberculoză (TB), potrivit reprezentanților Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

Cu toate acestea, eforturile conjugate de luptă pentru combaterea acestei maladii și politicile promovate la nivel mondial au dus la salvarea, doar în ultimul sfert de veac, a peste 74 de milioane de vieți.

tuberculoza

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), majoritatea persoanelor care suferă de această boală trăiesc în țări cu venituri medii și mici pe cap de locuitor.

Citește și: Tuberculoză cerebrală în spondilita anchilozantă

„Data de 24 martie a fost aleasă pentru a marca Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei, întrucât în această zi, în urmă cu 141 de ani, bacteriologul german Robert Koch a anunțat descoperirea bacilului care provoacă această boală, deschizând calea spre diagnosticarea şi vindecarea acestei maladii. Este o zi în care se urmărește sensibilizarea opiniei publice cu privire la consecințele acestei afecțiuni asupra sănătății publice, dar și a impactului pe care îl are în plan social și economic. Nu în ultimul rând, marcarea unei zile a luptei împotriva unei boli ce poate fi, de fapt, eliminată, urmărește să atragă atenția și asupra modalităților de prevenție și combatere a acestei maladii cumplite”, a menționat dr. Adriana Socaci, medic primar pneumolog în cadrul Spitalului „Victor Babeș” Timișoara și coordonator tehnic județean PNPSCT.

Sloganul ales pentru a marca în acest an Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei este „Da! Putem elimina TB!”.

Comunitatea medicală internațională își propune să inspire speranță și să încurajeze investiții crescute în domeniul combaterii acestei boli, o implementare mai rapidă a noilor recomandări ale OMS, adoptarea inovațiilor care să ajute la un tratament cât mai eficient, acțiuni accelerate în lupta împotriva TB, dar și o colaborare multisectorială pentru eliminarea acestei maladii.

La cinsprezece ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România continuă să ocupe primul loc privind Incidența globală a TB, atât în rândul populației adulte cât și a celei infantile.

În ultimii 20 de ani, în România s-au înregistrat progrese importante în asigurarea controlului bolii:

  • Incidența globală a TB (cazuri noi și recidive) a scăzut cu 67,7%, de la un maximum de 142,9%000 (30.985 cazuri) în anul 2002 la 46,1%000 (8.824 cazuri) în anul 2022, dar cu o repartizare neuniformă la nivel de județe evidențiind factorii determinanți în asigurarea controlul TB: statusul social și adresabilitatea la serviciile medicale de profil;
  • Incidența TB la copiii cu vârste cuprinse între 0 - 14 ani a scăzut cu 77,7%, de la 48,1%ooo (1.809 cazuri) în anul 2002 la 10,7 %ooo (327 cazuri) în anul 2022, de asemenea cu o repartizare neuniformă la nivel de județe;
  • Mortalitatea prin TB a scăzut cu o rată de 63,1% în intrevalul 2002-2021, de la 10,3%000 în anul 2002 la 3,8 %000 în anul 2021.

Pandemia de COVID -19, cu o rată de mortalitate dintre cele mai înalte din ultimii 100 de ani, a condus la o scădere artificilă a principalilor indicatori de impact ai TB atât la nivel mondial (cu peste 28%) cât și la nivel național (cu până la 35%), în special în perioada 2020-2022.

„Reala problemă de sănătate publică ramâne însă tuberculoza chimiorezistentă, care ridică serioase obstacole în controlul TB în întreaga lume. Dacă în prezent în România tuberculoza cu tulpini sensibile are o rată de vindecare de peste 83%, cea cu tulpini rezistente la Izoniazidă și Rifampicină are şanse de vindecare destul de reduse, sub 50%”, se arată într-un comunicat.

În România, Ministerul Sănătăţii consideră tuberculoza o problemă majoră de sănătate publică şi ca urmare, activităţile de combatere a răspândirii acesteia prevăzute în Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei (PNPSCT) – diagnosticul şi tratamentul bolnavilor de TB, controlul contacţilor acestora, tratamentul preventiv, activităţile de informare, educare, comunicare sunt gratuite.

„Intervenţiile incluse în PNPSCT urmăresc asigurarea serviciilor centrate pe pacient, în conformitate cu recomandările OMS. Controlul Tuberculozei este o problemă globală de sănătate publică iar realizarea ţintelor la nivel național presupune o abordare multisectorială, aducând laolaltă atât instituțiile statului , Ministerul Sănătății, alte ministere, PNPSCT dar și organizații știintifice, organizaţii internaționale, organizaţii nonguvernamentale”, au subliniat reprezentanții Societății Române de Pneumologie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe