Newsflash
SPECIALITĂȚI

Tehnologiile mobile în practica medicală

de Andreea HOȘTINĂ - ian. 18 2018
Tehnologiile mobile în practica medicală
     Conform Organizației mondiale a sănătății, termenul mHealth se referă la folosirea tehnologiilor wireless în domeniul sănătății. Sistemele de sănătate încep să folosească metode noi de abordare a pacienților, iar tehnologiile mobile câștigă tot mai mult teren. Această abordare este considerată foarte utilă, deoarece crește accesul la servicii medicale și reduce costurile. Aceste instrumente pot include sisteme care oferă informații medicale, programe de promovare a sănătății sau programe de prevenție, precum cele de vaccinare*.
     Faptul că măsurile profilactice sunt de cele mai multe ori puțin folosite sau chiar ignorate duce, adesea la morbiditate și reprezintă o provocare pentru sistemele sanitare, la nivel mondial. Cu toate acestea, tehnologiile mobile devin din ce în ce mai folosite și, astfel, apar noi metode de prevenție și control. De exemplu, în ultimii ani, au apărut foarte multe aplicații pentru mobil care ajută persoanele care își doresc să renunțe la fumat sau pe cele care își doresc să slăbească, menținându-le motivația ridicată și păstrând înregistrări precum greutatea inițială sau efectuând calcule bazate pe măsurători antropometrice.
     Din perspectiva cadrelor medicale, tehnologiile mHealth trebuie privite ca un ajutor, un sprijin pe care îl primim în interacțiunea pe termen lung cu pacientul. Ne este mult mai ușor să înregistrăm progresul pacienților, iar aceștia vor percepe tot procesul ca fiind mult mai facil. Cu ajutorul acestor tehnologii, putem urmări de exemplu aderența la tratament, prin sisteme inteligente care monitorizează programul medicației pacientului, sau putem inclusiv să facem măsurători la distanță ale unor parametri precum pulsul sau rata respirației. Disponibilitatea pacientului de a descărca o astfel de aplicație pe un dispozitiv mobil pe care îl deține reflectă motivația și dorința acestuia de a menține comportamentul sau tratamentul pe termen lung.
     Din perspectiva pacientului, tehnologiile mHealth pot ușura procesul medical, acesta putând să folosească o aplicație pentru a efectua o programare la medic, pentru a seta o alarmă la intervale fixe pentru a lua medicamentele sau pentru a se informa folosind surse de încredere. Unele companii farmaceutice oferă posibilitatea de a scana un cod cu telefonul mobil pe medicamentele produse de ei, pentru a vizualiza ingredientele și modul de administrare.
     În România, aplicațiile mHealth nu sunt folosite pe scară largă în sistemul medical. Există anumite componente deja existente, precum clinici care au propriile aplicații sau propriul sistem de programări online, dar, în general, persoanele care folosesc acest tip de aplicații le utilizează pe cont propriu, fără să le fi fost recomandate de un cadru medical. Nu există studii care să raporteze date exacte în ceea ce privește folosirea aplicațiilor mHealth în România.
     Una dintre problemele care pot apărea în legătură cu tehnologiile mHealth este reprezentată de informațiile care se regăsesc în aplicații. Dezvoltarea aplicațiilor de acest tip trebuie să aibă întotdeauna în spate o echipă interdisciplinară, formată atât din persoane specializate în tehnologia informației, cât și persoane din domeniul medical. Informația care ajunge la utilizator trebuie să fie verificată și bazată pe dovezi, astfel încât acesta să poată avea încredere în sfaturile pe care le primește, fără a-și risca sănătatea.
     În general, industria IT este interesată să dezvolte acest tip de aplicații, pentru că este un domeniu emergent în România, iar alăturarea unor echipe medicale acestor echipe de IT ar putea aduce beneficii pentru toate părțile implicate: dezvoltatori, cadre medicale și pacienți.
     Tehnologiile mHealth ne ușurează sau ne complică practica medicală? Deși există atât argumente pro, cât și argumente contra, dacă aplicațiile sunt dezvoltate plecând de la medicina bazată pe dovezi, sunt verificate și folosite cu unicul scop de a facilita complianța pacienților față de un tratament sau un comportament, ele pot facilita comunicarea medic–pacient și pot fi de un real ajutor în practica medicală și în domeniul sănătății publice.

 


* Fortuin J et al. The impact of mHealth interventions on health systems: a systematic review protocol. Syst Rev. 2016 Nov 25;5(1):200

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe