Newsflash
Știri

SNMF: Medicina de familie are nevoie de soluții realiste

de Cristina GHIOCA - iun. 9 2023
SNMF: Medicina de familie are nevoie de soluții realiste

Creșterea numărului de locuri pentru rezidenţiatul în Medicina de familie, prin alocarea suplimentară de locuri doar în această specialitate pentru persoanele care nu au primit repartiţie, reprezintă o soluţie neadecvată.

Creșterea numărului de locuri pentru rezidenţiatul în Medicina de familie, prin alocarea suplimentară de locuri doar în această specialitate pentru persoanele care nu au primit repartiţie, reprezintă o soluţie neadecvată în rezolvarea deficitului de astfel de specialiști, atrage atenţia Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF). Ministerul Sănătăţii (MS) și reprezentanţii Guvernului trebuie să identifice soluţii realiste pentru atenuarea deficitului de medici de familie, fără a face concesii de la calitatea pregătirii acestora în rezidenţiat și luând măsurile necesare pentru ca Medicina de familie să redevină o specialitate atractivă, atrage atenţia SNMF într-un comunicat de presă. 

„Doar suplimentarea de locuri de rezidenţiat, discriminatoriu, numai pentru specialitatea de Medicina de familie va conduce pe termen lung la consacrarea meseriei de «rezident de Medicină de familie» până când candidatul va obţine nota care îi conferă accesul la o altă specialitate. Acest lucru va perpetua deficitul de medici de familie, totul în detrimentul accesibilităţii la servicii medicale de asistenţă medicală primară a populaţiei din mediul rural și urbanul mic”, au arătat reprezentanţii SNMF.  Aceștia au atras atenţia că adevărata problemă o constituie numărul de medici specialiști în Medicina de familie care chiar practică medicina de familie, nu cel al rezidenţilor care promovează examenul de specialitate.

Rezolvarea problemelor stringente e mult mai importantă

În opinia lor, pentru ca specialitatea „să nu mai fie privită ca un apostolat”, ar trebui rezolvate câteva probleme importante: „Atât timp cât nu se aduc și modificări în partea de birocraţie, excesiv de împovărătoare în continuare, cât există îngrădiri în practica profesiei inexistente oriunde altundeva în Uniunea Europeană, cât există reglementări legislative care ne fac culpabili în fiecare clipă și cu numeroase sancţiuni îndreptate împotriva noastră, este de înţeles de ce specialiștii de Medicina de familie se îndreaptă către alte specialităţi sau către alte ţări”.

Luarea de poziţie a SNMF a avut loc după ce ministrul Sănătăţii a cerut universităţilor şi facultăţilor de medicină informaţii privind o posibilă extindere a capacităţii de pregătire în specialitatea Medicină de familie. „Având în vedere cele trei runde de discuţii, desfășurate cu reprezentanţii celor 208 medici care au obţinut un punctaj minim de promovare la sesiunea din 14 mai 2023 a concursului de rezidenţiat şi care s-au situat în afara celor 628 de locuri disponibile, Ministerul Sănătăţii (MS) a solicitat universităţilor şi facultăţilor de medicină evaluarea posibilităţii suplimentării locurilor de pregătire în specialitatea Medicină de familie. Având în vedere deficitul de medici de familie înregistrat în anumite regiuni ale ţării, precum şi faptul că un procent semnificativ dintre medicii de familie vor ieși la pensie în următorii șapte ani, MS consideră că este posibilă această soluţie în beneficiul tinerilor medici, sistemului sanitar şi implicit al pacienţilor”, au arătat reprezentanţii MS, pe site-ul instituţiei.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe