Newsflash
OPINII

Sănătate și empatie

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - sept. 2 2022
Sănătate și empatie

Să mulţumim pentru că putem merge, putem vedea, putem vorbi, putem munci, putem să „ne chinuim” cu toate dificultăţile ce ne par de netrecut sau (oricum) mult mai mari și mai dificile decât sunt.

image-from-rawpixel-id-2330915-jpeg
Foto: Rawpixel

Aflându-ne într-o staţiune în care preocuparea cvasipermanentă a personalului medical și auxiliar este aceea de a-i ajuta pe cei suferinzi (am aflat că activitatea nu se oprește aproape deloc, iarnă-vară-primăvară, programările sunt făcute cu mult timp înainte și este important să fie respectate), am văzut și am auzit multe istorisiri și am aflat despre multe situaţii care te pot cutremura.

Am văzut persoane tinere care se deplasează doar în cârje sau sprijinite de un cadru metalic. Am văzut foarte multe persoane, de toate vârstele, care depind permanent de un cărucior.

Doi tineri, soţ și soţie, se deplasau cu motocicleta. La un moment dat au fost loviţi de o mașină și proiectaţi în aer. Soţul a murit pe loc. Soţia a intrat în comă. Starea s-a îmbunătăţit după mai multe săptămâni, neștiind nimic despre soţul ei, aflând că a rămas singură abia în momentul în care și-a „revenit”. Am notat cu ghilimele pentru că nu doar starea psihică era tragică, problemele erau aparent insurmontabile și fizic.

Nu putea face nicio mișcare cu propriile sale puteri. Au urmat luni de recuperare și mici evoluţii pozitive în ceea ce privește mișcările și activităţile de zi cu zi. Doamne păzește!

Oare atunci când totul ni se pare normal (mergem, vedem, auzim, vorbim, muncim) ne putem gândi că sunt și persoane cu o asemenea suferinţă? Ne gândim vreodată să mulţumim pentru ceea ce avem, pentru ceea ce ni s-a dat și trebuie să încercăm să păstrăm în bune condiţii?

Fiecare și le știe pe ale lui

Nu trebuie să invidiem sau să ne gândim la „cum îi merge altuia”. Nu știm care este adevărul. Am văzut persoane care arată foarte bine, care păreau să fie în vizită sau poate să facă parte din personalul care are grijă de ceilalţi, dar, după o vreme, le-am revăzut în „ţinuta de recuperare”, participând la proceduri la fel ca și cei la care suferinţa era evidentă.

Am văzut mai multe soţii care păreau absolut sănătoase, care împingeau căruciorul în care se aflau soţii lor. Figuri triste, aparent resemnate, figuri care din când în când se luminau cu o rază de speranţă, persoane cu staturi diferite și care, poate, în lipsa suferinţei soţului ar fi fost/părut fără putere. Acum însă, își concentrau toată energia pentru a fi de folos celui de care sunt legate „la bine și la greu”.

Unul dintre soţi abia se putea deplasa. Pentru a ajunge pe patul unde era ajutat să facă unele mișcări avea nevoie de mult sprijin. Profesorul de sport coordona și ajuta, sfătuia și făcea, iar soţiaprivea duios dintr-o parte a încăperii, gata ca la cel mai mic semn să sară în ajutor și să își aducă mica sa contribuţie.

Mă gândeam: „Oare ce este în sufletul celor care zilnic se întâlnesc cu tragedii? Oare cum rezistă auzind și văzând atât de multe?”. Medicina nu este o meserie, ci o misiune. Este „ceva” ce nu poate fi dus la bun sfârșit fără empatie, fără suflet.

Dar, în același timp, pentru a „nu muri alături de pacienţi” medicii, asistenţii, infirmierele, toţi cei implicaţi trebuie să găsească formula echilibrului și să continue cu bine, pentru binele aproapelui. Iar noi să fim mai grijulii și să facem ceea ce ţine de noi pentru a păstra starea de sănătate și pe cât posibil a-i ajuta și pe alţii, cu empatie.

Citiți și: Respectul reciproc, cerinţă sau obligativitate?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe