Newsflash
Știri

România nu combină vaccinurile anti-COVID

de Cristina GHIOCA - iul. 9 2021
România nu combină vaccinurile anti-COVID

Autorităţile rămân la schema de vaccinare cu două doze AstraZeneca, considerând că nu există încă suficiente date privind potenţialele riscuri ale combinării acestui vaccin cu unul de tip mARN.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) încurajează vaccinarea cu același tip de vaccin în cazul preparatului produs de compania AstraZeneca, a anunţat dr. Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă. Excepţiile în acest sens sunt situaţiile în care există contraindicaţii sau dacă persoanele au dezvoltat tromboză cu trombocitopenie după prima doză, sindrom de pierdere capilară sau șoc anafilactic, a adăugat președintele CNCAV. Decizia a fost luată avându-se în vedere atât reacţia precaută a Agenţiei Europene a Medicamentului, care nu a făcut recomandări ferme privind combinarea vaccinurilor, cât și dovezile limitate privind siguranţa utilizării unei astfel de scheme.

        „Ceea ce știm în momentul acesta este că reactogenitatea la cea de-a doua doză cu un vaccin pe bază de ARN mesager este mai crescută comparativ cu schema de vaccinare care folosește același tip de vaccin. Nu putem anticipa frecvenţa reacţiilor adverse mai scăzută de 1 la 1.000, pentru că nu au fost înrolaţi atâţia pacienţi, atâtea persoane în aceste studii”, a explicat dr. Valeriu Gheorghiţă.

Crește numărul cazurilor cu varianta Delta

        Președintele CNCAV a atras atenţia că, din datele și estimările existente în prezent, este foarte probabil ca și în România să se înregistreze o creștere a numărului de cazuri de COVID-19 produse de varianta Delta a virusului SARS-CoV-2, inclusiv în rândul persoanelor vaccinate. El a explicat că deși eficacitatea vaccinurilor de tip ARNm este de aproximativ 95%, 5% dintre persoanele vaccinate nu dezvoltă un nivel suficient de protector al anticorpilor nici după boala naturală, nici după vaccinul anti-COVID, și nici după alte tipuri de vaccinuri. Acestea sunt persoane care în general nu dezvoltă anticorpi în urma infecţiilor.

        „La acest moment, în perspectiva variantei Delta, uitându-ne la ce se întâmplă (...) în Israel, în Marea Britanie, observăm o creștere a numărului de cazuri, inclusiv în rândul celor vaccinaţi. Însă trebuie să ţinem cont că în ţările în care procentul persoanelor vaccinate este de peste 60%-70%, evident că aplicând 5% din numărul total al persoanelor vaccinate, vom avea un număr destul de mare de persoane care s-ar putea să nu aibă un nivel crescut de protecţie, chiar dacă au fost vaccinate”, a adăugat președintele CNCAV.

        Pe de altă parte însă, în ţările cu rată crescută de acoperire vaccinală, în ciuda creșterii numărului de cazuri, generate în special de varianta Delta, nu a crescut numărul de internări și nici cel al deceselor, a subliniat dr. Valeriu Gheorghiţă. La polul opus, în statele în care rata de acoperire vaccinală este scăzută, cum se întâmplă în Rusia sau în Africa de Sud, unde tulpina Delta este deja dominantă în peste 60% dintre cazurile confirmate, a crescut în paralel și numărul de internări și de decese, cele mai multe survenind la persoanele nevaccinate.

Aproximativ 28% este rata de acoperire vaccinală în România.

Municipiul București are o rată de coperire de 45,9%, fiind urmat pe județe de Cluj (42,6%), de Sibiu (36,18%), Brașov (33,8%) și Timiș (33%). 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe