Newsflash
REUNIUNI

Reușite în TCSH și terapia CAR-T

de Dr. Radu GOLOGAN - nov. 26 2021
Reușite în TCSH și terapia CAR-T

În perioada 5-6 noiembrie a avut loc, online, cel de-al cincilea Congres anual al Societăţii Române de Transplant Medular (SRTM), reuniune știinţifică medicală naţională cu participare internaţională.

shutterstock_1118197316Evenimentul a fost structurat pe mai multe secţiuni, prima și cea mai consistentă a cuprins ilustrări ale activităţii de transplant în România, urmată de trei secţiuni cu conţinut predominant educaţional, o masă rotundă dedicată imunologiei de transplant medular și o serie de simpozioane organizate de firmele de medicamente, acestea aducând o consistentă contribuţie educaţională.

În afara acestora, programul a cuprins și o secţiune dedicată asistentelor medicale, al căror aport la succesul procedurilor de transplant este substanţial, și un curs pentru medicii de familie, intitulat „Ghidul medicului de familie în transplantul medular”, avându-se în vedere rolul deloc neglijabil pe care îl are medicul de familie în cooptarea și selectarea donatorilor de celule stem hematopoietice.

Rezultate în transplantul medular haploidentic

Una dintre secţiunile cu scop educaţional, intitulată „Ce este nou în 2021 în TCSH?” (terapia cu celule stem hematopietice), moderată de prof. dr. Gabriel Ghiaur, a cuprins un grupaj de prezentări ale unor autori din SUA, de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, actualul loc de muncă al profesorului, și de la Universitatea Pennsylvania, precum și prezentarea prof. dr. Ștefan Ciurea, de la Universitatea California din Irvine.

Dublate de date din experienţa personală, cele prezentate s-au referit, în principal, la progresele încurajatoare înregistrate de transplantul medular haploidentic (Universitatea Johns Hopkins este iniţiatoarea și promotoarea acestei noi modalităţi de realizare a transplantului de celule stem hematopoietice).

Rezultate extrem de promiţătoare au fost obţinute în forma severă de aplazie medulară (prof. dr. Amy Zedern), unde transplantul medular haploidentic cu celule provenite din măduva osoasă a indus remisiuni complete în proporţie de 92%, urmat de reacţii de grefă-contra-gazdă la numai 10% dintre cei grefaţi.

Aceste rezultate recomandă procedura drept tratament de elecţie și de primă linie, înlocuind tratamentul imunosupresor, care este considerat un standard în prezent, dar este grevat de complicaţii la distanţă posibil redutabile, precum evoluţia clonală.

Faptul a fost documentat și de profesorul Ciurea pentru sindromul mielodisplazic, unde alotransplantul medular, în general, și cel haploidentic, în particular, rămân soluţia terapeutică. Cele mai avantajoase rezultate statistice se înregistrează pentru pacienţii cu risc prognostic intermediar și mare, mortalitatea legată de transplant la vârstnici putând fi redusă prin aplicarea unui regim de condiţionare cu Melphalan 100 mg.

Nouă tehnologie terapeutică

Un spaţiu aparte a fost alocat prezentărilor și discuţiilor referitoare la terapia cu limfocite T chimerizate („CAR-T cell”) în hemopatiile maligne, o nouă tehnologie terapeutică ce reunește bioingineria genică cu imunoterapia.

Constituind subiectul unei întregi secţiuni educaţionale, intitulată „Terapia cu CAR-T – prototip de terapie personalizată”, coordonată de prof. dr. Alina Tănase, aceasta a avut ca scop informarea hematologilor, și nu numai, privind specificul și complexitatea acestei proceduri, care obligă la măsuri de logistică specifice, mai apropiate de cele ale actualului compartiment dedicat transplantului medular.

Fără să constituie un panaceu și cu toată complexitatea ei, terapia cu limfocite CAR-T, aplicată cu precădere pentru început în bolile limfoproliferative rezistente sau refractare la alte tratamente, s-a dezvoltat rapid în lume și are tendinţa de a determina restrângerea utilizării transplantului medular în bolile hemato-oncologice.

Este astfel un deziderat și pentru România, unde procedura este deja acceptată și susţinută de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Mai mult, implementarea acestei tehnologii va impune și schimbarea numelui SRTM în cel de Societatea Română de Transplant Medular și Terapii Celulare.

Ilustrând importanţa reactivărilor virale la pacienţii cu transplant medular, o mică secţiune, foarte animată de altfel și prin contribuţia celor doi protagoniști, dr. Sinkó János din Budapesta și dr. Varady Zsofia din București, a fost dedicată dezbaterii aspectelor practice ale prevenirii infecţiei cu virusul citomegalic (CMV).

A fost relevată valabilitatea în practică a medicamentului Letermovir, care a început să fie folosit și în Institutul Clinic Fundeni din ianuarie 2021 pentru profilaxia reactivării CMV, cu bune rezultate, avându-se în vedere și toleranţa medulară și generală foarte bună.

Granturi de cercetare pentru tinerii hematologi

În cadrul congresului a fost lansată și o competiţie internă pentru granturi de cercetare în domeniul transplantului medular și al imunoterapiei celulare, finanţate de SRTM (director de proiect: dr. Ciprian
Tomuleasa, șef de lucrări la UMF Cluj-Napoca) și dedicate tinerilor hematologi cu preocupări de cercetare având vârsta de până în 35 de ani, data limită pentru depunerea propunerilor fiind 31 decembrie 2021.

Iniţiativa constituie o premieră în cadrul destul de larg al societăţilor medicale din România și poate un exemplu stimulator pentru acestea de a sprijini și din punct de vedere material activitatea de cercetare a
tinerilor, alături de competiţiile organizate de forurile guvernamentale,
de Academia Română și de diferite alte entităţi nonguvernamentale.

Citiți și: Stilul de viață sănătos, din nou în atenția specialiștilor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe