Newsflash
REUNIUNI

Stilul de viață sănătos, din nou în atenția specialiștilor

de Conf. dr. Anca HÂNCU - nov. 26 2021
Stilul de viață sănătos, din nou în atenția specialiștilor

Numeroase studii arată importanţa unui stil de viaţă sănătos în gestionarea diabetului zaharat sau a bolileor cardiovasculare. Aceste subiecte, dar și altele, au fost dezbătute la Congresul ELMO.

sanatosAjuns la cea de-a treia ediţie, Congresul Organizaţiei Europene de Medicina Stilului de Viaţă (ELMO) s-a desfășurat, anul acesta, în perioada 5-7 noiembrie, în mediul online. S-au discutat exemple practice legate de aplicarea în centrele de medicina stilului de viaţă a conceptelor acestei noi specialităţi medicale.

Congresul ELMO este important, deoarece aduce în discuţie influenţa stilului de viaţă în boli precum diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, dar și teme noi, precum medicina culinară sau sănătatea sexuală.

Relaţia dintre stilul de viaţă sănătos și diabetul zaharat (DZ) de tip 2 a fost abordată de prof. dr. Gabriela Roman. Aceasta este o corelaţie bine cunoscută, care revine în actualitate și care niciodată nu va fi suficient promovată, mai ales în preajma Zilei Mondiale a Diabetului.

Studii remarcabile precum DPP și LookAHEAD au arătat beneficiile unui stil de viaţă sănătos în prevenţia diabetului zaharat. Incidenţa DZ tip 2 a scăzut cu 58% prin intervenţia intensivă asupra stilului de viaţă.

Legătura dintre fumat și COVID-19 a fost prezentată de prof. dr. Doina Todea. Fumatul, așa cum s-a prezentat, este un factor de risc pentru evoluţia severă a bolii COVID-19. În același timp, contextul epidemic poate fi favorabil intervenţiei de oprire a fumatului.

La rândul meu, am prezentat un subiect mai puţin discutat – importanţa stilului de viaţă al femeii la menopauză. Pregătirea pentru o viaţă sănătoasă la menopauză începe de la vârsta de 20 de ani sau poate chiar din copilărie, prin construirea unor obiceiuri sănătoase.

Aducând laolaltă medici din peste 40 de ţări, de pe mai multe continente, Congresul ELMO este o fereastră deschisă spre lume, spre creativitate și inspiraţie, într-un domeniu care ar trebui să preocupe toate specialităţile medicale – cel al stilului de viaţă sănătos.

Citiți și: Reușite în TCSH și terapia CAR-T

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe