Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Reportaje

Controale în secțiile ATI de la spitalele din România - Ce a descoperit IGSU

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 14 decembrie 2020, ora 13:24

După incendiul de la Spitalul Județean de Urgență Neamț, au fost efectuate verificări în secțiile ATI ale spitalelor din țara noastră. Astăzi, IGSU a dat publicității rezultatele acestor controale.

În vederea prevenirii unor situații de urgență, similare incendiului din 14 noiembrie 2020 (care s-a produs la secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț), inspectoratele pentru situații de urgență județene / București-Ilfov au efectuat controale de specialitate la secțiile ATI din cadrul unităților sanitare de la nivelul zonei de competență, alături de reprezentanți ai DSP și ISCIR, se arată într-un comunicat de presă.

spitale incendiu

Astfel, din 17 noiembrie 2020 și până astăzi, echipele mixte de specialiști ai inspectoratelor pentru situații de urgență, DSP și/sau ISCIR au derulat 292 controale de prevenire la secțiile ATI din cadrul unităților sanitare existente la nivel național și au identificat 1.921 deficiențe în domeniul apărării împotriva incendiilor, 138 dintre acestea fiind remediate pe timpul verificărilor, potrivit sursei citate.

Sancțiuni

Pentru neconformitățile identificate în teren, personalul specializat a aplicat 1.493 sancțiuni contravenționale, dintre care 1.402 avertismente și 91 amenzi, în cuantum de 448.401 lei.

Nereguli identificate

Principalele deficiențe identificate din domeniul apărării împotriva incendiilor au constat în:

 • nefuncționarea, neasigurarea mentenanței instalațiilor de detectie, semnalizare și avertizare a incendiilor ori neasigurarea echipării construcțiilor cu astfel de sisteme de protecție la incendiu;
 • funcționarea fără deținerea autorizației de securitate la incendiu;
 • lipsa dotării, neasigurarea mentenanței ori nefuncționarea instalațiilor de hidranți interiori/exteriori de incendiu;
 • nedotarea sau neasigurarea verificării mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor (stingătoare de incendiu);
 • neverificarea instalațiilor electrice cu personal atestat/autorizat, utilizarea instalalațiilor electrice cu defecțiuni sau improvizații ori suprasolicitarea acestora;
 • marcarea necorespunzătoare a căilor de evacuare sau lipsa instalațiilor de iluminat corespunzătoare, precum și neasigurarea condițiilor de evacuare în cazul producerii situațiilor de urgență.

„La nivelul municipiului București și județului Ilfov acțiunile de control sunt încă în desfășurare, având în vedere numărul mare al unităților sanitare în care funcționează secții de terapie intensivă”, au menționat reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Ce au vizat controalele

Aspectele avute în vedere în timpul executării controalelor IGSU au vizat:

 • analizarea situației din punct de vedere al avizării-autorizării clădirilor în care se află secțiile ATI;
 • modul de îndeplinire a obligațiilor stabilite prin Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, republicată, pentru conducătorul unității/administrator și a celorlalte atribuții pe linia apărării împotriva incendiilor cuprinse în reglementările specifice referitoare la organizarea apărării împotriva incendiilor la locul de muncă, asigurarea evacuării utilizatorilor în cazul producerii unei situații de urgență, a modului de acțiune a personalului propriu în cazul producerii unui incendiu, precum și a instruirii salariaților în domeniul situațiilor de urgență;
 • funcționarea și exploatarea instalațiilor de detectare, semnalizare, alarmare și stingere a incendiilor;
 • dotarea cu stingătoare de incendiu a secțiilor ATI, precum și modul de verificare a acestora, potrivit prevederilor legale;
 • verificarea documentelor care să ateste funcționarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice și a instalațiilor și echipamentelor specifice activității din secția ATI (substanțe anestezice inflamabile, butelii de oxigen, instalații aferente stațiilor de oxigen etc.).

Câte unități sanitare au avizul / autorizația de securitate

Din punct de vedere al avizării-autorizării privind securitatea la incendiu a unităților sanitare, la data de 16 noiembrie 2020, la nivel național, funcționau 1.392 de clădiri ale unităților sanitare și private, cu paturi, arată IGSU.

Din totalul acestora, 310 dețin autorizația de securitate la incendiu, iar 52 sunt autorizate parțial. Totodată, 728 dintre clădirile unităților sanitare nu necesită obținerea autorizației de securitate la incendiu.

De asemenea, dintre clădirile care nu dețin autorizație (302), pentru 120 clădiri au fost eliberate avize de securitate la incendiu.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
 • Tipărit + digital – 200 de lei
 • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.