Newsflash
Cultură

Regele-cuvânt

Regele-cuvânt
   După o carte precum „Regele se-nclină şi ucide“ a Hertei Müller, ţi-e greu să mai citeşti literatură, dacă vrei să-i găseşti echivalentul. Etalon de poezie pragmatică, este o carte de orgoliu, încărcată de sensuri adânc umane. Metaforele în cascadă, de o frumuseţe şi o inovaţie tulburătoare, îţi taie respiraţia, iar alternanţa de tablouri în succesiune rapidă sporeşte emoţia.
   Obiectivul introspecţiei este un suflet definitiv rănit, prea sensibil pentru a se reface, prea dârz pentru a putea ierta, prea liber pentru a-şi găsi cărarea. Alungată de regimul comunist din România şi ajunsă în Germania, autoarea nu-şi potriveşte respiraţia lăuntrică de bănăţean de etnie şvabă cu cea de german naţionalist. Deşi se consideră o mică insulă rătăcită pe alte insule, suferinţa ei singulară poartă cu ea o suferinţa colectivă de care nu se poate desprinde, suferinţa unei naţiuni în derivă – naţiunea română, din care provine şi pe care o ironizează şi o deplânge în egală măsură.
   Herta Müller trăieşte prin cuvânt, cu care se identifică, dar într-o lume în care cuvântul ucide cu fiecare silabă. El, cuvântul, este regele pe o tablă de şah, deci cu doi regi în antiteză. În partida vieţii, ea îşi ucide prin cuvânt inspirat fantasmele negre după ce umbrele produse prin cuvânt otrăvit i-au cariat fiinţa lăuntrică.
   Regele-cuvânt, cuvântul care ucide sufleteşte – un om, o ţară – şi care trebuie ucis. E o temă actuală pentru care Herta Müller a primit în 2008 Premiul Nobel pentru literatură şi de care jucătorii de pe tabla de şah a sufletelor noastre ar trebui să ia seama, într-o ţară care nu-şi găseşte cărarea după prea multe şah-maturi. Preferăm cu toţii, la fel ca autoarea acestei cărţi, ţara în care regele-cuvânt adună, alină şi clădeşte!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe