Newsflash
ACTUALITATE Știri

Proiect amplu pentru dezvoltarea cercetării genomice în România

de Cristina GHIOCA - dec. 20 2024
Proiect amplu pentru dezvoltarea cercetării genomice în România

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (UMFCD), alături de alţi 19 parteneri, anunţă demararea celui mai mare proiect de dezvoltare a cercetării genomice în România – ROGEN.

Principalul obiectiv al acestuia este implementarea de soluţii de cercetare în domeniul genomică, iar durata de desfășurare este de 60 de luni. 

„Acest amplu proiect reprezintă un pas important pentru progresul medicinei și cercetării medicale în România. Sunt convins că acest consorţiu format din 20 de entităţi va reuși să obţină o nouă performanţă în medicina românească, cu precădere în domeniul genomicii. Am încrederea că prin transferul cu succes al rezultatelor obţinute în cadrul ROGEN vom putea optimiza sistemul de sănătate românesc prin îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale în patologii precum cancer, boli infecţioase, boli rare, patologii cardiovasculare și neurologice”, a declarat prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD.

Proiectul are acoperire naţională, iar valoarea sa se ridică la 85 de milioane de euro. Principalele surse de finanţare provin din fondul european de dezvoltare regională (aproximativ 51%), bugetul de stat (aproximativ 49%) și din mediul privat (0,1%).

„ROGEN reflectă felul în care finanţările europene pot sprijini dezvoltarea cercetării și, implicit, îmbunătăţirea sănătăţii românilor. Acest proiect consolidează infrastructura naţională de cercetare și aduce beneficii concrete în sănătate, prin soluţii inovatoare care vor îmbunătăţi prevenţia, diagnosticul și tratamentul unor afecţiuni complexe. Este un exemplu de investiţie strategică în viitorul sănătăţii publice din România”, a declarat și Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor și Proiectelor Europene. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe