Newsflash
Știri

Program gratuit de testare genetică pentru copiii cu cancer

de Dorina Novac - feb. 15 2023
Program gratuit de testare genetică pentru copiii cu cancer

De Ziua Internațională a Copilului Bolnav de Cancer, marcată la 15 februarie, a fost lansat primul program gratuit de testare genetică, cu acoperire națională, pentru copiii recent diagnosticați cu afecțiuni oncologice.

Programul „Speranța nu moare de cancer”, lansat de MedLife, vizează pacienții cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani, diagnosticați cu cancer în ultimele patru luni de la data lansării programului.

SperantaNuMoareDeCancer

Pacienții pediatrici înscriși în program pot beneficia de unul dintre cele mai complexe teste de secvențiere din lume pentru afecțiuni oncologice, care analizează mutațiile a 523 de gene asociate cu multiple tipuri de cancer.

Citește și: Șapte din zece copii cu cancer pot fi vindecați

Pe baza rezultatelor obținute în urma testării, medicii oncologi vor putea să aleagă cele mai potrivite tratamente și terapii pentru fiecare pacient, în funcție de profilul mutațional al tumorii.

„Misiunea noastră este de a face România bine, alături de medici și specialiști de elită, prin echipamentele de ultimă generație și tehnologiile inovatoare de care dispunem în unitățile noastre. Statisticile privind numărul copiilor diagnosticați anual cu afecțiuni oncologice sunt îngrijorătoare, de aceea lansăm programul #SperanțaNuMoareDeCancer cu dorința de a pune la dispoziție resursele pe care le avem pentru a oferi copiilor și familiilor care luptă cu un diagnostic atât de crunt speranța unui mâine mai bun. Nu este un program de diagnostic sau de tratament oncologic, ci un program de testare genetică în urma căruia se obțin informații extrem de valoaroase pentru medicii oncologici, în vederea personalizării opțiunilor de tratament și îmbunătățirii succesului terapeutic al copiilor cu cancer”, a declarat Ina Bădărău-Ilie, Head of Communications MedLife Group.

Până acum, multiple studii internaționale au demonstrat capacitatea acestei metode de a contribui la ajustarea tratamentului pentru pacienții oncologici de toate vârstele, în proporție de până la 94,5%.

„Illumina TruSight Oncology 500 este un test de complexitate mare, care evaluează mai mulți biomarkeri, atât cei mai frecvenți, cât și cei mai rari, având capacitatea de a identifica majoritatea tipurilor de mutații ce afectează numeroase gene implicate în cancer. În plus, rezultatele testului se obțin rapid și sunt extrem de relevante în conturarea protocolului terapeutic, contribuind la eficientizarea opțiunilor de tratament în funcție de profilul genetic identificat. Lucrăm îndeaproape cu medici de oncologie pediatrică din toată țara, cărora le oferim în urma testării informații despre prognosticul pacienților, profilul tumorii și în funcție de aceste date, recomandări de terapii țintite sau în lipsa unor protocoale aprobate la nivel național, recomandări de studii clinice internaționale potrivite fiecărui pacient”, a declarat biologul Dumitru Jardan, coordonatorul programului.

Înscrierea copiilor în program

Copiii diagnosticați cu cancer în ultimele patru luni de la data lansării programului pot fi înscriși prin completarea unui formular și încărcarea dosarului medical pe pagina www.medlife.ro/speranta-nu-moare-de-cancer. Înscrierea se poate face prin intermediul unuia dintre părinți, al tutorelui legal sau al medicului curant.

Toate înscrierile sunt analizate de o echipă medicală dedicată în termen de 10 zile lucrătoare. Pacienții care îndeplinesc condițiile de înrolare în program vor fi contactați pentru comunicarea pașilor următori.

În funcție de diagnosticul fiecărui pacient, specialiștii colaborează cu medicii curanți pentru a obține probele de țesut, în cazul tumorilor solide, sau din măduva osoasă, în cazul leucemiilor, în vederea efecutării testării genetice în laboratorul de biologie moleculară.

Pentru pacienții înscriși în program, rezultatele testării sunt oferite în termen de 2-3 săptămâni de la recepția probei în laborator, urmând ca pe baza lor medicul oncolog să aleagă cele mai potrivite terapii pentru fiecare copil.

În România, aproximativ 400 de copii și adolescenți sunt diagnosticați anual cu o formă de cancer, cele mai frecvente fiind leucemiile, urmate de limfoame, tumori ale sistemului nervos central, tumori osoase și de țesuturi moi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe