Newsflash
ACTUALITATE Hi-tech & Gadgets

Primul transplant hepatic robotic din SUA

de Florentina Ionescu - iul. 28 2023
Primul transplant hepatic robotic din SUA

O echipă de medici din Statele Unite a efectuat primul transplant robotic de ficat din istoria acestei ţări. Intervenţia a avut loc în luna mai a.c., la Barnes-Jewish Hospital.

Medicii americani spun că este prima intervenţie robotică la nivel mondial de transplantare a întregului ficat. Anterior, intervenţii robotice pentru transplantarea de lobi hepatici au fost efectuate în ţările asiatice.

Pacientul din SUA este un bărbat de peste 60 de ani, care necesita un transplant de urgenţă, din cauză că suferea de cancer hepatic și de ciroză, ca urmare a hepatitei C. El a fost supus în luna mai unei intervenţii chirurgicale efectuate de un dispozitiv avansat, în timp ce chirurgul-șef a controlat mișcările braţelor robotice de la o consolă.

„Transplantul a fost un succes. Operaţia a decurs foarte bine, noul ficat a început să funcţioneze imediat, iar pacientul s-a recuperat, fără să aibă complicaţii de pe urma intervenţiei chirurgicale”, a declarat medicul chirurg coordonator, dr. Adeel Khan.

Schimbare de paradigmă

La o lună de la intervenţie, pacientul a putut să se deplaseze confortabil și era nerăbdător să se întoarcă pe terenul de golf și să se reapuce de înotÎn condiţii obișnuite, un pacient care a suferit un transplant hepatic ar avea nevoie de aproape șase săptămâni pentru a putea merge pe propriile picioare fără să simtă vreun disconfort.

Chirurgia robotică schimbă modul în care se efectuează procedura de transplant hepatic. În timpul operaţiei de succes, robotul chirurgical a făcut mai multe incizii de 1,3 cm diametru și o singură incizie verticală de 15 cm între mușchii abdominali, permiţând astfel îndepărtarea ficatului.

Sursă foto: Katie Gertler/Washington University School of Medicine in St Louis


Notă autor:

https://newatlas.com/medical/first-successful-robotic-liver-transplant-us/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe