Newsflash
Internaționale

Primele profiluri de țară în materie de cancer din Registrul european

de Florentina Ionescu - feb. 3 2023
Primele profiluri de țară în materie de cancer din Registrul european

Comisia Europeană prezintă primele profiluri de țară în materie de cancer din Registrul european privind inegalitățile în domeniul cancerului.

Planul european de combatere a cancerului face progrese. Recent, Comisia Europeană a prezentat primele profiluri de țară în materie de cancer din Registrul european privind inegalitățile în domeniul cancerului.

Comisia Europeană și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) au prezentat la 1 februarie a.c., în perspectiva Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, care va avea loc la 4 februarie, primele profiluri de țară în materie de cancer din Registrul european privind inegalitățile în domeniul cancerului pentru toate statele membre ale UE, Norvegia și Islanda. 

cancer-g723d9e03e_1280

Profilurile arată că țările UE au cheltuit o sumă considerabilă, aproape 170 de miliarde de euro, pentru îngrijiri oncologice (în 2018), se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. O altă constatare importantă este că cea mai frecventă cauză a deceselor cauzate de cancer rămâne, de departe, cancerul pulmonar.

Există, de asemenea, inegalități mari în ceea ce privește ratele mortalității cauzate de cancer atât între țările din UE, cât și în interiorul lor. Acest lucru se poate explica parțial prin expunerea variabilă la factorii de risc ai cancerului, dar și prin capacitatea diferită a sistemelor de sănătate de a oferi acces rapid și gratuit la diagnosticarea timpurie, precum și la îngrijiri și tratamente oncologice de înaltă calitate.

Profilurile arată că identificarea provocărilor și schimbul de bune practici între statele membre pot ajuta țările să abordeze inegalitățile în materie de cancer.

Profilurile vor fi lansate cu ocazia unei conferințe la nivel înalt, desfășurate în cadrul Planului de combatere a cancerului: „Conferința privind cancerul – Echitate, excelență și inovare: îngrijiri oncologice moderne pentru toți”, organizată în comun de Comisie și de președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene.

Alte constatări legate de profilurile de țară în materie de cancer

Profilurile evidențiază și alte date importante:

  • Cancerul este a doua cauză a mortalității în UE, după bolile circulatorii, reprezentând 26% din totalul deceselor.
  • În ceea ce privește rata mortalității cauzate de cancer, diferența dintre unele țări este aproape dublă și există diferențe considerabile în acest sens între sexe.
  • Mortalitatea cauzată de cancer pune în evidență mari inegalități socioeconomice. Acestea se explică, în parte, prin diferențele de expunere la factori de risc precum fumatul, obezitatea, consumul nociv de alcool sau poluarea aerului. Per ansamblu, factorii de risc tind să apară cu preponderență în rândul bărbaților și al persoanelor cu venituri mici și cu un nivel scăzut de educație.
  • Provocările cu care se confruntă țările UE în privința furnizării de îngrijiri oncologice diferă, la rândul lor. Unele țări sunt bine dotate, dar se confruntă cu un deficit de personal medical calificat, în timp ce altele dispun de un număr mare de medici calificați, dar nu au, de exemplu, echipamente de radioterapie.
  • Cheltuielile cu prevenirea au crescut în ultimii ani. Cu toate acestea, ele reprezintă în continuare doar 3,4 % din totalul cheltuielilor pentru sănătate.

Acțiuni de combatere a inegalităților la nivelul UE

Comisia Europeană a realizat deja, într-un timp record, numeroase acțiuni din cadrul Planului european de combatere a cancerului. Cea mai recentă a avut loc la 23 ianuarie, și anume lansarea de către Comisie a Inițiativei europene de imagistică împotriva cancerului pentru a sprijini furnizorii de servicii medicale, institutele de cercetare și inovatorii să utilizeze în mod optim soluțiile inovatoare bazate pe date pentru tratamentele și îngrijirile oncologice.

Noua recomandare a Consiliului Europei privind depistarea cancerului, adoptată în decembrie 2022, este, la rândul său, un element-cheie al unui nou program de depistare a cancerului finanțat de UE. Acest program urmărește să ofere servicii de depistare a cancerului mamar, a cancerului de col uterin și a cancerului colorectal pentru 90% din cetățenii europeni eligibili și a fost extins pentru a include cancerul pulmonar, cancerul de prostată și, în anumite condiții, cancerul gastric.

Vor continua eforturile în vederea realizării a peste 30 de acțiuni în cursul anului următor. Printre inițiativele principale ce vor fi prezentate de Comisie se numără o propunere de recomandare a Consiliului privind formele de cancer care pot fi prevenite prin vaccinare, alături de o actualizare a Recomandării din 2009 a Consiliului privind mediile fără fum de tutun, ambele menite să sporească nivelul de protecție a cetățenilor împotriva efectelor tutunului și să contribuie la atingerea obiectivului privind o generație fără tutun până în 2024.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe