Newsflash
Internaționale

Prima izbucnire epidemică de febră hemoragică Marburg, în Guineea Ecuatorială

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - mar. 27 2023
Prima izbucnire epidemică de febră hemoragică Marburg, în Guineea Ecuatorială

În urmă cu circa 5 săptămâni, autoritățile de sănătate din regiunea AFRO a Organizației Mondiale a Sănătății au emis un comunicat anunțând desfășurarea evenimentelor din luna februarie, 2023.

Izbucnirea epidemică (outbreak) a condus la 9 decese, dar și la înregistrarea a alte 16 cazuri suspecte (febră, stare accentuată de oboseală, vărsături sanguinolente, diaree).

Primul caz suspect de febră hemoragică Marburg, depistat în Spania

Opt probe recoltate de la pacienți au fost testate în Institutul Pasteur din Dakar, confirmând prin tehnici de biologie moleculară prezența acidului nucleic pentru virusul febrei hemoragie Marburg în unul dintre cele 8 cazuri. 

focar outbreak
Fotografie de la Matilda Wormwood: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/in-picioare-vertical-bucatarie-acasa-4097278/

 

Investigațiile continuă, iar măsurile de prevenire și control instituite (inclusiv accesul restricționat în zona în care au fost înregistrate cazurile, carantinare pentru circa 4000 de persoane, echipament protectiv oferit de OMS pentru 500 de persoane din domeniul sanitar implicate etc.) au condus la limitarea extinderii, până în prezent.

Virusul Marburg are un grad foarte ridicat de infecțiozitate fiind în același timp și înalt patogen. Rata fatalității prin febra hemoragică Marburg poate atinge 88% dintre cei infectați. Până în prezent nu există un tratament antiviral și nici un vaccin, recurgându-se la tratament simptomatic și de susținere.

Această izbucnire epidemică a fost prima înregistrată în Guineea; evenimentele sunt supravegheate cu atenție de autoritățile de sănătate locale și de OMS. 

Sursa: www.afro.who.int

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe