Newsflash
Apariții editoriale

Prevenirea îmbolnăvirilor orodentare

Prevenirea îmbolnăvirilor orodentare

Ansamblul măsurilor luate pentru a îndepărta, corecta ori stopa manifestarea cauzelor ce pot determina sau amplifica îmbolnăvirile aparatului dento-maxilar înseamnă prevenire în stomatologie.

Cartea apărută recent la Editura Medicală, Stomatologie preventivă – aspecte practice, având drept autor colectivul disciplinei de Prevenţie Orodentară de la UMF „Carol Davila” din București, se dorește a fi un îndrumar practic pentru majoritatea manoperelor clinice efectuate în scopul prevenirii îmbolnăvirilor orodentare. El este util în practica zilnică atât pentru studenţii Facultăţii de Stomatologie, cât și pentru medici. Scopul urmărit: imprimarea unei atitudini preventive în activitatea echipei stomatologice, de la prima adresare a pacientului. 

Individualizarea tratamentului

Cartea are drept prim capitol un exemplu de fișă clinică... un model de completare, inclusiv pentru partea de profilaxie, cu explicaţiile de rigoare în capitolele următoare. Dacă nu constituie o urgenţă, orice tratament stomatologic trebuie să înceapă cu etapa profilactică. De aceea, în ședinţa destinată educaţiei pentru sănătate orodentară se va determina gradul de control al plăcii dentare microbiene. Acest lucru se realizează cu ajutorul unor indici pe baza cărora, în ședinţa următoare, se va individualiza tratamentul preventiv. 

Pentru antrenamentul manualităţii, în capitolul destinat detartrajului au fost inserate diferite exerciţii utile pentru accesul și vizibilitatea în cavitatea bucală, pentru punctul de sprijin și mișcările de detartraj etc. Acestea succed descrierii amănunţite a instrumentarului manual clasic și modern pentru detartrajul supra- și subgingival, văzut ca manoperă profilactică și/sau terapeutică.

Esenţial pentru starea de sănătate 

Diagnosticul precoce al cariei este abordat prin prisma examenului modern, complementar examenului clinic pentru depistarea la timp a leziunii carioase incipiente. Aceasta este reversibilă dacă se aplică la momentul oportun tratamentul noninvaziv prin remineralizare. Purtătorii de aparate ortodontice, de proteze fixe sau mobilizabile, dar și pacienţii cu implanturi găsesc aici sfaturi practice de igienă orodentară pentru a elimina, cât mai mult posibil, riscul apariţiei cariei sau problemelor parodontale. 

Toate subiectele abordate în carte sunt în concordanţă cu cerinţele academice, cu cele din practica zilnică, precum și cu literatura de specialitate de dată recentă, vizând aspecte legate de stomatologia preventivă. Scopul final al demersului disciplinei de Prevenţie Orodentară, prin editarea acestei cărţi, este de a ajuta oamenii să-și păstreze dinţii naturali sănătoși de-a lungul vieţii, ca parte esenţială în îmbunătăţirea stării generale de sănătate, precum și a calităţii vieţii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe