Newsflash
ACTUALITATE Știri

Premieră la nivelul județului Bihor în ortopedia pediatrică

de Florentina Ionescu - iul. 6 2023
Premieră la nivelul județului Bihor în ortopedia pediatrică

În cadrul Secției Clinice Chirurgie și Ortopedie Pediatrică a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor se efectuează intervenții chirurgicale cu diferite grade de complexitate.

Aceste intervenții acoperă patologii vaste, atât la nou-născuți și sugari, cât și la pacienții până în 18 ani, se arată pe pagina de Facebook a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Bihor. 

Pe partea de chirurgie pediatrică, sunt tratate chirurgical malformațiile congenitale la aparatul digestiv, malformațiile ano-rectale, atrezia de esofag, apendicita, varicocelul, hernia, criptorhidia (testicul abdominal) și chisturile din sfera genitală la fete. 

Chist ovarian gigant 

Dintre intervențiile cu grad de dificultate ridicat, reprezentanții SCJU Bihor menționează cazul recent al unei fetițe nou-născute, operată imediat după naștere. Aceasta prezenta o tumoră abdominală de dimensiuni foarte mari, care s-a dovedit a fi un chist ovarian gigant. Imediat după venirea pe lume, fetița de 3 kilograme a fost transferată pe Secția Clinică Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, unde s-a intervenit chirurgical asupra chistului. 

Echipa operatorie de chirurgie pediatrică este compusă din dr. Daniel Băloiu, medic primar și șef de secție, dr. Dan Ținca, medic specialist, dr. Paul Tchouala, medic specialist, dr. Mihai Andriuc, medic specialist, și dr. Alexandra Pal, medic specialist.

Pe partea de ortopedie pediatrică, sunt abordate patologii diverse la nou-născuți și copii, inclusiv: picior strâmb congenital (piciorul Varus-Equin, metatarsus adductus, tal valg etc.), malformații osoase, luxația congenitala de șold, fracturi și traumatologie de toate tipurile și vicii de postură ale coloanei vertebrale (de exemplu, scolioza). 

Premieră: operație cu grad ridicat de complexitate

De asemenea, echipa de medici de la SCJU Bihor menționează o premieră la nivelul județului Bihor în ortopedia pediatrică, și anume cazul unei fetițe de 6 ani, cu picior strâmb congenital Varus-Equin neglijat. 

Având această patologie, s-au efectuat imobilizări gipsate seriate ale picioarelor, după care, în data de 6 iunie a.c., s-a intervenit chirurgical. Operația, cu un grad ridicat de complexitate, a presupus dezinserarea tendonului mușchiului tibial anterior, iar apoi translatarea și ancorarea acestuia pe alt os (osul cuneiform). 

Fetița a avut o evoluție post-operatorie favorabilă. Tratamentul prin tehnica Ponsetti, alături de intervenția chirurgicală de corectare a defectului piciorului au fost efectuate în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, de dr. Alexandru Pîrvan, medic specialist ortopedie pediatrică. 

Mai multe imagini: 

 


Notă autor:

Sursa foto: https://spitaljudetean-oradea.ro/2023/07/05/interventii-chirurgicale-complexe-pentru-nou-nascuti-si-copii/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe