Newsflash
Internaționale

Postpandemie, OMS îndeamnă la acțiuni concrete în domeniul sănătăţii mintale

de L. Budin - iun. 17 2022
Postpandemie, OMS îndeamnă la acțiuni concrete în domeniul sănătăţii mintale

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat un apel vizând transformarea globală a îngrijirii din domeniul sănătăţii mintale, după observarea unei creșteri bruște a problemelor de acest gen în pandemie.

Depresia şi anxietatea au crescut cu 25% doar în primul an al pandemiei, a precizat OMS, cu prilejul lansării celei mai ample evaluări realizate de agenţie referitoare la sănătatea mintală la nivel global, de la începutul secolului, informează dpa și Agerpres.

sanatate-mintala

Aproape un miliard de persoane - adică unul din opt indivizi la nivel mondial -  se confruntau cu probleme de sănătate mintală în 2019, înainte de începerea pandemiei, iar persoanele cu afecţiuni severe din domeniul sănătăţii mintale mor cu 10 până la 20 de ani mai devreme decât populaţia generală, avertizează raportul.

Principalele cauze ale depresiei sunt abuzul sexual în perioada copilăriei şi bullyingul, se precizează în raport. În document, se face apel la acţiuni concrete pentru gestionarea ambelor probleme, cu sprijinul serviciilor sociale, la susţinere oferită familiilor care întâmpină dificultăţi, precum şi la implementarea unor programe de educare socială şi emoţională în şcoli.

Inegalităţile sociale şi economice, războiul, criza climatică şi ameninţări sanitare precum pandemia sunt menţionate ca factori de risc pentru afecţiunile mintale.

O bună sănătate mintală înseamnă o bună sănătate fizică, iar acest nou raport pledează cu tărie pentru schimbare. Investiţia în sănătate mintală este o investiţie într-o viaţă şi un viitor mai bun pentru toţi”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

OMS caută un nume mai puțin discriminatoriu pentru variola maimuței

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe