Newsflash
Istoria Medicinei

Polonezul şi spitalul din Tecuci

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - mar. 21 2014
Polonezul şi spitalul din Tecuci
   Când venea la Tecuci, profesorul C. D. Zeletin era găzduit adesea într-o casă situată pe o străduţă din centrul oraşului. Mergeam să-l vizităm şi, de fiecare dată, citeam numele străzii: Dr. Ioan Kopeţchi. Despre acest medic ştiam doar că trăise în sec. XIX şi că ar fi fost „unionist“. Întâlnirea cu tecuceanul Doru Parascan, profesor de istorie, preocupat de istoria medicinii, a condus la descifrarea multor enigme din trecutul medical al zonei Tecuciului. Lucrările pe care le-a publicat şi conferinţele susţinute au adus în conştiinţa contemporanilor multe figuri importante de medici, donatori şi evenimente uitate. Doru Parascan a întreprins o cercetare temeinică asupra vieţii şi activi­tăţii doctorului Ioan Kopeţchi, conturând o imagine mai clară despre acest personaj şi comple­tându-l major pe farm. dr. Vasile I. Lipan, primul autor care a publicat un text despre dr. Kopeţchi.
   Istoria înfiinţării primei instituţii medi­cale la Tecuci îi rezervă, în docu­mente, un rol important în realizarea obiectivului „Co­­misiei spitalului Tecuci“, „fizicului ţănu­tu­lui“, doc­torului Ioan Kopeţchi (1814–1884), în docu­men­te „Copischi“, „Copeţchi“, „Kopeţchi“ ori „Kopeţki“. Născut în Lemberg (Polonia), într-o familie originară din Köpenick (Prusia), a urmat studii medicale la Viena şi Leipzig, iar la München şi-a susţinut doctoratul în medicină, chirurgie şi obstetrică, la 28 iunie 1852, cu teza „De febri intermittente“. 
   „A venit în Ţara Românească şi apoi în comuna urbei Tecuci“, unde s-a stabilit, „luând întru legiuită însoţire“ pe Ruxandra, fiica sărdarului Vasile Strătilă, „posedând părţile de moşie Cernica din plasa Nicoreşti a acestui District, Dolchenii, în Districtul Fălciu şi o casă în acest oraş“, după cum notează docu­mentele.
   Medic al poliţiei, al oraşului Tecuci şi al Distric­tului, serviciu „recunoscut de guvernul fostului domnitor Grigore Ghica, prin darea de rangu I-iu acel de comis şi al II-lea de spătar“, dr. Ioan Kopeţchi a fost membru al Comitetul Unionist din Tecuci şi al grupului care s-a implicat în crearea unui spital în localitate. 
   A îndeplinit multe sarcini, neavând nici „cel mai micu ajutoriu“, după cum nota într-o document adresat Direcţiei Generale a Serviciului Sanitar: „ieu sunt medicul chirurgul, referentul, copistul a districtului de o lungime de 14 mile. Toate corespodenţiile cu Administraţia Centrală, cu Prefectura locală, indicatoriu în pricinile criminale şi medico-legale, alergăturile în epide­miile, epizoatile, poliţiea medi­cală“ reveneau în sarcina sa.
   În cimitirul din Tecuci ajungeam frecvent când eram copil şi mă frapa un monument funerar de care nu se mai îngrijea nimeni şi al cărui gard metalic era invadat de vegetaţie, de care vara era greu să treci. Piatra masivă, frumos decorată, avea trei medalioane fotografice, unul dintre acestea păstrând doar o parte din imaginea celui ce-şi avea rămăşiţele pământeşti în acel loc. Ne uitam la fotografia unui bărbat matur, cu o frunte lată, figură de om hotărât, mustaţă deasă, şi îl asemuiam unui per­sonaj din filmul „Norii negri“. Graţie istoricului tecucean, am putut afla, mai târziu cine era „polonezul“ din cimitir, cum îi ziceam noi, copiii.
    Dr. I. Kopeţchi a fost o perso­na­litate importantă a oraşului, ce a contribuit în mod esenţial la înfiinţarea primului spital tecucean, la 1863, şi la organizarea sistemului sanitar din zonă. „Din păcate autorităţile au prea puţine cunoştinţe referitoare la acest doctor, fundătura de 150 de paşi care îi poartă numele nereuşind să reflecte cu adevărat aprecierea oraşului Tecuci pentru activitatea depusă de dr. I. Kopeţchi“, constatau, cu tristeţe, istoricii Doru şi Valentina Parascan în volumul „Documente privind organizarea sistemului sanitar tecucean: secolul XIX“ (2009).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe