Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Platforma medicală XVision a obținut un milion de euro finanțare

de Florentina Ionescu - ian. 13 2022
Platforma medicală XVision a obținut un milion de euro finanțare

XVision, platformă care folosește algoritmi de inteligență artificială pentru analiza imaginilor medicale, a obținut recent un milion de euro într-o nouă rundă de finanțare.

În 2022 această platforma medicală, având rolul de a-i asista pe medicii radiologi în procesul de diagnosticare, își consolidează prezența în Europa de Vest și începe demersurile pentru SUA, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Vizual XVision

Vă recomandăm un interviu cu dr. Marius-Mihail Bența: XVision, ajutor digital pentru medicii radiologi 

XVision, platforma medicală bazată pe algoritmi de inteligență artificială, care dezvoltă produse pentru a-i sprijini pe medicii radiologi în analiza și interpretarea imaginilor medicale, obține un milion de euro într-o rundă de finanțare de tip seed.

Sumele au fost obținute cu aportul bValue ca Lead Investor și cu ajutorul a încă șapte investitori din România (GapMinder VC, RocaX, Cleverage, Growceanu, Cristian Pop ca angel investor) și investitori din Polonia (ResQMed și Marek Dziubinski). 

România în arhitectura radiologiei europene 

Aceasta este cea de-a doua rundă de finanțare obținută de XVision, compania atrăgând în total fonduri de 1,5 milioane de euro până acum, arată sursa menționată.

Suma va fi direcționată către mărirea echipei existente cu specialiști din zona de business development, AI (inteligență artificială), software development și imagistică, pentru a extinde compania către Europa de Vest și mai apoi, începând cu 2023, către Statele Unite ale Americii. Platforma este operațională în peste 60 de spitale și clinici private și activează în alte trei țări din Europa: Ungaria, Slovacia și Polonia. 

Inteligența artificială în radiologie 

XVision este o companie MedTech fondată în 2018 de o echipă multidisciplinară din Timișoara, formată din Ștefan Iarca – CEO, Cristian Avramescu – CTO, Bogdan Bercean –Head of AI și Andrei Tenescu – Head of DevOps, pasionată de inteligența artificială și optimizarea proceselor medicale.

Parte din Techcelerator

Din 2019, XVision este alumni al Techcelerator, primul accelerator din România care alocă fonduri pentru dezvoltarea companiilor aflate în faza de accelerare și care se adresează startup-urilor românești de tehnologie. Techcelerator, prin programul de accelerare, a investit și a contribuit atât la consolidarea proceselor de business ale XVision, cât și la susținerea și  extinderea companiei.

„Runda pe care am ridicat-o este extrem de importantă din punct de vedere strategic. XVision este într-un punct în care produsul și-a dovedit utilitatea în practică, iar acum este momentul să începem să ne extindem mai departe de Europa Centrala și de Est, zonă cu care suntem familiari. Astfel, vom folosi fondurile atât pentru a grăbi accesarea piețelor din vestul Europei, cât și pentru dezvoltarea produselor existente și a unora noi”, a declarat Ștefan Iarca (foto), cofondator și CEO al XVision. 

Stefan Iarca_Co-Fondator & CEO XVision
Ștefan Iarca

Compania își propune să devină o soluție complexă pentru imagistică medicală, prin adăugarea de noi produse în portofoliul existent, care să păstreze elementul de diferențiere actual: complexitatea soluției dezvoltate și acuratețea acesteia. 

Inteligența artificială în radiologie îmbunătățește identificarea fracturilor 

După aproximativ doi ani de testare și dezvoltare, au rezultat două produse: un program software dedicat radiografiilor de torace și altul creat pentru analiza mai rapidă și mai precisă a CT-urilor de torace (computer tomograf). Cercetările întreprinse de XVision au relevat faptul că în utimii ani există o creștere a numărului de imagini medicale realizate, respectiv a complexității acestora. 

Foto echipa XVision
Echipa XVision

Odată cu procesul accelerat de tehnologizare, imaginile complexe precum CT și RMN sunt tot mai solicitate, dar și mai greu de interpretat. În plus, numărul radiologilor instruiți pentru a analiza și interpreta aceste imagini medicale a stagnat în ultimii ani, atât în România, cât și la nivel global.

În plus, studiile interne derulate de companie au arătat că că XVision economisește 25% din timpul de analiză a unei radiografii de torace și până la 30% din timpul de analiză a CT-urilor pulmonare, fapt care determină o eficiență sporită în diagnosticarea corectă a unor afecțiuni importante. 

Prof. dr. Dragoș Negru: „Ca să fii un radiolog bun trebuie să muncești enorm” 

În prezent XVision este primul soft de Inteligență Artificială implementat de un lanț de clinici private și este utilizat la nivel internațional în peste 60 de clinici și spitale, analizând lunar peste 26.000 de radiografii de torace și 10.000 de CT-uri pulmonare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe