Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Inteligența artificială în radiologie

Viața Medicală
Dr. Alina SIMACHE vineri, 28 februarie 2020

Un algoritm care utilizează inteligența artificială (AI) s-a dovedit a fi mai eficient decât radiologii în interpretarea mamografiilor pentru identificarea cancerului de sân, anunță Medscape Medical News.

O echipă de cercetători proveniți din Coreea de Sud, SUA și Marea Britanie a dezvoltat recent un algoritm care utilizează AI pentru a identifica tumorile maligne pe mamografii, ceea ce ar putea îmbunătăți performanța radiologilor. Aproximativ 30% dintre neoplasmele mamare pot fi omise la mamografie din multiple cauze, precum densitatea mamară crescută, interpretarea eronată sau poziționarea particulară a tumorii.

„În practică, AI-CAD (detecția sprijinită de computer) ar putea înlocui necesitatea interpretării secundare sau ar putea reduce volumul de muncă al radiologilor în triajul mamografiilorˮ, a declarat pentru Reuters Health dr. Eun-Kyung Kim, de la Severance Hospital, Yonsei University College of Medicine din Seul, în calitate de membru al echipei de cercetare.

Rezultatele studiului retrospectiv au fost publicate în The Lancet Digital Health, constatându-se că eficiența algoritmului AI a depășit-o pe cea a radiologilor, scorul de performanță diagnostică fiind de 0,959 (AUROC – area under the receiver operating characteristic curve) , comparativ cu scorul de performanță de 0,810 al radiologilor. În plus, s-a constatat că, prin includerea algoritmului AI în activitatea radiologilor, scorul de performanță al acestora a fost îmbunătățit semnificativ, de la 0,772 la 0,869. Deși dr. Kim a precizat că algoritmul poate fi introdus în practica medicală curentă, ar trebui efectuate studii suplimentare pentru a valida rezultatele obținute și pentru a evalua potențialul inteligenței artificiale în programele de screening.

Etichete: mamografie cancer san algoritm

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC