Newsflash
Internaționale

Inteligența artificială în radiologie

de Dr. Alina SIMACHE - feb. 28 2020
Inteligența artificială în radiologie

Un algoritm care utilizează inteligența artificială (AI) s-a dovedit a fi mai eficient decât radiologii în interpretarea mamografiilor pentru identificarea cancerului de sân, anunță Medscape Medical News.

O echipă de cercetători proveniți din Coreea de Sud, SUA și Marea Britanie a dezvoltat recent un algoritm care utilizează AI pentru a identifica tumorile maligne pe mamografii, ceea ce ar putea îmbunătăți performanța radiologilor. Aproximativ 30% dintre neoplasmele mamare pot fi omise la mamografie din multiple cauze, precum densitatea mamară crescută, interpretarea eronată sau poziționarea particulară a tumorii.

„În practică, AI-CAD (detecția sprijinită de computer) ar putea înlocui necesitatea interpretării secundare sau ar putea reduce volumul de muncă al radiologilor în triajul mamografiilorˮ, a declarat pentru Reuters Health dr. Eun-Kyung Kim, de la Severance Hospital, Yonsei University College of Medicine din Seul, în calitate de membru al echipei de cercetare.

Rezultatele studiului retrospectiv au fost publicate în The Lancet Digital Health, constatându-se că eficiența algoritmului AI a depășit-o pe cea a radiologilor, scorul de performanță diagnostică fiind de 0,959 (AUROC – area under the receiver operating characteristic curve) , comparativ cu scorul de performanță de 0,810 al radiologilor. În plus, s-a constatat că, prin includerea algoritmului AI în activitatea radiologilor, scorul de performanță al acestora a fost îmbunătățit semnificativ, de la 0,772 la 0,869. Deși dr. Kim a precizat că algoritmul poate fi introdus în practica medicală curentă, ar trebui efectuate studii suplimentare pentru a valida rezultatele obținute și pentru a evalua potențialul inteligenței artificiale în programele de screening.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe