Newsflash
OPINII

Personalitatea anului 2012 în sănătate

de Dr. Dragoş DAMIAN - ian. 9 2013
Personalitatea anului 2012 în sănătate
   Titlul de „Personalitatea anului 2012 în sănătate“ trebuie conferit, în opinia mea, ministrului sănătăţii – cu precizarea că, în mod excepţional, această demnitate trebuie conferită în anul tocmai încheiat doar pentru trimestrul al patrulea, când la conducerea sănătăţii s-au înşiruit trei înalţi funcţionari, prin urmare folosind ghilimelele de rigoare. „Ministrul sănătăţii“ merită acest titlu pentru simplul motiv că toţi cei trei deţinători ai portofoliului, care s-au succedat în ultimele luni din an, pot fi cel mai bine descrişi, în vocabularul celor care observă fenomenele din sănătate, drept curajoşi. După 20 de ani petrecuţi în serviciul sistemului sanitar din România, am înţeles – aşa cum au priceput, de altfel, mulţi dintre cei care activează în slujba sănătăţii, care nu se lasă distraşi de pretextul complexităţilor, dificultăţilor sau tehnicalităţilor şi care doresc o reparaţie pe termen lung – că nu de reformare este nevoie pentru a sustenabiliza sistemul, ci de curaj.
   Curaj pentru a aplica cu fermitate legile deja existente, a administra acolo unde este cazul finisaje şi modernizări în legislaţia secundară şi terţiară şi a curma lungul şir de suprareglementări experimentale care au vulnerabilizat şi deteriorat sistemul.
   Curaj pentru a admite existenţa lor şi, în cele din urmă, a stopa risipa, frauda şi corupţia, adver­sarii necruţători ai ajungerii banului public la destinatar.
   Curaj pentru a implementa o serie de măsuri tactice simple, identificate, de altfel, de angajamentele din acordurile cu troica creditoare, pentru a gestiona mai eficient alocarea, consumul şi controlul consumului de resurse.
   Şi, nu în ultimul rând, curaj pentru a pregăti o analiză temeinică a nevoilor şi priorităţilor reale de sănătate a populaţiei, raportate la posibilităţile publice şi private de finanţare, a trasa direcţii strategice şi planul de acţiune pe termen lung şi a asigura sprijinul politic cuprinzător pentru punerea în aplicare a proiectelor sistemice până în 2020.
   Şi am să spun, în cele ce urmează, de ce cred că cei trei miniştri ai sănătăţii sunt curajoşi, ridicându-se astfel la înălţimea titlului.
   Victor Ponta a restaurat ierarhia nevoilor din sănătate, parând astfel ofensiva furibundă a unor interese comerciale, care, sub pretextul intenţiilor umanitare, au investit sute de mii de euro, încercând să intimideze autorităţile în plină perioadă electorală, pentru a desface sacul cu pomeni.
   Dr. Raed Arafat a redeschis subiectul licitaţiilor naţionale, soluţie deranjantă pentru mulţi, dar esenţială pentru a introduce criterii de standardizare în achiziţiile publice; şi iată că, după intervenţia lui, cred că s-a înţeles, în fine, că standardizarea rămâne principala măsură care ar putea frâna frauda şi risipa şi creşte competitivitatea serviciilor prestate.
   Eugen Nicolăescu a avut curaj în primul mandat, când a iniţiat proiectul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei; dacă era finalizat, aveam astăzi foaia de parcurs necesară şi, mai mult ca sigur, o altă viziune despre nevoile din sănătate. Este curajos şi acum, când vorbeşte despre provocarea dată de nevoia de schimbare de paradigmă în gestionarea sistemului contribuţiilor obligatorii de sănătate, în care cei ce dau banii sunt tocmai cei ce nu beneficiază de sistem.
   Personalitatea anului 2012, „ministrul sănătăţii“, chiar dacă au fost trei, s-a bucurat de un sentiment de încredere şi de popularitate nemaivăzut până în prezent. Provocarea pentru personalitatea anului 2012 este ca în 2013 să trăiască şi să producă la înălţimea aşteptărilor şi speranţelor care s-au pus în ea. Va fi extrem de greu, pentru că la tot pasul vor fi binevoitori care vor şti mai bine ce este de făcut şi care vor ajuta, consilia, asista, sfătui întru repararea sistemului, în fapt, în marea lor majoritate, încercând să-şi satisfacă propriile interese şi priorităţi. De aceea, mai mult ca sigur că cele mai mari şanse de calificare ca „personalitatea anului 2013“ o are echipa ministerială pe care o creează ministrul Eugen Nicolăescu, echipă care va avea cea mai grea sarcină din 1999 încoace, de când s-au introdus asigurările de sănătate. Parte din sarcina acestei echipe rămâne şi un subiect naţional sensibil, pentru a cărui rezolvare este nevoie de curaj, şi anume repornirea Institutului Cantacuzino.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe