Newsflash

Optimism și entuziasm

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - sept. 16 2016
Optimism și entuziasm
    Recunosc că sunt oarecum incitat de faptul că citatul alăturat aparține unuia din cei mai de succes politicieni ai secolului XX, unul din principalii organizatori ai războiului antihitlerist, considerat unul din cei mai importanți oameni de stat britanici din întreaga istorie a acestei țări. În ochii mei, el era reprezentantul acelui restrâns grup de indivizi care și-au trăit existența dintr-un succes în altul. Dar o privire mai atentă asupra unor detalii mi-a adus la cunoștință și detalii care pot fi considerate eșecuri pentru orice individ. Cunoscut ca un excelent orator, foarte puțini știu că Winston Churchill avea un defect de vorbire, numit în engleză lateral lisp, o modificare a exprimării care produce efecte neplăcute și împotriva căreia Churchill a luptat și a reușit în bună măsură să o estompeze. Dar cele mai cunoscute eșecuri în cariera sa i-au umbrit drumul și probabil că l-au îndârjit și mai mult în permanenta sa activitate de om politic de succes. Nu și-a pierdut entuziasmul după durerosul eșec al campaniei de la Gallipoli, în Turcia, în Primul Război Mondial, în calitatea sa de ministru al marinei britanice, dar mai ales nu s-a lăsat descurajat de rușinoasa și inexplicabila înfrângere în primele alegeri parlamentare de după al Doilea Război Mondial, în toamna lui 1945. Victoria lui Clement Attlee împotriva lui Churchill în acele alegeri a venit cu totul pe neașteptate. Churchill era eroul lumii întregi, nu numai al Angliei, fusese primul european care rezistase agresiunii hitleriste și unul din principalii organizatori ai celor două fronturi antinaziste. Datorită lui, piciorul nazismului nu a călcat niciodată pe pământul britanic. Cu toate acestea, britanicii nu i-au oferit puterea imediat după război. Nici acest eșec nu l-a oprit pe eminentul om de stat să continue să spere și, șase ani mai târziu, și-a recăpătat postul de prim-ministru al Marii Britanii.
     Referirea sa la entuziasmul care trebuie să facă parte din patrimoniul spiritual al fiecărui individ nu mi se pare potrivită personalității sale. N-aș putea spune că Churchill s-a remarcat vreodată, în cele spuse sau făcute, printr-un entuziasm excesiv. Aș înlocui însă „entuziasm“ cu „îndârjire“: Churchill a acționat toată viața sa cu îndârjire, și-a cunoscut perfect țintele și a știut exact ce dorește și cum poate ajunge la cele dorite, toate acestea dublate de un foarte dezvoltat simț al umorului.
    Dar noi, muritorii de rând, slujitorii zeilor medicinii, ce putem învăța din citatul alăturat? Istoria medicinii e presărată cu o sumedenie de eșecuri, pripășite printre evenimente de succes, care au reprezentat pietre de hotar în dezvoltarea acestei profesiuni eminamente umane. În mod natural, gândurile mele se îndreaptă spre acele evenimente ce fac parte din istoria specialității mele. Ne apropiem de aniversarea a 170 de ani de la prima anestezie cu eter, așa că nu pot să nu amintesc numeroasele eșecuri ale părintelui anesteziei moderne, William Morton, în punerea la punct a elementarului aparat de administrare a drogului inhalator. Morton a încercat diverse soluții tehnice, mai toate nereușite, și se pare că doar în noaptea de 15 octombrie 1846, cu câteva ore înainte de prima administrare de eter pentru o intervenție chirurgicală, a reușit să pună la punct aparatul cu care a fost anesteziat pacientul în amfiteatrul celebrului Massachusetts General Hospital din Boston. Mai mult, se pare chiar că și acest succes desăvârșit al primei anestezii cu eter a fost un fel de eșec, pentru că Edward Gilbert Abbott, pacientul în cauză, nu a fost suficient de profund anesteziat pe toată durata procedurii și a avut momente de trezire accidentală în timpul operației.
    Febra puerperală reprezintă un alt exemplu celebru de eșecuri, soldate cu moartea parturientelor, și care a fost învinsă doar datorită îndârjirii medicilor la sfârșitul secolului XIX, prin descoperirea etiologiei și punerea la punct a antisepsiei la naștere.
    Trecerea de la faza de decepție la cea de mari speranțe își are propria sa istorie. Pe vremuri, înaintea epocii medicinii etice, eșecurile apărute în tratamentul diverselor maladii puteau fi corectate doar prin insistența medicilor de a încerca alternative, în speranța obținerii unui succes, dar toate încercările se efectuau pe pacienți, cu toate riscurile de rigoare, până la obținerea rezultatului dorit. Recomandările de dozaj, crearea listei efectelor secundare, aceste detalii extrem de importante se obțineau folosind celebrul dicton „try and err“, toate încercările fiind performate pe pacienți. Inutil de a menționa că medicina modernă nu mai permite soluții de acest gen, obligația de experimentare în laborator este universală, pentru orice nouă soluție terapeutică. Ceea ce nu înseamnă că activitatea experimentală e lipsită de eșecuri, uneori usturătoare. Eșecul sondelor traheale cu un balonet de tip „volum mic – presiune mare“ a rezistat mulți ani până la recunoașterea faptului că folosirea lor produce leziuni grave ale peretelui traheal. Nenumăratele încercări în laborator de a găsi o soluție acceptabilă au dus la apariția balonetului caracterizat prin volum mare și presiune mică, soluție folosită cu succes și în prezent.
    O întâmplare din timpul uneia din perioadele de perfecționare în străinătate prin care am trecut mă readuce în primii ani ai decadei 90 din secolul trecut. Intrat în sala de operație a unui spital german, m-am trezit în fața unei situații pe care o cunoșteam doar din literatura de specialitate: pregătirea pacientului pentru o colecistectomie laparoscopică. Discutând cu operatorul în timp ce se spăla pe mâini în vederea intervenției, l-am chestionat cu privire la rata de eșec a intervenției și nevoia de a recurge la laparotomie pentru a extirpa vezica biliară. Răspunsul său a fost clar. El trecuse cu bine perioada eșecurilor în laborator, experimentase metoda de nenumărate ori, cu multe situații în care nu reușise să ducă la bun sfârșit operația, ceea ce-l făcea să fie optimist cu privire la cazul de față. Oare mai trebuie amintit că, în prezent, cazurile în care o laparoscopie nereușită necesită laparotomie pentru terminarea intervenției sunt extrem de rare?
    Iată încă un exemplu, de data aceasta din domeniul vaccinării împotriva bolilor transmisibile. De aproximativ 15 ani, cercetătorii și clinicienii depun considerabile eforturi pentru a soluționa problema vaccinului împotriva virusului Ebola. Eșecurile de până acum au fost numeroase și extrem de costisitoare. Abia la începutul acestui an, unul din vaccinurile propuse a ajuns în faza a treia, a experimentului clinic, și sunt speranțe de a introduce preparatul în uzul curent în următoarea perioadă.
    Optimismul meu incorigibil îmi joacă de această dată festa, pentru că nu mă pot opri de a împărtăși cititorilor acestei rubrici unul din propriile eșecuri profesionale. De fapt, exemplul prezintă un posibil deznodământ potrivit citatului churchillian. În celebra sa frază, Churchill a promis succesul ce se obține prin păstrarea entuziasmului după eșec, dar povestea mea personală descrie o posibilă continuare a insuccesului, chiar dacă cel în cauză nu s-a lăsat nici un moment descurajat. În urmă cu aproape trei decenii, am condus un grup de cercetare clinică și de laborator care a încercat să pună la punct un algoritm de electroencefalografie computerizată, care urma să cuantifice nivelul profunzimii anesteziei generale. Primele rezultate fuseseră încurajatoare, mai ales că se întrevedea o corelație semnificativă între variațiile tensiunii arteriale și cele ale frecvenței undelor EEG, o situație care ar fi dus la crearea unui aparat care să monitorizeze ambele variabile și să ofere medicului anestezist un sistem de control continuu al situației pacientului anesteziat și să recomande, aproape automat, modificări în dozajul drogurilor anestezice. Dar continuarea studiilor clinice pe un lot mult mai larg de pacienți a indicat un fapt care a pus capăt acestor încercări de rezolvare a problemei. Statistica a arătat că, de fapt, corelația amintită mai sus era valabilă doar pentru 75% din pacienții aflați în studiu, proporție insuficientă pentru a permite indicația de a folosi metoda și algoritmul în toate cazurile de anestezie generală. În ciuda entuziasmului molipsitor al întregii echipe de cercetare, metoda a fost abandonată, iar piața aparaturii medicale a fost invadată de un alt tip de aparat, nici el perfect, dar mult mai aproape de necesitățile de zi cu zi în sala de operații.
    Entuziasmul churchillian, emis cu dezinvoltură în citatul alăturat, n-a fost, din păcate, întru totul de partea celebrului politician. Legenda spune că, la împlinirea vârstei de 90 de ani, ziaristul care-l intervievase și-a exprimat dorința de a-l revedea încă o dată peste cinci ani, pentru o nouă conversație. Replica nu a întârziat: „Arăți foarte bine, domnule ziarist, cred că ai o bună șansă să ajungi să mă intervievezi și peste cinci ani!“. Dar soarta i-a jucat festa incorigibilului entuziast și optimist. Winston Churchill a decedat după doar câteva luni.
 
 

Cheia succesului e de a depăși eșecurile, unul după altul, fără a-ți pierde entuziasmul.“
(Winston Churchill, 1874–1965)

 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe