Camera Medicilor din Bucureşti, Sindicatul „Esculap“ (Sindicatul Medicilor din Bucureşti şi Judeţeul Ilfov) a ţinut marţi, 13 iulie a. c., o conferinţă de presă. Dl dr. Dan Pereţianu, preşedintele acestui sindicat, a arătat că policlinicile, laboratoarele, cabinetele medicale, fie ele publice sau private, nu sunt plătite de la buget, ci, indirect, în funcţie de tipul şi numărul serviciilor medicale pe care le efectuează, pe baza unui contract cu casele de asigurări de sănătate. De aceea, nu este cazul ca salariile celor care îşi desfăşoară munca în aceste instituţii să fie reduse cu 25%. (...)"> Opoziţii sindicale - Viața Medicală
Newsflash
Ars Medici

Opoziţii sindicale

de Dr. Al. TRIFAN - iul. 16 2010
Opoziţii sindicale

   Camera Medicilor din Bucureşti, Sindicatul „Esculap“ (Sindicatul Medicilor din Bucureşti şi Judeţeul Ilfov) a ţinut marţi, 13 iulie a. c., o conferinţă de presă. Dl dr. Dan Pereţianu, preşedintele acestui sindicat, a arătat că policlinicile, laboratoarele, cabinetele medicale, fie ele publice sau private, nu sunt plătite de la buget, ci, indirect, în funcţie de tipul şi numărul serviciilor medicale pe care le efectuează, pe baza unui contract cu casele de asigurări de sănătate. De aceea, nu este cazul ca salariile celor care îşi desfăşoară munca în aceste instituţii să fie reduse cu 25%. (...)

O altă problemă discutată: descentralizarea spitalelor. Sindicatul a fost de la început favorabil acestei măsuri. Autorităţile locale au posibilitatea de a prelua întregul management al acestor unităţi sanitare, aşa cum o fac în prezent pentru mijloacele fixe. Numai că unele consilii locale ezită să-şi asume această răspundere din cauza datoriilor pe care le-au contractat în perioada subordonării unităţilor faţă de MS. Este cazul să se elucideze motivele pentru care au fost făcute aceste datorii şi cine sunt managerii numiţi de MS care se fac responsabili. A fost exprimată şi părerea că ar fi de nedorit ca independenţa CNAS să fie ştirbită şi mai mult, subordonând-o complet MS. Alte aspecte nedorite sunt legate de inflaţia de servicii medicale şi creşterea costurilor pentru medicamente, limitarea la trei consultaţii cumulate pentru medicii de familie şi specialişti, în cazul afecţiunilor acute, ceea ce va creşte internările în spitale şi, implicit, şi cheltuielile. Modificarea sistemului de compensare a medicamentelor are drept consecinţă faptul că pacientul va plăti în plus pentru medicamentele noi, iar medicii nu vor mai prescrie medicamente moderne, cu efecte considerate mai bune. Avem de-a face, a spus dl dr. D. Pereţianu, cu o îngrădire economică a desfăşurării profesiunii medicale.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe