Newsflash
OPINII

Practica clinică a studenților de la medicină dentară

Practica clinică a studenților de la medicină dentară
    Profesia de medic dentist este reglementată la nivelul Uniunii Europene, iar reglementarea națională nu poate contraveni celei europene, conform Legii nr. 1/2011 legea educației naționale, art. 138 (4). Directiva nr. 2005/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 septembrie 2005 cu modificările și completările ulterioare în Secțiunea 4, art. 34 definește cerințele pentru formarea de bază de medic dentist. La aliniatul (e) este exprimată următoarea cerință pentru dobândirea de competențe: „o experiență clinică adecvată sub supraveghere corespunzătoare”. Precedentele patru aliniate se referă la dobândirea de cunoștințe teoretice, deci la formarea profesională din punct de vedere cognitiv. Un aliniat, ultimul, solicită clar nevoia dobândirii unei experiențe profesionale clinice.
    Este o cerință pertinentă la care se racordează și prevederile Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății prin art. 477 și art. 49, 1(1). În Legea nr. 1/2011 la art.150, (4) este menționată cerința obligatorie de efectuare a unor stagii de practică, iar universitățile au obligația de a asigura un minimum de 30% din locurile de practică necesare. Pentru formarea ca medic dentist, practica nu poate fi altceva decât clinică și preclinică. Dar în același aliniat avem completarea cerinței cu precizarea că cel puțin 50% din practică trebuie desfășurată în afara universităților. Deci nu poate fi decât practică clinică, deoarece în afara universităților nu există simulatoare. Nici un cabinet privat sau furnizor de servicii bugetar nu deține și nu va achiziționa niciodată simulatoare pentru că un simulator costă cel puțin cât două unituri dentare și se folosește exclusiv în scop didactic.
   Pe de altă parte, Capitolul V Învățământul superior medical, conține doar două articole! În art. 174, (7) al acestui capitol sunt enumerate entitățile furnizoare de servicii medicale ca unități în care se desfășoară învățământul superior din domeniul sănătății. Într-adevăr, învățământul superior medical nu poate fi separat de practica medicală, cu atât mai mult cu cât există această cerință în directiva europeană amintită și reprezintă premisa acordării dreptului de practică profesională în medicina dentară imediat după licență, fără obligativitatea urmării unui rezidențiat.
   În realitate, există bariere legislative care limitează accesul nemijlocit al studenților la pacienți și a pacienților în clinicile universitare. Situația este deja sesizată de autorități profesionale din domeniu din Uniunea Europeană și acestea au ajuns să solicite explicații în acest sens. O astfel de conjunctură riscă să compromită libera circulație a medicilor dentiști în Uniunea Europeană. De aceea supunem atenției Ministerului Sănătății și comisiilor de sănătate din Parlamentul României această situație și solicităm reglementarea într-o formă legislativă mai transparentă și permisivă a practicii clinice asistate a studenților facultăților de medicină dentară. Cu mulți ani în urmă, studenții de la stomatologie lucrau efectiv cu pacienții în ultimul an de studii și erau chiar remunerați pentru această activitate.
   Considerăm că o deschidere în această direcție poate salva situația. Studenții trebuie să poată lucra cu pacienți reali după însușirea tehnicilor de lucru pe simulatoare și această activitate clinică trebuie să fie desfășurată în spațiile clinicilor universitare de profil cu rulaj de pacienți și într-un regim economic care să aducă un aport la sustenabilitatea de consumabile a unității clinice. În acest context, și laboratoarele de tehnică dentară din universități vor putea furniza dispozitivele medicale protetice necesare. Prin astfel de modificări legislative, vom reuși să dăm un conținut mai consistent, transparent și benefic aliniatului a, art. 34, (e) din Directiva nr. 2005/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 septembrie 2005 cu modificările și completările ulterioare. Învățământul medical universitar de stomatologie va putea rezista pe piața concurențială din această parte a Europei doar dacă vom acționa corect și constructiv în acest sens. Altfel, vom asista la reorientarea studenților – în special a celor din Uniunea Europeană, dar și a studenților români – spre universități din afara României.

 

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe