Newsflash
OPINII

Până nu vom învăţa

de Dr. Gabriel DIACONU - feb. 3 2023
Până nu vom învăţa

Până nu vom învăţa că sensul dizabilităţii nu e eticheta socială, rușinea, stigma, segregaţionismul medical, ci respectul, păstrarea demnităţii și asistarea persoanei către exerciţiul drepturilor, suntem damnaţi.

De la promulgarea Legii 140, în 2022, privind măsurile de protecţie a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale și psihosociale, urmată de publicarea metodologiei de lucru în evaluarea competenţei acestora, unii medici și-au declarat frustrarea. Că nu se poate. Că era mai bine înainte, când sarcina evaluării era lăsată medicinei legale (prin extensie nepermisă a competenţelor acesteia în Dreptul Civil), că n-avem pregătirea necesară, că ar trebui să fie o specializare aparte în psihiatrie... și altele, și altele.

Nimeni nu cere de la medic mai mult decât poate medicul da. Întrebarea care se pune este dacă, în 2023, medicul român încă mai știe să documenteze corect și complet un caz, să pună un diagnostic, dar și să evalueze, să formuleze ceea ce se numea, odinioară, „bilanţ multiaxial”. Pentru că dacă știe, va putea face examenul medical beneficiarului pe Legea 140.

Reforma în domeniul protecţiei drepturilor este fundamentală. Ieșim din dihotomia „alb/negru” sau „punerea sub interdicţie” către o formulare nuanţată a dizabilităţii, care nu doar că răspunde particularităţilor de caz, dar scoate beneficiarul din zona „infracţiunii neîncadrabile”, unde de fapt este pedepsit pentru că are un diagnostic psihiatric.

Luăm, bunăoară, situaţia celor cu varii forme de tulburare neurocognitivă, înnăscută sau dobândită.

Opinia patentă în România este că, dacă sunt puși sub o formă de protecţie juridică, n-ar mai trebui să aibă opţiune când vine vorba de tratament, alte acte medicale, dar și opţiuni privind dispunerea de bunuri ori patrimoniu. Dar simpla decizie a tutorelui sau a reprezentantului legal nu (mai) este suficientă. Pentru că se întâmplă, de multe ori practica a arătat, ca opinia celui tratat privind terapia psihotropă, ades abundentă în tranchilizante, să nu aducă vreun beneficiu bolnavului, ci doar îngrijitorului, mulţumit că are un aparţinător „liniștit” și „cuminte”.

Iar asta este un abuz. Sau se întâmplă că o persoană cu patologie complexă, dizabilitate posibil avansată, dar totuși cu abilitatea de-a decide sau face calcule matematice, ori anumite judecăţi abstracte, nu era recunoscută în procesul de-a decide înstrăinarea propriilor bunuri, ori alte acte financiare.

Asta am schimbat prin Legea 140. Și n-ar trebui să ne fie frică sau să ezităm în faţa schimbării.

Multe lucruri (mai) rămân de făcut. Ne lipsesc multe servicii în ecosistemul protecţiei sociale. Ne lipsește investiţia comunitară în calitatea vieţii, nu doar sancţiunea bolii. Ne lipsește reţeaua, adeseori reţeta, de bune practici. Dar pe toate le putem construi. Le putem construi câtă vreme convenim că înainte nu era mai bine. Înainte era rău. Era un rău convenabil. Un rău deja coclit. Un rău care a făcut, mulţi ani, multe victime. Victime de care noi, psihiatrii, știm. Și dintre cei evaluaţi, dar și printre cei care n-au (mai) apucat să fie evaluaţi. Acei oameni uitaţi ai României pentru care medicina n-a găsit decât soluţia uitării.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe