Newsflash
OPINII

Moașele, aliatul femeilor în pandemie

de Adriana CÂRNU - ian. 21 2022
Moașele, aliatul femeilor  în pandemie

Facultatea de Asistenţi Medicali și Moașe din Irlanda (RCSI) a organizat, în 13 ianuarie, webinarul pe tema profesiei de moașă, intitulat „Leadership integrat: practici și politici”.

Imagine webinar RCSIPeste 150 de persoane au participat la atelierul găzduit de moașe din medii clinice și academice. În deschiderea evenimentului, dr. Mary Boyd, prodecan al Facultăţii de Asistenţi Medicali și Moașe din Irlanda, a reamintit eforturile depuse de asistenţii medicali și moașe în timpul pandemiei: „Moașele și asistentele au lucrat dinamic, într-o situaţie foarte dificilă și rapidă din punctul de vedere al schimbărilor impuse, în care au muncit neobosit pentru a preveni răspândirea virusului la femeile și bebelușii aflaţi în grija lor”.

Obiectivul declarat al evenimentului a fost acela de a promova munca excepţională a moașelor din Irlanda către publicul larg, pe de o parte, dar și de a reda dimensiunea globală a profesiei, prin participarea Fundaţiei Ifrah. Organizaţia a fost înfiinţată de o moașă din Irlanda care militează împotriva mutilării genitale a femeilor.

Sprijin pentru femeile însărcinate

În timpul pandemiei, moașele au jucat un rol esenţial în sprijinirea femeilor însărcinate și a partenerilor acestora într-o perioadă din ce în ce mai anxioasă și nesigură. Studiile de caz susţinute în cadrul atelierului au demonstrat că moașele au jucat un rol crucial în furnizarea de informaţii precise, bazate pe dovezi, pentru a sprijini mamele și pe partenerii lor
în luarea deciziilor.

O parte dintre prezentările din cadrul webinarului au întărit ideea că moașele și-au îmbrăţișat pe deplin rolurile de conducere, atât în mediul clinic, cât și în cel academic, introducând măsuri de protecţie pentru a reduce răspândirea virală și dezvoltând noi îndrumări și politici pentru practică.

Alte prezentări au arătat că profesioniștii s-au aflat în avangarda cercetării privind COVID-19, menţinând mamele și bebelușii în siguranţă.
Participarea la acest atelier a întărit dorinţa OAMGMAMR de a continua organizarea evenimentului dedicat moașelor, care de mai bine de cinci ani se desfășoară cu ocazia Zilei Internaţionale a Moașei, și a folosit ca sursă de învăţare și inspiraţie cu privire la format și tematică.

Citiți și: Nou document strategic pentru asistenţi și moașe

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe