Newsflash
OPINII

Marea păcăleală

Marea păcăleală

Casele de asigurări de sănătate interpretează sintagma „sumă orientativă” în cu totul alte sensuri decât cel notificat în actul normativ.

cmsrSubfinanţarea cronică a serviciilor medicale stomatologice pentru populaţie în sistemul public de asigurări sociale de sănătate este cunoscută. Restricţionarea severă a accesibilităţii la tratamente stomatologice a cetăţenilor asiguraţi a adus prejudicii majore sănătăţii românilor și a crescut costurile îngrijirilor medicale pentru boli care puteau fi evitate dacă se aplica o politică sanitară corectă pentru medicina dentară.

Colegiul Medicilor Stomatologi din România a depus în mod repetat note de fundamentare pentru a argumenta cu date obiective și recunoscute internaţional solicitările adresate autorităţilor decidente pentru creșterea bugetului alocat asiguraţilor pentru îngrijiri medicale stomatologice.

În primul rând, trebuie să fie bine înţeles că solicitarea de creștere a bugetului amintit nu înseamnă o finanţare a medicilor stomatologi, ci este o facilitare a accesării serviciilor stomatologice de către pacienţi, prin creșterea ofertei de servicii acordate prin sistemul de asigurări de sănătate.

Prin calitatea de asigurat, o persoană trebuie să aibă posibilitatea să beneficieze de servicii stomatologice într-o măsură rezonabilă! Din cauza plafonului de raportare a serviciilor medicale stomatologice extrem de mic și chiar contrar prevederilor unor acte normative în vigoare, medicii stomatologi nu au dorit să semneze contracte cu casele de asigurări de sănătate teritoriale.

În prezent, 81,27% dintre medicii stomatologi nu pot oferi pacienţilor servicii stomatologice compensate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate. Aveam dorinţa îndreptăţită și speranţa că lucrurile se vor îndrepta. Cu atât mai mult, cu cât în acest an au apărut primele semne de îndreptare a situaţiei.

Orientativul iluzoriu

La 31 martie 2022 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 319 Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 955 pentru modificarea și completarea Ord. m.s. și al Președintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nr. 1068/627/2021 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2021 a HG nr. 696 din 2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, tehnologiilor și dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021-2022, precum și prelungirea aplicării prevederilor acestuia. În acest act normativ, la punctul 125 sunt
prevăzute modificări importante.

Astfel, este precizată modificarea privind suma orientativă stabilită ca nivel maxim de raportare la nivel naţional prevăzută în Anexa 15 art. 3 alin. (1), litera e. Aceasta trebuie să fie de 4.000 de lei lunar pentru un medic stomatolog specialist. Data intrării în vigoare a ordinului este 1 aprilie. Din nefericire, realitatea este alta. Casele de asigurări de sănătate încheie contractele cu medicii stomatologi la valori mai mici decât suma orientativă.

Au trecut mai puţin de două luni de când a intrat în vigoare actul normativ amintit mai sus și deja vin tot mai multe sesizări din partea medicilor stomatologi, conform cărora la semnarea contractelor nu este respectată prevederea legală în vigoare privind suma orientativă. În contracte sunt scrise sume semnificativ mai mici decât suma prevăzută de lege.

Casele de asigurări de sănătate interpretează sintagma „sumă orientativă” în cu totul alte sensuri decât cel notificat în actul normativ. Ceea ce trebuia să se întâmple începând cu 1 aprilie 2022 nu s-a mai întâmplat. A fost, de fapt, o mare păcăleală de 1 aprilie. Aceste practici sunt greșite. CNAS și Ministerul Sănătăţii trebuie să afle cum se pun în aplicare și cum se respectă actele normative emise de cele două instituţii. Diferenţele dintre suma prevăzută de lege și unele sume precizate în unele contracte este foarte mare și ca urmare inacceptabilă.

Servicii acordate și raportate

Cu atât mai mult nu poate fi trecută cu vederea această situaţie, cu cât nerespectarea bugetului alocat prin lege produce perturbări majore în acordarea și raportarea serviciilor către asiguraţi, prin lipsa de corelare a tarifelor cu limita de buget pentru acordarea serviciilor și cu raportarea de tratamente stomatologice acordate celor în drept în limita de buget.

Una dintre consecinţele grave ale unor astfel de contracte impuse de către casele de asigurări de sănătate este chiar reducerea și mai severă a accesibilităţii asiguraţilor la serviciile medicale stomatologice, pentru că suma orientativă de 4.000 de lei per medic și pe lună a fost corelată și cu indexarea tarifelor.

Adică, la tarife indexate plafonul de raportare scade?! Asemenea practici nu pot fi tolerate. Nu pot exista scuze și nu pot fi invocate cauze obiective. Această situaţie creată este chiar o sfidare a angajamentelor proprii, soldată cu neacordarea unor servicii la care persoanele asigurate au dreptul legal.

Singura cauză adevărată poate fi o proastă gestionare a bugetului și dirijarea sumelor prevăzute pentru serviciile stomatologice către alţi furnizori de servicii medicale.

Citiți și: Imixtiuni politice în CMR

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe