Newsflash
OPINII

În ce condiții se acordă concediul medical

de Dr. Ioana SOARE - apr. 15 2016
În ce condiții se acordă concediul medical
    Are dreptul la concediu medical/indemnizație de incapacitate temporară de muncă pacientul care a suferit un politraumatism prin accident rutier, dacă este asigurat – angajat, șomer sau în ajutor social sau nu este asigurat, dar a lucrat o lună în ultimele 12 luni. De asemenea, are dreptul la concediu medical orice pacient între 16 și 65 de ani, chiar neasigurat, dar acesta poate beneficia numai de primul certificat de concediu medical și numai pentru urgențe medico-chirurgicale sau boli infecto-contagioase din grupa A, conform Monitorului Oficial al României, Partea I, nr. 631/5.XII.2000.
      Formularul de concediu medical va purta mențiunile „Inițial“ și „Urgență“, numai pe primul certificat eliberat, indiferent cât durează vindecarea pacientului. Toate certificatele următoare vor purta mențiunea „În continuare/boală obișnuită“. Dacă pacientul este angajat în mai multe locuri, va duce certificatul original la angajatorul de la care are venitul cel mai mare, iar la ceilalți va da copii semnate de medicul prescriptor.
      În spital, pacientului i se va cere adeverință de la plătitorul de indemnizație (angajatorul, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă) din care să reiasă clar numărul de zile de concediu medical (CM) din ultimele 12/24 de luni (uzual 12 luni).
      În situația în care în evidențele plătitorului de indemnizație figurează certificate de concediu medical cu cod de indemnizație 07, 08, 09, 10, 12, 14 sau 15, adeverința va preciza în mod defalcat numărul de zile calendaristice de concediu medical pentru aceste categorii de coduri de indemnizație, și a celor pentru alte categorii de afecțiuni. Această defalcare este utilă deoarece numărul zilelor de CM cu aceste coduri de indemnizație nu diminuează numărul zilelor de CM acordabile unui asigurat pentru celelalte afecțiuni, conform OUG 158/2005 cu Normele 27/01/2006 aprobate prin Ordinul 60/27.01.2006. Practic, nu se sumează zilele de concediu medical pentru cancer, maternitate, accidente de muncă cu zilele de concediu medical acordate pentru codul „Boală obișnuită“.
     Pacientul are dreptul la 90 de zile de concediu medical fără avizare de către medicul expert de asigurări al Casei de Pensii. Primul formular va fi eliberat de spital, medicul ortoped din policlinică sau medicul de familie. Următoarele vor fi eliberate doar din policlinică/ambulatoriu de medicul ortoped/chirurg/neurolog.
      Cu o săptămână înainte să se împlinească 90 de zile de concediu medical, pacientul trebuie să se prezinte la medicul expert de asigurări al Casei de Pensii, la care este repartizat după domiciliul din cartea de identitate, pentru avizarea prelungirii concediului medical. Va aduce următoarele acte: referat de la medicul prescriptor al concediului medical, copie act de identitate, adeverință cu numărul de zile de concediu medical din ultimele 12 luni, bilet de ieșire din spital, alte acte medicale, radiografii.
     Conform OUG 158/2005 cu completări și cu norme, pacientul are dreptul la 183 de zile de concediu medical în ultimele 12 luni, cu sau fără întreruperi. Deci 6 luni, timp în care majoritatea leziunilor se vindecă. Dacă apar complicații, pacientul poate primi încă 90 de zile de concediu medical, cu aprobarea comisiei de la Institutul Național de Expertiză Medicală sau se poate pensiona. Dintre complicații, enumerăm: eventrații, plăgi supurânde ale peretelui abdominal, pseudartroze, sindrom algo-neuro-distrofic, tulburare de stres posttraumatic, agravarea unor boli preexistente (boala varicoasă).
      Principala problemă, dacă pacientul este nedeplasabil, o reprezintă drumurile. Cine umblă cu actele? Conform legislației privind secretul medical (Codul penal, Legea pacientului, Codul deontologic al medicului), niciun membru al familiei nu ar trebui să știe diagnosticul decât cu acordul pacientului. De asemenea, vorbim despre protecția demnității umane și a dreptului la propria imagine. Practic, în aceste situații, pacientul nedeplasabil dar conștient trebuie să facă o procură persoanei care se ocupă de actele sale medicale, pe o durată fixă (trei-șase luni).
      Dacă poliția sau serviciul de resurse umane trimit diverse adrese, informațiile medicale se pot elibera la solicitarea diverselor instituții doar în următoarele condiții:pacientul își dă acordul în scris în fața medicului; s-a început urmărirea penală a pacientului și înainte de a elibera aceste informații este necesar acordul Avocatului poporului prin instituția lui; există o ordonanță de procuror de ridicare de documente; o cere o instanță de judecată; pacientul este un pericol pentru el și cei din jur și față de acesta s-a luat măsura obligării la tratament medical sau măsura internării medicale, conform prevederilor codurilor penal și a celui de procedură penală.
      Dacă pacientul este inconștient, se așteaptă câteva zile pentru a i se cere părerea, iar dacă se prevede o comă prelungită, se va discuta cu aparținătorii. Pot exista conflicte între aparținători, soție și părinți sau soție și copii. În aceste situații, trebuie implicat consilierul juridic al unității sanitare. Pacientul poate obține pensie de invaliditate indiferent de numărul de zile de concediu medical. Nici vechimea în muncă, nici calitatea de asigurat/neasigurat nu îl pot împiedica să se pensioneze. Există doar trei condiții pentru pensionarea de invaliditate: pacientul trebuie să dorească acest lucru (nu poate fi pensionat „din oficiu“); pacientul trebuie să se încadreze în Grila de criterii medicale, aprobată prin HG nr.155, publicată în MO 224/23.02.2011 ca anexă la Normele legii 263/2010; medicul curant trebuie să considere că pacientul nu este recuperabil în perioada legală de concediu medical.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe