Newsflash
OPINII

Distincții clujene

de Demostene ŞOFRON - apr. 1 2016
Distincții clujene
 Cele mai renumite locuri din lume au devenit cunoscute atât prin monumentele, cât și prin personalitățile care au făcut ca faima locului să se extindă regional, național și internațional. Acestor personalități, din domenii dintre cele mai diverse (educație, știință, medicină, economie, artă, cultură, sport), cetatea clujeană le conferă titlul de „Senior al Cetății“. Senior nu în accepțiunea vârstei, ci în spiritul grandorii.
Prima ediție a evenimentului care are loc în cadrul deosebit al Balului Operei Naționale Române din Cluj-Napoca a fost cea din anul 2009. Până în 2016 au fost distinse cu trofeul și medalia „Senior al Cetății“ personalități de seamă ale medicinii românești, cum sunt prof. dr. Nicolae Ghilezan, prof. dr. Nicolae Hâncu, prof. dr. Gheorghe Benga, prof. dr. Mircea Bârsan, prof. dr. Dumitru Zdrenghea, prof. dr. Constantin Ciuce, prof. dr. Ileana Benga, prof. dr. Crișan Mircioiu, prof. dr. Radu Deac, prof. dr. Ștefania Kory Calomfirescu, prof. dr. Dafin Mureșanu, prof. dr. Alexandru Irimie și alții.
Anul 2016 a propus un nume nou – prof. dr. Teofil Lung (foto), specialist în chirurgie oro-maxilo-facială, chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă. „Un medic bun are nevoie în afară de știință, de un ascuțit simț de observație, de o inimă caldă, cap limpede, generozitate, tact, curaj, simț critic și o mare putere de muncă“, scria Iuliu Hațieganu. Acestea sunt câteva cuvinte în care îl regăsim prin întreaga sa activitate și pe prof. dr. Teofil Lung. În premieră pentru Clinica de chirurgie oro-maxilo-facială, prof. dr. Teofil Lung a introdus primele operații de parotidă, a utilizat reconstrucția cu ajutorul lambourilor regionale (lamboul genian, temporo-frontal, cervical transvers), a introdus tratamentul în hemangioamele cavernoase ale feței, prin sclerozare lentă cu hidrocortizon acetat. Pe plan național, a efectuat operația de extirpare de tumoră malignă de limbă prin glosopelvectomie totală și rezecție subtotală de mandibulă și reconstrucție microchirurgicală cu lambou mixt osteomuscular din omoplat. Pe plan european a intervenit în boala lui Kimura (primul caz semnalat în Europa), dar și în abordarea tumorilor de exobază prin hemidisecție  facială.
Contribuțiile sale științifice însumează peste 100 de lucrări susținute la diferite congrese  naționale sau internaționale (Haga, Budapesta, Tokio, Washington, Atena, Barcelona, Shanghai) și publicate în reviste de specialitate din țară și de peste hotare. Trebuie să amintim cele patru premii naționale, patru cărți ca unic autor și alte patru în colaborare, toate urmare a domeniilor sale de interes, printre care se numără și relația dintre tumora primară, limfadenopatia metastatică și limfadenectomia laterocervicală sau tumorile maligne ale capului și gâtului. Prof. dr. Teofil Lung a avut o preocupare permanentă la nivelul catedrei de pregătire a studenților și medicilor rezidenți în specialitate. Menționăm și activitatea de scriitor a prof. dr. Teofil Lung, cu două titluri până în prezent: „Mantaua lui Hipocrate“, respectiv „Nedumeririle bunului simț“.
Cu prilejul Balului Operei clujene, și Institutul Inimii „Prof. dr. Niculae Stăncioiu“ a fost distins cu titlul de Emblemă de Cluj pentru activitatea meritorie din anul 2015. Dezvoltarea Institutului Inimii din Cluj-Napoca a început odată cu anii ʼ90, pe structura fostei Clinici de cardiologie și prin strădania regretatului prof. dr. Niculae Stăncioiu. Institutul a devenit în timp baza de învățământ a UMF „Iuliu Hațieganu“, prin catedrele de cardiologie și chirurgie cardiovasculară și toracică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe