Newsflash
OPINII

Disfagia, de la simptom la sindrom

de Dan Dumitru MIHALACHE - iun. 23 2017
Disfagia, de la simptom la sindrom
     Tulburările de deglutiție sunt foarte frecvente și deseori subdiagnosticate, ele putând fi un simptom banal sau un context de boli. Există o serie de maladii, cum ar fi accidentul vascular cerebral, la care tulburările de deglutiție nici nu sunt băgate în seamă, potrivit prof. dr. Teodor Horvat, care spune că foarte puțini medici au noțiuni despre funcționarea zonei de presiune înaltă, despre sfincterul superior. Tulburările de deglutiție pot apărea în urma unor intervenții chirurgicale, cum ar fi traheostoma, de exemplu, dar și ca urmare a unor boli generale, precum cele neurologice, reumatologice, endocrine, boli de sistem (colagenoze), afecțiuni ORL, toată patologia inflamatorie, infecțioasă și tumorală a căilor respiratorii, apoi paralizii ale nervilor laringelui, toată patologia esofagului, sechelele post accident vascular cerebral. Și patologia psihiatrică poate genera tulburări de deglutiție, depresia, de exemplu. Sunt pacienți care au doar senzația că nu mai pot să înghită și se deprimă și mai tare.
     Ziua de luni a acestei săptămâni a venit cu o lansare editorială „emblematică”, o cataloga profesorul Jean Askenasy (Israel), în primul rând pentru procesul de transformare a unui simptom într-un sindrom. Este un proces cunoscut încă din secolul trecut: „Este emblematică deoarece pentru a transforma un simptom într-un sindrom ai nevoie să treci printr-o fază de monodisciplinaritate (...), printr-un proces de multidisciplinaritate (...) și apoi prin faza de transdisciplinaritate”. Cu alte cuvinte, trebuie să existe un dialog inteligibil între orelist și neurolog, între orelist și psiholog, chirurg și neurolog etc., pentru a realiza acest lucru, aspect foarte evident în lucrarea coordonată de prof. dr. Codruț Sarafoleanu, de curând apărută la Editura Academiei Române: „Tulburările de deglutiție – de la etiologie la recuperare funcțională”.
     Complexitatea acestui act de deglutiție care justifică transformarea lui într-un sindrom este redată în această carte de la simplul examen clinic până la foarte sofisticatul examen de tomografie computerizată cu ajutorul pozitronilor, explică Jean Askenasy. În cuvântul său, de la evenimentul de lansare, acesta s-a referit în mod special la imagistică, fapt care l-a „frapat în această carte”, care începe de la endoscopiile foarte simple – bucală, laringiană, esofagiană, traheo-bronhoscopică etc., până la imagistica foarte complicată – IRM funcțional –, „foarte bine redat în această carte”. 
     Medicina nu mai poate să fie monodisciplinară, a spus, în cuvântul său, profesorul Constantin Bălăceanu-Stolnici: „Aceasta este o fantezie și un egoism care nu își mai are rostul. Medicina ca și cercetarea științifică trebuie să fie multidisciplinare. Or, tulburările de deglutiție sunt un aspect extrem de complicat”. Foarte multe tulburări de deglutiție par banale, dar sunt uneori fatale, spune acesta.
     Cartea, în opinia acestuia, este interesantă și prin capitolul scris de profesorul Dorin Sarafoleanu, „care este un capitol de geriatrie”: „Este o mică bijuterie editorială, această carte. Reprezintă un lucru care merita să fie în biblioteca oricărui medic, chiar și a unui dermatolog, pentru  că și el poate să fie implicat în problemele de deglutiție”.
     Sper să fie o carte de citit, spunea prof. dr. Codruț Sarafoleanu: „Am dorit să fie câte ceva din mai multe specialități. Cred că poate să o citească și un neurolog și un orelist și un chirurg oro-maxilo-facial și un psihiatru și un medic de medicină generală și sper să o citească cu plăcere rezidenții de ORL măcar”.
    Colectivul care a concurat la realizarea acestei monografii, alături de profesorul Sarafoleanu, este unul multidisciplinar, format din: Ioana Cioca, Raluca Enache, Andreea Ioniță, Claudiu Manea, Violeta Melinte, Gabriela Mușat, Georgiana Pășu, Dan Ponoran, Radu Bogdan Popescu, Ramona Magureanu și Alexis Vuzitas și, nu în ultimul rând, prof. dr. Dorin Sarafoleanu, care a scris un capitol despre tulburările de deglutiție la vârsta înaintată. „Acest capitol pe care l-a scris tatăl meu cred că face bine într-o carte în care cineva dintre referenți remarca vârsta autorilor, care, cu una sau două excepții este sub 50 de ani. Și cred că cineva cu mai multă experiența și mai multă aplecare către partea analitică a lucrurilor era important”, a adăugat profesorul Codruț Sarafoleanu.
     Lucrarea a apărut exact la un an de la apariția unei alte cărți din zona ORL, coordonată de același Codruț Sarafoleanu, despre tulburările respiratorii în somn. Lansarea, de această dată, a avut loc în incinta Palatul Cerchez, locul în care din toamna anului trecut ființează Camera de Industrie și Comerț a Municipiului București. Clădirea este una istorică, aici derulându-se mai multe evenimente de-a lungul timpului, două dintre ele fiind foarte importante în istoria noastră națională: semnarea, în 1913, a actului numit „Pacea de la București”, după primul război balcanic, iar în 1936, „Mica înțelegere” a lui Titulescu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe