Newsflash
Cultură

Oncologia digestivă într-un tratat exhaustiv

de Prof. dr. Dan L. DUMITRAŞCU - ian. 22 2016
Oncologia digestivă într-un tratat exhaustiv
     Recenta decernare a premiilor Academiei Române pentru anul 2013 i-a avut câștigători la categoria Medicină pe profesorii Mircea Grigorescu, Alexandru Irimie și Mircea Beuran, pentru primul volum al Tratatului de oncologie digestivă. Între timp apăruse și volumul doi, în 2014, însă autorii au decis, cu modestie, să nu-i facă o lansare specială. De altfel, cu numai două săptămâni înaintea Premiilor, avusese loc, la Cluj-Napoca, lansarea celui de-al treilea volum, ultimul din acest tratat.
     Volumul trei continuă firesc prezentarea patologiei oncologice digestive, în ordine logică și în mod exhaustiv. Dacă primul volum este dedicat problemelor generale de oncologie a esofagului și stomacului, volumul doi se referă la cancerele ficatului, sistemului biliar și pancreasului, iată că volumul trei prezintă pe larg patologia intestinală și pe cea a peritoneului.
     Cei trei autori au pus aici cap la cap, editând și intervenind pentru uniformizare, scrierile a nu mai puțin de 86 de coautori. Profesorul Mircea Grigorescu, un binecunoscut gastroenterolog clujean, respectat pentru rigurozitatea sa științifică, are deja experiența scrierii celebrului „Tratat de Gastroenterologie“, în două volume, care este și acum, după mai bine de zece ani, un instrument nelipsit din cabinetele de specialitate. Profesorul Alexandru Irimie este un chirurg oncolog foarte cunoscut, mult timp director al Institutului Oncologic din Cluj-Napoca, o funcție la care a renunțat pentru a deveni rector al UMF „Iuliu Hațieganu“. Profesorul Mircea Beuran este un recunoscut chirurg al aparatului digestiv și un vechi colaborator al colegilor clujeni. Ca autor, are contribuții importante în literatura chirurgicală și, mai nou, în istoria medicinii.
     Prezentându-i pe cei trei editori, am descris și grupul de lucru, reprezentat în mod esențial de echipele de la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Cluj-Napoca, Institutul Oncologic Cluj-Napoca și Spitalul de Urgență București. Acestora li s-au adăugat și autori de la Institutul „C. I. Parhon“ București și de la Secția de endocrinologie a facultății clujene de medicină.
     Volumul de aproape 1.000 de pagini este documentat cu acribie și expus cu simț didactic. Fiecare capitol este prezentat după următoarea structură: epidemiologie, date de patogeneză (inclusiv noțiuni recente de genetică și epigenetică), aspecte morfopatologice, prezentare clinică, explorări, metode de screening, tratament (chirurgical, chimio- și radioterapie), metode de îngrijire paliativă (unde este cazul). Rezultatul: un tratat serios compus din mici capitole monografice.
    Găsim în acest tratat și un capitol despre patologia oncologică a intestinului subțire, un subiect neglijat de majoritatea tratatelor de specialitate dintr-un motiv destul de simplu: este un cadru patologic pe care mulți medici ori nu îl întâlnesc niciodată în carieră, ori nu știu să îl recunoască. Iată de ce este foarte binevenită prezentarea adenocarcinomului de intestin subțire între bolile rare din acest capitol.
    Un alt capitol „cenușăreasă“, căruia însă autorii i-au acordat drepturile ce i se cuvin într-o abordare comprehensivă, este cel dedicat adenocarcinomului apendicular, prezentat alături de celelalte tumori apendiculare. Se subliniază aici rolul tabloului clinic în orientarea spre diagnostic, intervenția ca gest curativ inițial și rolul histopatologului pentru precizarea diagnostică de finețe.
     Cea mai mare întindere din carte o are cancerul de colon și rect, una dintre cele mai importante boli neoplazice și o însemnată cauză de mortalitate. Aici se subliniază rolul intervențiilor de profilaxie, care, din păcate pentru țara noastră, nu sunt nici acum îndeplinite la standardul prescris de ghidurile internaționale. Prezentarea este din nou la nivelul celor mai exigente așteptări. Accentul este pus pe formele premergătoare de polipi, strategia de înlăturare a polipilor și pe ghidurile actuale de terapie. Sunt ilustrate și tehnicile de tratament endoscopic în formele precoce și foarte avansate. Cancerul segmentului terminal, anusul, figurează și el pe bună dreptate în acest tratat.
     Volumul continuă cu o altă temă „fierbinte“ – tumorile stromale – despre care în ultimii ani au apărut mai multe ghiduri. Tumorile stromale sunt de asemenea subdiagnosticate, și consider că acest capitol este unul dintre cele mai utile ale cărții.
     Un plus al lucrării îl reprezintă descrierea amplă a tumorilor neuroendocrine, care pun probleme importante de diagnostic și tratament. Oricine citește acest capitol, în perioada sa de formare profesională, va ști cum să le abordeze.
     Un alt aspect de patologie pe care literatura de specialitate obișnuiește să îl neglijeze este cel al tumorilor peritoneale. Din fericire, volumul în discuție vine cu date clasice și recente despre tumorile primitive și secundare ale peritoneului, cu accent pe diagnosticul diferențial, o problemă perpetuă a tânărului medic.
     Ultima parte a volumului este ocupată de limfoamele digestive primare, cu celule B și T. Din nou, se observă nivelul profesional al autorilor și editorilor, pentru modul clar cum este prezentată problematica atât de complexă a limfoamelor gastrointestinale.
     Deși acoperă un spectru larg de boli, cartea reușește să fie unitară, prin meritul celor trei autori-editori. Este scrisă clar și corect, cu bibliografia inclusă omogen la sfârșitul fiecărui capitol. Textul este explicitat de imagini endoscopice, radiologice și patologice, dar și de tabele ce completează informația textuală.
     Ca aspect fizic, avem aici încă o carte grea, nu doar amplă sub aspectul conținutului. Ca și volumele precedente, vine imprimată pe o hârtie de calitate, între coperte cartonate, care inspiră încredere.
     Cartea este destinată atât celor în formare, pentru că este clară, cuprinzătoare și accentuează aspectele practice și bolile frecvente, cât și specialiștilor, pentru noutăți și patologie rară. Este un volum pe care orice gastroenterolog, internist, oncolog sau chirurg generalist ar trebui să îl aibă în bibliotecă.
     Îi felicităm pe cei trei autori pentru realizarea unei trilogii care va rămâne un reper în bibliografia medicală românească. Tradusă, ar putea avea succes și în restul lumii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe