Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

OMS: Raport cu date noi referitoare la cazurile de holeră înregistrate în 2024

de Florentina Ionescu - ian. 27 2025
OMS: Raport cu date noi referitoare la cazurile de holeră înregistrate în 2024

Mai multe state s-au confruntat cu focare de holeră în anul 2024, după cum precizează Organizația Mondială a Sănătății într-un raport dat publicității în 24 ianuarie 2025.

Începând cu 1 ianuarie 2024 și până la data de 29 decembrie 2024, au fost înregistrate în total 804.721 cazuri de holeră și 5.805 de decese au fost raportate de cele 33 de țări care s-au confruntat cu holeră, fiind vorba de cinci regiuni ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). 

Numărul de cazuri de holeră și numărul de decese cauzate de această boală în decembrie 2024 sunt cu 21% și, respectiv, cu 5% mai scăzute decât cifrele raportate în decembrie 2023, mai precizează Organizația Mondială a Sănătății. 

În luna decembrie a anului trecut, producția de vaccinuri orale împotriva holerei a rămas la cote înalte, de 5,5 milioane de doze, grație unei formule simplificate și grație procesului de producție introduse și precalificate în 2024. Această nouă formulă și acest nou proces a permis ca stocurile, în medie, să crească cu 5,9 milioane de doze în decembrie, în comparație cu 3,5 milioane. Cu toate acestea, producția crescută de doze de vaccin încă nu întrunește cererea crescută de la nivel global. 

Conform datelor analizate de OMS, după decenii întregi de progrese împotriva holerei, cazurile sunt din nou în creștere, chiar și în acele țări care nu s-au mai confruntat cu holeră de ani de zile. Holera este o infecție intestinală acută care se răspândește prin alimentele și apa contaminate cu bacteria numită Vibrio cholerae, adeseori provenind din fecale. Dacă nu este tratată, boala ucide în decurs de ore, dar cel mai important este că accesul imediat la tratament poate salva vieți. 

OMS amintește că printre factorii care pot declanșa epidemii sau focare de holeră se află, dincolo de sărăcie și conflictele armate, se numără și schimbările climatice, chiar unele evenimente meteorologice extreme, cum ar fi inundațiile, ciclonurile, perioadele de secetă extremă, întrucât astfel de evenimente reduc accesul la apă potabilă și creează un mediu ideal pentru ca bacteria care cauzează holeră să se înmulțească. 

În anul 2022, 44 de țări au raportat cazuri de holeră, o creștere cu 25% de la cele 35 de țări care raportaseră cazuri de holeră în anul 2021. Acest trend continuă să existe și în anul 2023. Epidemiile recente de holeră au fost mai letale, rata de fatalitate în rândul bolnavilor de holeră fiind cea mai mare înregistrată într-o perioadă de peste un deceniu. 

Numărul cazurilor de holeră raportate la OMS a continuat să crească în ultimii ani. În 2023, de exemplu, 535.321 cazuri și 4.007 de decese au fost raportate către OMS dintr-un total de 45 de țări. Totuși, discrepanța dintre aceste cifre și numele estimate de cercetători în ce privește holera este cel mai probabil datorată sistemelor limitate de supraveghere a bolilor din unele state și faptului că multe cazuri nu sunt înregistrate în registrele oficiale, de frica repercusiunilor în domenii precum comerțul și turismul. 

Mai multe informații despre holeră găsiți pe site-ul OMS, aici, aici și aici.


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/vaccine-bottles-syringes-injection-preventing-cholera-2495075689

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe