Newsflash
ACTUALITATE Știri

OMS Europa: Numărul cazurilor de rujeolă a crescut de 30 de ori

de Magdalena Tănăsescu - ian. 25 2024
OMS Europa: Numărul cazurilor de rujeolă a crescut de 30 de ori

În Europa, numărul cazurilor de rujeolă înregistrate între lunile ianuarie şi octombrie 2023 a fost de 30 de ori mai mare comparativ cu anul 2022, a avertizat filiala europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

„Între ianuarie şi octombrie 2023, peste 30.000 de cazuri de rujeolă au fost raportate de 40 dintre cele 53 de state membre din regiune”, care include şi ţări din Asia Centrală, a declarat organismul ONU într-un comunicat de presă. În 2022, au fost raportate 941 de cazuri.

Kazahstan şi Rusia sunt ţările cele mai afectate, cu peste 10.000 de cazuri fiecare. Cu 183 de cazuri, Marea Britanie este ţara din Europa de Vest în care resurgenţa bolii, considerată eliminată în 2021, este cea mai evidentă.

În comunicatul de presă, directorul regional al OMS, Hans Kluge, a menționat că în regiune s-au înregistrat aproape 21.000 de spitalizări şi cinci decese asociate rujeolei. 

„Acest lucru este îngrijorător. Sunt necesare eforturi urgente de vaccinare pentru a opri transmiterea şi pentru a preveni răspândirea” bolii, a afirmat Hans Kluge, citat de Agerpres

Revenirea acestei boli virale extrem de contagioasă, care poate conduce la complicaţii fatale şi care se răspândeşte pe cale aeriană, este atribuită unei scăderi a acoperirii vaccinale în anii post-COVID-19.

„Pandemia de COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra performanţelor sistemului de vaccinare în cursul acestei perioade, ducând la o acumulare de copii nevaccinaţi sau insuficient vaccinaţi”, se arată în comunicat. 

La nivel local, este important ca cel puţin 95% dintre copii să fie vaccinaţi pentru evitarea eventualelor focare, atunci când virusul este importat. În 2022, doar 92% dintre copiii europeni au primit o a doua doză de vaccin.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe