Newsflash
Internaționale

OMS: Şansa de a încheia pandemia anul acesta riscă să fie irosită

de Dorina Novac - feb. 15 2022
OMS: Şansa de a încheia pandemia anul acesta riscă să fie irosită

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a declarat că posibilitatea ca pandemia de COVID-19 să fie pusă sub control până la sfârşitul acestui an există, dar lumea riscă tot mai mult să o irosească.

Posibilitatea ca pandemia de COVID-19 să fie pusă sub control până la sfârşitul acestui an există, dar lumea riscă tot mai mult să o irosească din cauza percepţiei greşite date de cazurile uşoare de boală şi a ratei reduse a vaccinării în multe ţări care creează condiţii favorabile apariţiei unor noi variante ale coronavirusului, a avertizat luni directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

pandemia de COVID

Numărul ridicat de cazuri uşoare de boală în ţările cu rate ridicate de vaccinare impulsionează ideea falsă că pandemia s-a terminat, a atenţionat Tedros la o reuniune internaţională pe tema COVID-19, scrie Agerpres.

Directorul general al OMS a subliniat că acestei idei i se adaugă situaţii foarte diferite în ţări unde nivelurile vaccinării şi testării sunt încă foarte joase, ceea ce creează condiţii ideale pentru apariţia unor noi variante ale coronavirusului.

Tedros a amintit în acest comtext că 116 ţări riscă să nu atingă obiectivul global de vaccinare anti-COVID-19 a 70% din populaţie până la jumătatea anului în curs.

El a cerut comunităţii internaţionale, în special statelor dezvoltate, să doneze anul acesta 16 miliarde de dolari pentru „Acceleratorul ACT”, programul prin care OMS şi alte organizaţii susţin distribuirea de vaccinuri, tratamente, teste şi alte instrumente împotriva COVID-19.

Directorul general al OMS a cerut şi măsuri pentru ca ţările în dezvoltare să beneficieze mai mult de vaccinurile ARN mesager (precum Pfizer şi Moderna), care s-au dovedit în mod special eficiente în combaterea COVID-19.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe