Newsflash
Cultură

Oferte muzicale amalgamate

de Anca FLOREA - mar. 11 2016
Oferte muzicale amalgamate
     Fără prea multe repere speciale, zilele trecute am avut la București câteva reîntâlniri cu dirijori români sosiți din străinătate, mai mult sau mai puțin apreciați de publicul nostru de-a lungul vremii. Spre exemplu, la sala Radio, Orchestra Națională, condusă de Cristian Măcelaru (recomandat și de această dată ca fiind dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia), a prezentat, în primă audiție europeană, o piesă de Karim Al-Zand, precum și opusuri de Mozart (solistă, pianista Dana Borșan) sau Șostakovici – o simfonie a cărei superbă interpretare în Festivalul „Enescu“ din 2015 a determinat (chiar și) o involuntară comparație, greu de susținut. Orchestra de cameră a colaborat cu libanezul Lubnan Baalbaki, optând pentru lucrări mozartiene – de această dată cu pianistul Horia Mihail –, experiența urmăririi manierei de abordare a spumoasei muzici constituind o provocare în sine.
     La Filarmonică, serile simfonice s-au derulat, două săptămâni la rând, sub bagheta lui Cristian Badea, incluzând de asemenea două concerte de Mozart (cu flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și cornistul Ioan-Gabriel Luca), încadrate de pagini semnate de Ceaikovski, Liszt sau Rossini (același apreciat flautist al Filarmonicii cântând alături de colegul său, oboistul Adrian Petrescu). Iar la mijloc de februarie, dirijorul a ales un program Schumann, invitat fiind violoncelistul Gabriel Schwabe; probabil întâmplător, ambele „oferte“ s-au aflat, prioritar, sub semnul romantismului, dar de factură extrem de nuanțată, pe lângă partiturile decupate din cel mai rafinat clasicism.
     Pe cu totul alte coordonate, Opera comică pentru copii pregătește „cea dintâi premieră a anului“ și totodată prima operetă montată la acel teatru – „Hapciu în Re major” (adaptare după „Mam’zelle Nitouche“ de Hervé) –, în regia lui Cristian Mihăilescu și coregrafia balerinului Cătălin Caracaș, iar la pupitru Ciprian Teodorașcu, ambii de la Opera Națională. Spectacolele sunt programate în 20 și 21 februarie, desigur la matineu.
     Compania Gigi Căciuleanu a anunțat, printr-o conferință de presă, noua producție „pusă la cale“ de inventivul și neliniștitul coregraf-dansator – „l’Om DAdA“ –, inspirată, desigur, din textele scrise de dadaistul Tristan Tzara, urmând să descoperim – în 11 martie (apoi în 12 și 13 martie) – ce mișcări și combinații sofisticate i-au inspirat acele versuri care, în epocă, au revoluționat poezia (și nu numai). Un plus de noutate este dat și de faptul că spectacolul s-a desfășurat la Teatrul Național, pe scena sălii Atelier. De altfel, TNB va prelua în repertoriu și „Folia, Shakespeare & Co“ – excepțională realizare a aceluiași cuceritor Gigi Căciuleanu.
     Vorbind despre premiere, se cuvine menționat și faptul că Opera din Craiova a adus pe afiș, pentru prima oară în Bănie, „Simon Boccanegra“ de Verdi, în regia bulgarului Plamen Kartaloff (anterior a montat „Don Giovanni“ de Mozart într-o versiune destul de controversată), la pupitru italianul Marcello Mottadelli, iar în rolurile de prim-plan Ștefan Ignat (de la ONB), Celia Costea (sosită la Atena, unde s-a stabilit de mulți ani), Sorin Drăniceanu, Rafael Alvarez (invitat din Cehia) sau Ioan Cherata. După cum rezultă din comunicatele oficiale, montarea va fi prezentată în curând și în cadrul unui turneu în Germania.
     Opera Națională București anunță, în 27–28 februarie, o altă producție preluată din Anglia – „Cosi fan tutte“ de Mozart –, cu distribuții destul de amalgamate însă... vom vedea! Să fie oare un „simbolic“ dar de Mărțișor pentru doamne și domnișoare?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe