Newsflash
Diverse LIFESTYLE

O nouă cofetărie bucureșteană oferă dulciuri fără zahăr adăugat

de Dr. Laura Davidescu - oct. 19 2023
O nouă cofetărie bucureșteană oferă dulciuri fără zahăr adăugat

Monica Pușcoiu a inaugurat o cofetărie care mizează pe dulciuri cu ingrediente pe cât de inedite, pe atât de sănătoase: făină de migdale, piureuri de fructe, sfeclă, cartofi dulci și chiar spanac. Faceți cunoștință cu creatoarea ALMOND!

Spuneți-ne în câteva rânduri povestea dvs. de carieră.

„Monica Pușcoiu, creator de răsfățuri dulci speciale” – asta cred că ar trebui să scrie pe cartea de vizită a vieții mele, dacă ne-am identifica prin așa ceva. Înainte de pandemie zburam cu entuziasm prin toate colțurile lumii (Monica a fost stewardesă până în 2020 – n.n.) și cream cu entuziasm deserturi pentru familia mea; după pandemie am păstrat cel din urmă entuziasm și l-am investit într-o afacere cu profil dulce: ALMOND, marca ce vorbește despre răsfățul sănătos al tuturor. Am ajuns aici cu ajutorul unui investitor impresionat de prestația mea în emisiunea „Chefi la cuțite” și de pasiunea mea pentru arta cofetăriei.

 

Ați pornit pe drumul artei culinare preparând... minicozonaci în Qatar! Ce v-a determinat să faceți un produs în miniatură și nu unul cu formă și dimensiuni clasice?

Fac și clasice, cum să nu?! Dar eram în Qatar, totuși, unde nu găsești cozonaci pe toate drumurile, publicul nu mai era familiarizat cu acest desert românesc și nici cu produsul meu în sine. Astfel încât am hotărât să creez acest cozonac mini, mult mai atractiv din punct de vedere dimensiuni, preț, logistică – chiar și ca aspect, de ce nu? – pentru românii de acolo. Așa i-am cucerit și au făcut cunoștință, implicit, cu felul meu atent, dedicat și special de a coace prăjituri: cu cât mai multă preocupare pentru ingrediente și compoziții cât mai benefice sănătății. Așa au trecut de la minicozonaci la plăcinte și la papanași...

 

Cum și când ați decis să optați pentru dulciuri cu rețete pe bază de făină de migdale? Care este diferența între dulciurile cu făină clasică și cele care au în compoziție și făină de migdale?

Făina de migdale se numără printre ingredientele pe care le-am folosit încă de la începuturile istoriei mele de patiser și cofetar. În acele vremuri, în Qatar era mult mai populară decât în România, astfel încât o cunoșteam foarte bine, atât din postura de consumator, cât și din cea de creator de deserturi. Iar când am transformat această pasiune într-o afacere, mi s-a părut extrem de potrivit să pun chiar făina de migdale în centrul conceptului acestei afaceri, tocmai pentru că o iubesc atât de mult, și pentru felul în care se comportă în procesul de producție, și pentru calitățile sale nutritive. 

Diferența principală între dulciurile făcute exclusiv cu făină de grâu și cele care au și făină de migdale în compoziție este cremozitatea aluatului celor din urmă. Apoi, făina de migdale păstrează un grad optim de umiditate al compoziției produsului pentru mai mult timp, ceea ce oferă un beneficiu esențial față de copturile tradiționale, cu făină normală: cele preparate cu făină de migdale rămân proaspete timp de zile întregi! 

 

În oferta cofetăriei la care sunteți partener există mai multe dulciuri fără zahăr adăugat. De ce ați luat decizia să micșorați sau să eliminați acest ingredient-cheie în lumea deserturilor?

Avem o întreagă categorie dulce „fără zahăr” în gama de produse ALMOND: torturi, biscuiți, brioșe. De exemplu, tortul MINION MINICAKE este îndulcit cu piure de mango, MULHOLLAND RED poartă o combinație surprinzător de savuroasă de fructe roșii și piure de sfeclă roșie, iar THE SECRET CARROT CAKE este îndulcit, de fapt, cu... cartof dulce!

Ca orice mamă, am început să explorez această lume a deserturilor bazate pe piureuri de fructe în primii ai de viață ai copilului meu, urmărind să-i ofer gustări sănătoase. Și am descoperit cât de savuroase pot fi! Iar în combinație cu făina de migdale, pe care, efectiv, o ador, rezultatul este chiar impresionant și gustativ, și estetic, din toate punctele de vedere! Astfel încât, dacă putem oferi publicului opțiuni delicioase și sănătoase pentru desert, de ce să nu o facem? Există atâtea persoane care trebuie să se supună unor restricții alimentare pe considerente de afecțiuni de sănătate sau de vârstă, iar noi ne gândim cu mare drag și la acești iubitori de dulce, cărora le oferim opțiuni sigure de consum.

 

Care este produsul-vedetă al cofetăriilor Almond?

Fără să stau pe gânduri spun: GREEN DRAGON – tortul cu spanac, mentă și zmeură. Exact, și dumneavoastră ați ridicat măcar un pic din sprâncene când ați citit această combinație! Ei, la fel fac și majoritatea clienților noștri, iar în secunda următoare vor să încerce acest produs care sună atât de surprinzător. Normal că GREEN DRAGON a ajuns vedetă: toată lumea vrea măcar să vadă cum e! 

 

Tortul Green Dragon Cake are blat cu… spanac!

Cum ajunge spanacul să se transforme în desert? 

Și cartoful dulce e tot un ingredient inedit în cofetărie, nu? Sau sfecla roșie... ingrediente pe care noi le folosim din plin! Cheia este să creezi combinațiile de ingrediente potrivite, care combină perfect aromele și stimulează simțurile într-un mod surprinzător, dar nu deranjant. De exemplu, spanacul merge incredibil de bine cu mentă și lămâie, să nu uităm de răspunsul meu la întrebarea anterioară. 😊

 

Vă rog, dați-ne câteva idei prin care putem reduce, când gătim acasă, cantitatea de zahăr din rețetele deserturilor, fără să pierdem din savoare.

Cel mai simplu și mai sănătos este ca zahărul să fie înlocuit cu piureuri de fructe. Însă această strategie implică un pic de atenție și informare vizavi de texturi, nivel de însiropare, tipuri de făină recomandate, interacțiunea fructelor folosite în cantitate mare cu restul ingredientelor pentru a rezulta, în primul rând, o prăjitură echilibrată atât ca gust, cât și ca structură. Însă există și substituții foarte simple și fără bătaie de cap pentru deserturile de casă, precum folosirea bananelor coapte în loc de zahăr.

 

Unul dintre produsele clasice realizate cu făină de migdale este pricomigdala. Ne puteți oferi o rețetă de pricomigdale pe care să o putem face și acasă?

2 albușuri de ou, 165 g faină migdale, 165 g nucă macinată, 330 g zahăr pudră (cantitatea de ajustează în funcție de dorințe). Se spumează albușurile. Se încorporează ingredientele uscate. Se așează în tava de la cuptor în forma dorită. Se dau la cuptorul preîncălzit la 175 de grade, timp de 10 minute. Poftă bună!

Care este desertul dvs. favorit?

Tortul de spanac, fără nicio îndoială- Green Dragon Cake! 

Almond Cake Shop este situat în București, Piața Romană nr. 4.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe