Newsflash
Cultură

Noutăți amalgamate

de Anca FLOREA - dec. 11 2015
Noutăți amalgamate
     Am avut parte în ultimul timp de noutăți interesante în planul producțiilor de operă, balet și nu numai, așa cum a fost, spre exemplu, montarea cu „Boema“ de Puccini la Opera Română din Cluj. A fost atractivă prin distribuția ce aducea pe scenă tineri soliști români care activează prioritar în străinătate, uneori chiar în teatre de prim rang – soprana Anita Hartig, tenorul Teodor Ilincăi, bas-baritonul Adrian Sâmpetrean –, alături de colegi precum baritonul-director Florin Estefan, soprana Diana Țugui sau bașii Cozmin Sime și Petre Burcă. La pupitru s-a aflat dirijorul David Crescenzi care, imediat după căderea cortinei, a pleat la Timișoara pentru a pregăti, la Operă, premiera cu „Norma“ de Bellini, oferită într-o formulă fastuoasă, în viziunea lui Mario de Carlo. În rolurile centrale au fost oaspeți excepționali – soprana Dimitra Theodossiou din Grecia, mezzosoprana bulgară Mirouslava Yordanova, basul italian Roberto Scandiuzzi –, dar și tenorul Călin Brătescu.
     Dacă Opera din Constanța a propus o premieră – „Enesciana“ – semnată de talentatul balerin-coregraf Horațiu Cherecheș, dar și o întâlnire inedită cu muzica și cultura japoneză, la care m-am referit pe larg într-un articol publicat anterior, la Opera din Iași s-a derulat ediția a treia a Galei premiilor operelor naționale, gândită, ca de obicei, pe coordonatele unui spectacol „de culoare“, atractiv și divers, punctat, firesc, de anunțarea premianților, precum și de omagierea unor personalități ale operei și baletului, a căror carieră a început în țară și s-a împlinit (și) în lume.
     Pe de altă parte, la Opera bucureșteană s-a organizat o întâlnire a directorilor în cadrul „Opera Europa“, anunțându-se participarea a 247 de invitați din 36 de țări, parte având și intervenții pe tema „dezvoltarea profesională“. Seara, li s-au propus fie „Falstaff“ de Verdi în (foarte) controversata regie a renumitului Graham Vick, fie noua montare cu „Oedip“ de Enescu, adusă cumva în zilele noastre de regizoarea Valentina Carrasco. Lucrând cu o echipă din străinătate, conducerea ONB a rămas consecventă ideii că totul trebuie preluat din altă parte, numai de la noi nu. O sală dezolant de goală – mă îndoiesc să fi asistat toți acei invitați –, o derulare tristă a dramei, o rezolvare curată a partiturii muzicale, cu același Davide Damiani în rolul titular (ca și în producția din septembrie). A doua zi, a fost o Gală a laureaților concursului „Grand Prix”, în care au evoluat și premiați și nepremiați, într-un amalgam cu multe variabile.
     Opera din Brașov a propus premiera cu „Flautul fermecat“ de Mozart, în timp ce la Timișoara se va încheia Festivalul cu opera verdiană „Nabucco“, iar la Constanța manifestările festivaliere vor aduce, la final, îndrăgita „Carmina Burana“ de Orff. Începutul lunii decembrie a rămas la fel de bogat în oferte, pentru că la Opera din Iași a avut loc premiera baletului „Don Quijote“ de Minkus, ONB preferând un spectacol „coupe“ de dans de factură contemporană, alăturând „DSCH“ pe muzică de Șostakovici și „Visul unei nopți de vară“, notat însă „The Dream“ (!), pornind de la partitura de Mendelssohn-Bartholdy.
     Până atunci însă, iubitorii dansului iberic s-au întâlnit, la Teatrul Național din București, cu artiștii care au evoluat în „Suite Flamenca“, sosiți la noi cu sprijinul Ambasadei Spaniei. Luna cadourilor se anunță la fel de densă, cu provocări pentru melomani, pentru așa-numiții baletomani și nu numai.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe