Newsflash

Noutăţi în cercetare

de Dr. Aurel F. MARIN - iun. 6 2016
Noutăţi în cercetare

Decuplare neurovasculară

 

     În prezent, dogma aproape unanim acceptată în evaluarea funcțională a activității cerebrale este că activarea neuronală se asociază direct cu creșterea debitului local și cu extragerea oxigenului din sângele aflat în circulația cerebrală. De altfel, pe acest principiu se bazează și investigații imagistice precum IRM funcțional, care pleacă de la premisa că schimbările vasculare reflectă o modificare proporțională a activității neuronale. Un grup american a publicat însă miercuri (25 mai), în revista Nature, un studiu1 care pare să contrazică, măcar parțial, vechea dogmă. Cu ajutorul microscopiei in vivo cu doi fotoni, o metodă experimentală care permite rezoluții foarte ridicate ale țesutului cercetat (de ordinul micrometrilor), cercetătorii au măsurat răspunsurile evocate senzorial (vizual, în acest caz) ale vaselor sanguine individuale (dilatare și velocitate), măsurători dublate de imagistica utilizând senzori fosforescenți de calciu și glutamat. După integrarea răspunsurilor neuronale cu cele vasculare, într-un experiment pe pisici, autorii studiului au observat că primele erau mai selective decât cele vasculare și că vasele răspund adesea robust la stimuli care evocă slab sau deloc activitatea neuronală din țesutul cerebral. Cu alte cuvinte, semnalele neuronale și cele vasculare erau parțial decuplate.
     Teoria autorilor este că dilatația vasculară declanșată de activitatea neuronală locală nu rămâne strict localizată, ci se propagă de-a lungul peretelui vascular. Cu alte cuvinte, tehnicile imagistice funcționale (precum IRMf) nu ar revela, de fapt, decât o imagine neclară, o aproximare a activității neuronale reale. Concluzia care se desprinde din acest studiu este că IRM funcțional ar fi, de fapt, o investigație care nu permite cartarea conexiunilor neuronale.

 

Sănătatea economiei și economia sănătății

 

     Starea precară a economiei se asociază cu creșterea ratei șomajului și, de cele mai multe ori, cu bugete de austeritate. În economie, crizele duc la tăieri de fonduri din investiții, dar și din sănătate, învățământ și cercetare. În ce măsură însă ajunge criza economică să influențeze mortalitatea – de pildă prin cancer? La această întrebare încearcă să răspundă un studiu2 apărut ieri (26 mai) în revista britanică Lancet. Analiza folosește date agregate de Banca Mondială pentru perioada 1990–2010, pentru 75 (pentru șomaj), respectiv 79 de țări (pentru cheltuielile publice din sănătate), cu un total de peste două miliarde de locuitori.
     Creșterea ratei șomajului s-a corelat semnificativ cu o creștere a mortalității prin cancer de orice cauză, fără diferențe semnificative în cazul patologiei oncologice cu supraviețuire foarte redusă la cinci ani (cancerul de pancreas și cel pulmonar). În schimb, odată produsă creșterea ratei șomajului, efectul persistă aproximativ cinci ani de la asocierea observată inițial, în cazul cancerelor tratabile (cu supraviețuire mai mare de 50% la cinci ani). Totodată, mortalitatea prin cancer a scăzut pe măsură ce au crescut fondurile publice alocate sănătății.
     Analiza evoluției în timp a deceselor cauzate de cancer și a stării economiei a relevat un exces de aproximativ 40.000 de decese pentru perioada cea mai acută a recentei crize economice (2008–2010), comparativ cu anii precedenți (2000–2007). Un efect protector s-a înregistrat în țările cu asigurări de sănătate universale, unde excesul de mortalitate corelat cu criza economică a fost mult atenuat.

 

Efectul antimicrobian al amiloidului beta

 

     Un studiu3 publicat miercuri în Science Translational Medicine ridică o ipoteză interesantă pentru boala Alzheimer. Plecând de la cercetări anterioare, care au demonstrat că amiloidul beta este un peptid cu proprietăți antimicrobiene și că oligomerizarea ar putea fi necesară pentru activarea acestor proprietăți, cercetători de la Harvard au căutat să vadă ce se întâmplă, într-un model animal, atunci când se produce o infecție bacteriană cerebrală. Astfel, infecția cu Salmonella typhimurium la șoareci transgenici 5XFAD (predispuși la boala Alzheimer) a avut ca rezultat însămânțarea și depunerea accelerată de beta-amiloid, localizările corespunzând celor ale bacteriei invazive de la nivelul creierului. Ipoteza că Aβ ar putea juca un rol dual, protector și lezional, deschide o linie nouă de cercetare în boala Alzheimer.


Notă autor:

1. O’Herron P et al. Neural correlates of single-vessel haemodynamic responses in vivo. Nature. 2016 May 25

2. Maruthappu M et al. Economic downturns, universal health coverage, and cancer mortality in high-income and middle-income countries, 1990–2010: a longitudinal analysis.
2016 May 26

3. Kumar DKV et al. Amyloid-β peptide protects against microbial infection in mouse and worm models of Alzheimer’s disease. Sci Transl Med. 2016 May 25;8(340):340ra72

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe