Newsflash
Diverse

Noi soluţii şi perspective în chirurgia plastică

de Dr. Raluca BULEA - nov. 1 2012
Noi soluţii şi perspective în chirurgia plastică
   Asociaţia Chirurgilor Plasticieni din România (ACPR) a organizat, la începutul acestei toamne, la Sinaia, pentru toţi membrii săi, dar şi pentru specialiştii din domenii înrudite sau cu care colaborează, al XII-lea Congres Naţional al ACPR. Continuând parteneriatul deja consacrat în ultimii patru ani, manifestarea a avut în calitate de coorganizator Asociaţia Maghiară de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Estetică (HAPRAS) şi a fost organizată sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ Bucureşti şi a Academiei de Ştiinţe Medicale.
   Pentru prima dată în istoria sa, evenimentul ştiinţific a fost susţinut şi de cele mai importante foruri internaţionale în domeniu, ceea ce a crescut mult nivelul prezentărilor ştiinţifice, a adus în România vorbitori de marcă, cunoscuţi pe plan mondial, şi a crescut rândurile participanţilor şi cu colegi din alte ţări şi chiar din alte continente, dincolo de prezenţa obişnuită a plasticienilor din Ungaria şi Republica Moldova. Principalul susţinător a fost Confederaţia Internaţională pentru Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Estetică (IPRAS), ceea ce a adus şi susţinerea oferită de Societatea Europeană de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Estetică (ESPRAS), de Societatea Internaţională de Chirurgie Plastică Regenerativă (ISPRES), de Asociaţia Europeană a Societăţilor de Chirurgie Plastică Estetică (EASAPS) şi de Federaţia Europeană a Societăţilor de Microchirurgie (EFSM).
   Principalul punct pe agenda congresului a fost reprezentat de Cursul IPRAS intitulat „Ultimele noutăţi în transplantul de grăsime în chirurgia plastică regenerativă şi microchirurgie“. Specialişti de marcă din SUA, Germania, China, Brazilia le-au împărtăşit participanţilor la curs din experienţa lor legată de utilizarea ţesutului adipos, în special în chirurgia estetică, dar şi în cea reconstructivă. Prof. dr. Marita Eisenmann-Klein (Germania), preşedinta IPRAS, a vorbit despre „Injectarea de grăsime pentru augmentarea şi reconstrucţia mamară“, precum şi despre alte utilizări, legate de chirurgia sânului. Dr. Sydney Coleman (SUA) a prezentat „Potenţialul regenerativ al ţesutului adipos în chirurgia reconstructivă“, dar şi „Grefele de grăsime în chirurgia estetică a feţei“, fără să omită complicaţiile care pot să apară în practică la injectările de fillere sau în cazul intervenţiilor pentru liposucţie şi lipoinjecţie. Un alt membru al comitetului executiv al IPRAS, dr. Brian Kinney (SUA), a ales subiectul legat de tehnologii şi inovaţii în folosirea grefelor de grăsime, şi locul ocupat de celulele stem între acestea. Dr. Nelson Piccolo (Brazilia), secretarul general IPRAS, a abordat subiectul folosirii grefelor de grăsime ca un tratament adjuvant în cazul arsurilor şi sechelelor postcombustionale, prezentând experienţa proprie în această indicaţie mai puţin comună, dar care pare să fie extrem de promiţătoare. Toţi vorbitorii s-au referit la utilizarea grefelor de grăsime în chirurgia estetică şi reconstructivă a sânului, diferitele experienţe fiind sintetizate în cadrul dezbaterii intitulate „Viitorul reconstrucţiei de sân – augmentarea prin grefe de grăsime vs. implanturi“, care a concluzionat că, deşi implanturile de silicon pentru augmentarea mamară încă vor mai face istorie, sunt din ce în ce mai multe cazuri care pot avea indicaţie de corecţie, reconstrucţie, sau pur şi simplu augmentare realizată cu ajutorul transplantului grăsimii proprii. Pentru participanţii la curs a fost extrem de instructiv să afle, de la specialişti cu mare experienţă, despre rezultatele obţinute în transplantul de grăsime, indicaţiile acestuia, tehnicile folosite pentru recoltare, prelucrare şi injectare, protocoale terapeutice, dar şi complicaţii şi rezultate nefavorabile, inevitabile în orice domeniu medical, care ne pun de fiecare dată în gardă asupra capcanelor care trebuie evitate. Perspectiva cea mai interesantă a fost aceea oferită de către prof. dr. Thomas Biggs (Baylor College of Medicine, SUA), care are în spate o carieră de 54 de ani în chirurgia plastică, perioadă în care a fost participant la toate schimbările, uneori revoluţionare, care au marcat evoluţia specialităţii.
   Congresul a continuat cu sesiunile de prezentări ştiinţifice, grupate în funcţie de temele abordate: chirurgia estetică a sânului, microchirurgie, arsuri, chirurgia plastică şi reconstructivă a mâinii, microchirurgie, chirurgia estetică a feţei, chirurgie plastică reconstructivă. Printre vorbitori s-au numărat prezenţe de marcă din străinătate – prof. dr. Manuel Garcia Velasco (Mexic), prof. dr. Andreas Foustanos (Grecia), prof. dr. Hanno Milessi (Austria), prof. dr. Michele Masselis (Italia) –, alături de numele cunoscute ale specialităţii, de la noi: prof. dr. Ioan Lascăr, preşedinte de onoare ACPR, prof. dr. Ioan Petre Florescu, preşedintele executiv al ACPR şi al Congresului, prof. dr. Alexandru Georgescu (Cluj), prof. dr. Theodor Stamate (Iaşi), prof. dr. Ioan Bordeianu (Constanţa), prof. dr. Horia Pârvănescu (Craiova), prof. dr. Tiberiu Bratu (Timişoara), prof. dr. Toma Mugea (Oradea), alături de echipele pe care le coordonează.
   În paralel cu sesiunile ştiinţifice, rezultatele cercetărilor şi experienţei clinice au fost prezentate colegilor şi sub forma posterelor, după cum este obiceiul la manifestările de acest gen. Nu au lipsit de pe agendă prelegerile susţinute de reprezentanţii producătorilor de instrumente sau implanturi, fără de care activitatea chirurgului plastician nu ar mai avea aceleaşi rezultate. În final, toţi cei care au luat parte la lucrările acestui congres au aflat noi concepte şi noţiuni de ultimă oră din arsenalul specialităţii, iar manifestările viitoare vor fi, fără îndoială, cel puţin la fel de interesante.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe