„Am păstrat majoritatea programelor naţionale de sănătate care existau, atât cele de prevenţie derulate de către Ministerul Sănătăţii, cât şi cele de tratament gestionate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. În plus, am introdus încă opt noi intervenţii de sănătate publică în structura programelor de sănătate profilactice, de evaluare şi cu scop curativ finanţate din bugetul Ministerului Sănătăţii. Am încercat elaborarea unor programe cu o structură flexibilă, care să răspundă nevoilor pacienţilor şi care să fie modificată ori de câte ori este necesar. Bolnavii cronici vor beneficia, în continuare, de tratament gratuit, dar am pus accentul în special pe programele profilactice, cu scop curativ pentru copii şi tineri“, a declarat ministrul sănătăţii, dl Cseke Attila.
În 2010 au fost introduse programe naţionale de sănătate noi, în special pentru copii şi tineri. Acestea vizează promovarea alimentaţiei sănătoase şi prevenirea obezităţii la copil; asigurarea sănătăţii orale a copiilor şi şcoala mamei, screeningul pentru depistarea precoce a scoliozei la copii. (...)
Începând cu 1 iulie 2010 va demara un program de igienă orală pentru elevi. În cadrul acestui program vor fi incluşi copiii din clasa I, care vor beneficia din partea personalului medical de specialitate de cursuri pentru educaţie medicală de igienă orală în vederea prevenirii problemelor dentare, dar şi de tratament medical. Medicii dentişti vor trata cariile copiilor, acolo unde este cazul şi vor realiza şi intervenţii specifice, precum sigilarea molarilor de 6 ani în vederea realizării unei bariere eficace împotriva cariilor dentare. (...)
Se va începe şi un program intitulat Şcoala mamei prin care vor fi educate gravidele, lăuzele, dar şi familiile acestora cu privire la igiena sarcinii, îngrijirea nou-născutului şi promovarea alimentaţiei naturale exclusive până la vârsta de 6 luni. (...)
De asemenea, tot ca o noutate, anul acesta se iniţiază un program de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, în condiţiile în care România are în acest moment una dintre cele mai mari mortalităţi intraspitaliceşti prin infarct miocardic acut din Europa, aproximativ 13%. În cadrul acestui program se va asigura finanţare pentru toate consumabilele
intervenţiilor în regim de urgenţă efectuate asupra pacienţilor cu infarct. Intervenţia precoce duce la salvarea vieţii pacientului. Din sumele destinate programului de cardiologie a fost alocată, separat, finanţare şi pentru activitatea de chirurgie pediatrică.