Newsflash

Nanotehnologia şi medicina

de Dr. Martin S. MARTIN - iul. 10 2014
Nanotehnologia şi medicina
Tehnologia pitică, cum a fost numită nanotehnologia (nano înseamnă pitic în greacă), este ştiinţa şi ingineria care lucrează la o scală extrem de mică, practic la nivel molecular şi submolecular (un nanometru este a miliarda parte dintr-un metru, adică 10-9 metri şi are o dimensiune de 40.000 de ori mai mică decât diametrul unui fir de păr). Această ştiinţă este foarte tânără – ideea de la care s-a pornit, aceea că este posibil să creezi „maşini“ manipulând molecule, a fost emisă în 1959 de fizicianul Richard Feynman, laureat al premiului Nobel. Dar, după 1990, cercetările pentru aplicarea nanotehnologiei au progresat rapid şi anunţă schimbări revoluţionare în multe domenii, inclusiv cel medical. În domeniul tehnicii şi al construcţiei, materialele noi produse prin nanotehnologie au proprietăţi uimitoare, iar în ştiinţa computerelor, prin supraminiaturizarea circuitelor, se poate ajunge la o stocare a datelor de o densitate fără precedent.
Deşi cu un debut mai întârziat, aplicaţiile nanotehnologiei în medicină propun metode care lucrează pe baze cu totul noi şi oferă mari avantaje faţă de cele deja existente. În totalitatea lor, descoperirile şi aplicaţiile medicale posibile care au la bază nanotehnologia formează nanomedicina.
Un câmp mare de aplicare va fi cel al furnizării drogurilor farmaceutice chiar la nivelul ţintelor terapeutice: celule canceroase, celule bolnave, agenţi micro­bieni şi virali etc. O astfel de metodă va reduce enorm cantitatea de drog folosită, mărind – în acelaşi timp – eficacitatea terapiei şi diminuând acţiunea drogurilor asupra celulelor normale, din regiuni şi organe unde medi­ca­mentul nu este necesar.
Trăim o epocă a schim­bării în lumea agenţilor pato­geni: variantele şi mutaţiile fac să apară mereu virusuri noi, răspândirea microbilor şi a virusurilor, urmare a globalizării, ameninţă cu pandemii catastrofice, din ce în ce mai mulţi patogeni capătă rezistenţă la trata­mentele antibiotice. Promisiu­nea nanotehno­logiei că ar putea să ne dea metode de tratament care nu folosesc mijloace farmacologice este mai mult decât  binevenită. Nanoparticule din argint, cu dimen­siuni de 100 de nano­metri, pot omorî mulţi agenţi patogeni, dar au dezavantajul de a produce, prin acumulare, distrugeri tisulare. Recent, cercetătorii de la Harvard („The Economist“, 7 iunie 2014) au descoperit că nanoparticule de vapori de apă condensată, de 25 de nanometri, supuse unui tratament electric de mare voltaj, acumulează în cuprinsul lor ROS (reactive oxygen species). Aceste minuscule bule de apă explodează la contactul cu agenţii patogeni bacterieni, eliberând oxigenul supertoxic, ceea ce produce moartea bacteriei prin deterio­rarea ADN-ului celular şi eliberarea de enzime proteolitice. Microparticulele de apă pot dezinfecta suprafeţele pe care au fost aplicate culturi de stafilococ auriu, colibacil sau micobacterii rezistente la toate antibioticele. Sterilizarea spitale­lor s-ar putea face cu simple pulverizatoare ieftine, care răspândesc micro­particule de apă bactericide, înlocuind nevoia de filtre bacteriene şi dezinfectarea prin ultraviolete şi metode chimice. Tot în lupta antimicrobiană se vor înscrie fagocitele artificiale şi detectarea agenţilor patogeni în apă şi alimen­te, ceea ce va da şansa unei preveniri eficiente a bolilor cu transmitere digestivă.
În domeniul diagnosticului, micromaşini introduse în corpul uman pot identifica mult mai bine şi mai repede substanţele anormale, toxinele, celulele tumorale, stabilind diagnosticul cu rapiditate. Tot în acelaşi scop vor fi folosite nanoparticule marcate, care se vor ataşa de anticorpii specifici şi vor călători cu ei până la celulele bolnave ţintă (celule proprii organismului sau celule invazive), făcându-le vizibile.
Bolile cardiovasculare vor avea multiple aplicaţii din sfera nanotehnologiei. Trombii şi plăcile ateromatoase din interiorul vaselor sangvine vor fi nu numai diagnosticate, dar şi tratate cu nanoparticule. Alt tip de nanoinstrumente vor fi capabile să repare valvele cardiace îmbolnăvite, fără chirurgia clasică invazivă.
În zonele de cicatrice postinfarct miocardic, reţele de microfibrile pe suprafaţa cărora se ataşează celule stem şi factori de creştere vor induce regenerarea miocardică. Fibrile suplimentare de aur vor adăuga rezistenţă, flexibilitate şi proprietăţi de conducere pentru curentul de stimulare. Aceste structuri de perete cardiac artificial se vor forma prin aducerea la nivel local a componentelor, prin cateter. Prezenţa şi circulaţia în sânge a nanoparticulelor şi a nanoinstrumentelor implică însă şi potenţiale complicaţii, despre care nu se ştie încă prea mult.
Prin nanoterapie se vor aplica metode de hemostază instantanee la sângerări masive.
Multiple forme de boală canceroasă vor putea beneficia de nanomedicină, atât pentru diagnosticare şi evaluare cantitativă, cât şi pentru tratament ţintit cu antineoplazice şi intervenţii de stimulare a imunităţii.
Însuşi ADN-ul va putea fi reparat, după ce va fi întins ca un şir de mărgele de nanoinstrumente, apoi corectat în secvenţele înnăscut greşite sau alterate de procese de îmbolnăvire.
Şi în stomatologie se aşteaptă progrese revoluţionare, de la metode reparatoare eficiente până la producerea rapidă a unui înlocuitor dental total, care conţine toate elementele minerale şi celulare ale unui dinte sănătos.
Trecerea în revistă a schimbărilor pe care s-ar putea să le trăim în medicină încă din timpul actualei generaţii, cu ajutorul nanotehnologiei, le face să pară adesea neplauzibile sau nerealiste. Dar vastitatea şi rapiditatea cu care se lucrează în cercetarea din nanomedicină dă motive de optimism şi speranţă, parcă anunţând o perioadă de progres medical plină de entuziasm.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe