Newsflash

Viitorul de ieri

de Adrian GHEORGHE - feb. 27 2015
Viitorul de ieri
  Preşedintele Băncii Mondiale, dr. Jim Yong Kim, a vorbit, la sfârşitul lunii trecute, la Universitatea Georgetown, despre lecţiile desprinse din epidemia de Ebola şi despre cât de pregătiţi suntem – într-un plural curajos – pentru un răspuns cu adevărat global în faţa unei pandemii. Discursul persistent despre actuala epidemie, încă nedepăşită, a fost alimentat până acum nu doar de amploarea numărului deceselor, ci şi de lentoarea răspunsului instituţional. Din decembrie 2013 şi până la începutul lui august 2014 nicio organizaţie globală nu a răspuns. La 4 august, Banca Mondială a promis un fond de urgenţă de 200 milioane de dolari şi, la 8 august, Organizaţia mondială a sănătăţii a declarat epidemia o urgenţă de sănătate publică. Din acel punct, lucrurile au început să se mişte.
  Multe dintre aceste lecţii s-au mai văzut, cu subiect şi predicat, în împrejurări aproape identice. În mai 2011, dr. Margaret Chan, directorul general OMS, supunea spre aprobare în cadrul World Health Assembly un raport care evalua eficienţa răspunsului instituţional global la pandemia de gripă H1N1 din 2009–2010. Raportul a avut trei concluzii: prima se referea la măsura aproximativă în care International Health Regulations (2005) fuseseră puse în aplicare în timpul pandemiei; cea de-a doua aprecia drept corespunzător răspunsul intern al OMS pe durata pandemiei; a treia sublinia că „Planeta este nepregătită să facă faţă unei pandemii severe de gripă sau oricărei urgenţe de sănătate publică globale şi susţinute“. Cele două recomandări aferente acestei concluzii includeau constituirea unui fond de urgenţă de cel puţin 100 de milioane de dolari, care să poată fi deblocat imediat în caz de necesitate, şi constituirea unei rezerve globale de personal medical de urgenţă, atrăgând atenţia că OMS de una singură este incapabilă să mobilizeze suficient personal în orizontul de timp relevant pentru o asemenea urgenţă. Raportul a fost adoptat atunci cu indicaţia ca progresul privind implementarea recomandărilor să fie evaluat în cadrul adunării din 2013. Evaluarea de parcurs din 2013 s-a şi petrecut, notând workshopuri, traininguri şi întărirea reţelelor regionale pentru coordonarea capacităţii de răspuns. Despre eficienţa lor se poate discuta, însă la modul condiţional-optativ. Cât despre fondul de rezervă, se prevedea includerea sa în exerciţiul bugetar 2014–2015 al organizaţiei. Prea puţin şi prea târziu. Niciuna dintre cele două rezerve, de oameni şi bani, nu s-au constituit concret până atunci, cu efecte clare. Astăzi, OMS trebuie să îşi conducă reforma internă în lumina reflectoarelor, după ani întregi în care reforma se pregătea lent şi discret. Fondurile de urgenţă promise începând cu august 2014 – de altfel, într-o mobilizare admirabilă şi fără precedent – au ajuns prea târziu pe teren din motive operaţionale. În altă ordine de idei, ideea fondului de urgenţă a revenit sub forma Global Pandemic Emergency Facility şi este, de data aceasta, mai vizibilă, fiind vehiculată de preşedintele Băncii în multiple contexte: de la întâlnirile anuale ale Fondului Monetar Internaţional (octombrie 2014) şi summit-ul G20 din Brisbane (noiembrie 2014) până la Forumul Economic Mondial de la Davos (ianuarie 2015). Dacă World Health Assembly a fost în 2011 o scenă prea mică pentru o asemenea idee, în 2015 nu se va mai putea spune că oricine avea capacitatea de a interveni nu a auzit.
   În sens mai larg, realitatea cu care ne confruntăm este că lecţiile care se prezintă ocazie după ocazie sunt rareori puse în practică pentru că motivează insuficient pentru a determina o acţiune în prezent. Ultima parte a expunerii de la Georgetown University a lui Jim Yong Kim a atins importanţa modelelor mentale în interiorul cărora acţionăm în mod curent, care ne blochează dezvoltarea în faţa dovezilor incontestabile pe care tot noi le producem. Una dintre cele mai acute limite este percepţia asupra timpului: viitorul este prea îndepărtat şi incert pentru ca o ameninţare, oricât de sumbră, să fie percepută ca reală; şi prezentul devine prea repede trecut. Percepţia asupra timpului influenţează direct, la rândul său, atitudinea asupra riscului. Aceste realităţi sunt observabile în decizii luate la toate nivelurile, de la cele profund individuale până la cele fundamental colective. HIV/SIDA este un exemplu fertil. În ceea ce priveşte deciziile individuale, problema tratamentului cazurilor de HIV nu se mai pune decât în termeni de cost de mai bine de zece ani. Costul unui an de tratament cu antiretrovirale a scăzut de la zece mii de dolari pe an (în anii 2000) la sub două sute în prezent. În ţările cu prevalenţă de peste 15% în rândul populaţiei generale, în schimb, controlul transmiterii este esenţial, iar transmiterea se reduce în mare măsură la decizii individuale privind comportamentul sexual. Cercetările actuale în sănătatea publică capacitează microeconomişti, antropologi şi psihologi pentru a identifica şi măsura ce îi face pe oameni să aleagă aşa cum aleg şi pentru a crea un set de stimulente care să producă un răspuns – cum să fie prezentate metodele contraceptive, cum să se disemineze informaţia, cum poate fi încurajată testarea în cuplu. În ceea ce priveşte deciziile la nivel colectiv, creşterea ireversibilă a profilului bolilor netransmisibile i-a făcut pe specialiştii în sănătate publică să îşi aducă aminte de începutul lent şi puţin coordonat cu care au avansat eforturile de combatere a HIV/SIDA până la finalul anului 1990, urmat de angajamentul substanţial al Statelor Unite prin programul PEPFAR, care a redesenat întregul peisaj în mai puţin de zece ani. Există un acord larg că greşelile din perioada de început a luptei cu HIV/SIDA nu mai trebuie repetate, dar acordul nu reprezintă o garanţie. Fumatul, alcoolismul, gazele cu efect de seră – într-o enumerare succintă – aşteaptă şi ele la rând.
   Cei care se ocupă cu schimbarea a ceea ce numim în mod curent „mentalitate“ – individuală, organizaţională – pentru a construi lumea aceea sigură şi sustenabilă pe care o concepem, dar care se îndepărtează periodic, au deja mult de lucru pe toate meleagurile. Primesc ajutor de la oricine, numai să fie azi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe