Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Vaccinaţi şi totuşi expuşi la hepatita B

Viața Medicală
Dr. Mihail CĂLIN miercuri, 16 ianuarie 2013
   Un studiu nou publicat în revista Hepatology a descoperit că un număr semnificativ de adolescenţi îşi pierd protecţia împotriva infecţiei cu virusul hepatitic B, în pofida vaccinării după o schemă completă în copilărie, sugerând că reinfecţia se produce la adolescenţii cu mame la risc (cu AgHBe pozitiv) şi la cei la care este afectată memoria imunitară. Taiwan, locul unde s-a desfăşurat cercetarea, a fost mult timp o zonă endemică de hepatită B, fiind prima ţară care a lansat un program universal de vaccinare. Studiul a cuprins peste 8.700 de elevi de liceu, cu vârsta medie de 16 ani, cărora li s-a analizat istoricul vaccinal şi le-a fost evaluată prezenţa AgHBs şi a anticorpilor anti-HBs. AgHBs a fost pozitiv la 2% din aceştia, iar anti-HBs la 48%. Dintre cei care primiseră în copilărie vaccinul, 15% au avut AgHBs pozitiv, cu o rată semnificativ mai mare la elevii ai căror mame aveau AgHBe pozitiv. Cercetătorii au constatat o asociere negativă semnificativă între vaccinarea anti-VHB şi AgHBs pozitiv la elevii care nu au primit imunoglobuline. Cercetătorii sugerează că, deşi programul de vaccinare a fost un succes, ar fi necesară o nouă doză la vârsta de 15 ani sau mai târziu pentru adolescenţii care îşi pierd protecţia, mai ales dacă s-au născut din mame AgHBs pozitive sau au fost expuşi la VHB; celor născuţi din mame la risc crescut ar trebui întâi să li se facă screening pentru AgHBs. În plus, tratamentul anti-VHB de rutină în timpul sarcinii ar putea reduce suplimentar expunerea copilului la virus, dar toate aceste ipoteze trebuie studiate în detaliu. Potrivit OMS, două miliarde de oameni sunt infectate cu VHB.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.