Newsflash

Sabotaj și ratări victorioase

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - sept. 30 2016
Sabotaj și ratări victorioase
    Deseori utilizăm cuvinte fără să le mai verificăm sensul. Așa că, înainte de a începe, dau definiția sabotajului, conform Dex 2009: „acțiune având ca scop împiedicarea bunului mers al unei activități, în special frânarea desfășurării normale a unui proces de producție“. Așadar, problema principală ar fi producția. Iată însă și o definiție mai veche, din 1929 (Șăineanu, ed. VI): „apucătură necinstită a lucrătorilor cari intențional deteriorează materialul stăpânului lor“. Chiar așa și este. Este vorba de o „apucătură“, una necinstită. Câte probleme au urmat acestei apucături, în toate domeniile, inclusiv în cel sanitar!
    Când discuți cu șeful unei unități, care este și bine intenționat, are și pregătirea necesară și chiar dorește să obțină rezultate bune, dar îți spune „nu lucrează nimic; îmi vine să îi dau pe toți afară, sub unu la sută dintre oameni aș păstra“, te cutremuri. Te cutremuri, mai ales pentru că îți pasă. Îți pasă de sistemul în care lucrezi, îți pasă de colegi, îți pasă de cei care ar urma să beneficieze de activitatea ta și a colegilor (pacienți, studenți, rezidenți etc.). Te cutremuri pentru că te întrebi din nou: ce este de făcut? Cum se pot schimba aceste apucături?
    Istoriseam săptămâna trecută despre situațiile în care vine „schimbarea“ (nu schimbarea în bine a colegialității sau a mentalității, nu schimbarea în bine a apucăturilor –, ci schimbarea conducerii, postalegeri sau în alte moduri). Îmi aminteam perioade în care foștii colegi lăsau lucrul de o parte și așteptau să vadă cine urmează, cum urmează, ce urmează. Ridicol. De-a lungul anilor, am înțeles stilul de organizare în sistemul „apa trece, pietrele rămân“, comportamentul aparent onest, viteza în aprobarea spuselor șefului „pe față“, însoțită de blocarea activității „pe la spate“. Îmi aduc aminte o serie de ședințe la care participam. Conducătorul unității ne transmitea anumite sarcini și termene pentru realizare. Toată lumea nota, promitea. La următoarea ședință se făcea bilanțul. Din câte îmi aduc aminte, nu am ratat nicio țintă din cele trasate. Alții însă transformau ratările în victorii. Victorii împotriva șefului. Victorii împotriva sistemului. Victorii împotriva rezultatelor pentru care primeau salariu. La ședința precedentă, „da“. La ședința următoare, „nu“. Ți se făcea și milă de șef pentru că, dacă la prima sau a doua ședință de neîmpliniri se supăra mai puțintel, deja de la a treia se irita, și ulterior se enerva de-a binelea. Aici însă apărea eroarea fatală. „Colegii“ mințeau de-a dreptul. Repetau promisiunile, dar și nerespectarea acestora, și nu pățeau nimic. Toate mergeau mai departe ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic (rău) – doar pernicios! „Colegii“ au rămas, șeful a fost schimbat. Așadar, cine a avut dreptate cu privire la sistemul „apa trece, pietrele rămân“?. „Colegii“, bineînțeles!
    S-ar putea scrie cărți întregi privind tehnica sabotajului. Dacă în „lecțiile anilor 1945–1947“ era cel mai probabil descris în amănunțime cum să strici, cum să distrugi, temeinic, decisiv (o familie, o instituție, un sistem, o țară, un continent), acum lumea nici măcar atât nu mai învață. Până și sabotajul se face „după ureche“.
    Într-o seară, în urmă cu mai mulți ani, a venit cineva să mă întrebe în legătură cu o problemă de sănătate. În timpul discuției s-a oprit la un moment dat și a spus: „Dumneavoastră știți de ce stați aici atât de târziu și de ce nu terminați în nicio zi ceea ce vă propuneți să faceți?“. Am rugat să continue și a continuat cu o întrebare: „Așa era și anul trecut pe vremea asta?“. Răspunsul era clar – nu. A urmat explicația: „Ăștia au văzut că dumneavoastră încercați să schimbați ceva și vreți să stabiliți reguli clare și corecte. Tactica e următoarea. Vă trimit din ce în ce mai multe hârtii și probleme de rezolvat, vă silesc să stați cu orele, să nu mai apucați să aveți pauză, să veniți și în weekend. Vă obosesc, vă tracasează și până la urmă vor reuși să vă blocheze activitatea și să nu mai puteți să rezolvați nimic.“ Aici era însă o colaborare între „colegi“ și oameni din afară. Am stat, m-am gândit și am realizat că avea dreptate.
    Istoria intrării mele „în sistem“ a avut o durată destul de lungă. Aproape șase luni am tot primit invitația, iar dovada de netăgăduit este că „postul m-a așteptat“ neocupat, în ciuda faptului că era râvnit de unii-alții dintre colegi. Ulterior am aflat că unii erau vizați, iar alții își doreau foarte mult respectiva poziție. Habar nu aveam. Însă, tot ulterior, am înțeles de ce mi-au „purtat sâmbetele“ ani și ani de zile. Nu am vrut să intru „în sistem“ pentru că nu mă consideram un coleg suficient de destoinic în a face ceva bine pentru ceilalți colegi și pentru sistem. Așadar, am spus „nu“ vreo jumătate de an.
   Eram însă nemulțumit de modul în care lucrurile se desfășoară și criticam ceea ce vedeam. Îmi aduc aminte și astăzi de o emisiune de la televizor în care ministrul apărea și spunea că nu există o problemă SIDA în România, iar specialistul de la Institutul „Cantacuzino“ explica, imediat după, de ce problema SIDA este una dintre cele mari și în creștere, în România. Cei doi intervievați nu știau unul de altul. Televiziunea respectivă producea acele alternanțe bulversante tare pentru cetățeanul obișnuit. Așadar, criticam și eram nemulțumit. Tata mi-a spus: „Nu mai critica, du-te, lucrează și străduiește-te ca lucrurile să se schimbe în bine!“. Am stat puțin pe gânduri și după câteva zile am anunțat că răspunsul meu la invitație este „da“.
    Am fost primit cu relativ entuziasm, dar nu de toți. Și în niciun caz de cei care doreau pe altcineva. Eu am mers acolo cu gânduri bune și cu dorința de a ajuta, de a lucra cot la cot cu ceilalți, de a participa la un efort colectiv și colegial. Naivitate sută la sută!
    Nu își putea nimeni permite să mă respingă „pe față“, dar un întreg grup de „colegi“ mă „ferea“ de orice efort. Mă „ținea departe“ de orice problemă serioasă și mă „ajuta colegial“ să înțeleg ce am de făcut și cum aș putea să mă implic și eu alături de ei. Nimeni nu mă respingea vizibil, dar sabotajul despre care vorbeam mai sus funcționa perfect. Nici nu îmi dădeam seama, la început. După câteva luni m-am decis să plec, pentru că mă necăjea foarte tare să primesc un salariu pe care nu simțeam că îl justific. Mi se părea anormal și necolegial să câștig bani fără să am măcar senzația că am o contribuție utilă. Încercam și reușeam să mă comport colegial pentru că orice știam eu mai bine spuneam oricui dorea să afle. În schimb, mie nu îmi spuneau prea multe sau, dacă mi se spunea ceva, era mai mult în șoaptă, mai pe ascuns, să nu afle șefii mai mari.
    Am văzut și trăit lipsa de colegialitate prin sabotaj. Este unul dintre cele mai rele exemple despre care eu știu, pentru că, dacă ajunge să își manifeste perversiunea la nivel de sistem atunci poate afecta chiar și o țară întreagă.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe