Newsflash

Renaşterea descendentă a energiei nucleare

de Mycle SCHNEIDER, Antony FROGGATT - oct. 3 2013
Renaşterea descendentă a energiei nucleare
Paris – În iunie anul trecut, Yukiya Amano, directorul general al Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică (IAEA), declara că „energia nucleară va aduce o contribuţie semnificativă şi în creştere dezvoltării sustenabile în următoarele decenii“. Însă, aşa cum subliniază raportul din acest an asupra stării industriei nucleare mondiale (World Nuclear Industry Status Report), tendinţele recente conturează o imagine cu totul diferită.
Duke Energy, cel mai mare furnizor de servicii energetice din America, a renunţat la planurile sale de a construi două reactoare în Florida, şi aceasta după ce investise un miliard de dolari în acest proiect. Decizia a fost luată la numai trei luni după ce compania abandonase ideea de a aloca fonduri pentru alte două uzine în Carolina de Nord.
De fapt, în cursul acestui an, patru furnizori americani de servicii energetice au decis să închidă definitiv un număr total de cinci reactoare – primele acţiuni de acest fel din Statele Unite în 15 ani. Una dintre uzine – centrala nucleară Kewaunee din Wisconsin – a fost abandonată după ce au fost făcute investiţii majore pentru îmbunătăţiri şi după reînnoirea pe 60 de ani a licenţei de funcţionare; pur şi simplu nu a putut produce energie la preţuri competitive. Din acelaşi motiv, Vermont Yankee, o altă centrală cu licenţă de funcţionare până în 2032, este programată pentru a fi închisă în 2014.
La fel, cel mai mare operator nuclear din lume, Électricité de France (EDF) – furnizorul francez de servicii energetice aflat sub controlul statului – şi-a anunţat iminenta retragere de pe piaţa energiei nucleare din Statele Unite, după ce a pierdut aproximativ două miliarde de dolari din cauza unor proiecte anulate. Şi, pentru a reuşi să contrabalanseze costurile de funcţionare usturătoare, care au generat anul trecut pierderi de 1,5 miliarde de euro (2 miliarde de dolari), EDF va creşte anul acesta preţul electricităţii pentru consumatorii săi francezi cu 5%, în medie, şi cu încă 5% anul viitor.
În decursul a cinci ani, perioadă care se va încheia în martie 2013, EDF a pierdut 85% din valoarea acţiunilor sale. De asemenea, cel mai mare furnizor de combustibil nuclear din lume – compania franceză de stat AREVA – a pierdut până la 88% din valoarea acţiunilor sale între 2008 şi 2012. Deloc surprinzător, investitorii au primit cu bucurie noile planuri strategice ale ambelor companii, precum şi retragerea EDF de pe piaţa americană; presiunea exercitată pentru a reduce preţul acţiunilor lor s-a diminuat, deşi rămâne de văzut pentru cât timp.
Declinul industriei producătoare de energie nucleară a început cu zeci de ani în urmă. Însă ritmul regresului s-a accelerat semnificativ odată cu triplul accident nuclear de la centrala Fukushima Daiichi din Japonia, din martie 2011. Într-adevăr, în 2012, producţia nucleară anuală a scăzut cu 7% la nivel mondial, o cifră fără precedent, depăşind scăderea record de 4% din 2011 şi aducând producţia anuală totală de energie nucleară la un nivel cu 12% sub limita sa istorică maximă, atinsă în 2006.
Deşi Japonia este responsabilă de trei sferturi din acest declin, doar două din cele 50 de uzine oficial în funcţiune în Japonia producând efectiv energie, alte 16 ţări, printre care principalii cinci producători de energie nucleară din lume, şi-au redus la rândul lor producţia. Drept rezultat, cota deţinută de energia nucleară în producţia globală de electricitate a scăzut la aproximativ 10% în 2012, în comparaţie cu vârful de 17% din 1993. Numai Republica Cehă a reuşit să atingă cota sa istorică maximă anul trecut.
În plus, din cele 66 de reactoare aflate în construcţie în întreaga lume, două treimi se găsesc în doar trei ţări – China, India şi Rusia – dintre care 28 doar în China. Nouă din cele 66 se află „în construcţie“ de peste 20 de ani. (Reactorul Watts Bar 2 din Tennessee deţine recordul în acest sens, fiind în construcţie de 41 de ani). Alte patru proiecte sunt în derulare de peste 10 ani.
În total, cel puţin 23 din cele 66 de uzine aflate în curs de construcţie s-au confruntat cu amânări, multe dintre acestea ajungând să acopere câţiva ani. Rămâne de văzut dacă celelalte proiecte, toate fiind iniţiate în ultimii cinci ani, sunt în termen. Drept rezultat al acestor amânări, doar trei noi uzine au fost puse în funcţiune anul trecut – jumătate din numărul de reactoare scoase din uz. Vechimea medie a flotei mondiale de reactoare se ridică acum la 28 de ani şi continuă să crească lent.
Prin comparaţie, noile tehnologii regenerabile câştigă teren, ilustrând o transformare fundamentală a politicilor internaţionale aplicabile energiei şi a strategiilor de investiţii. Anul trecut, China, Germania, Japonia şi India au produs pentru prima dată mai multă energie din materii prime regenerabile decât din cele nucleare. În China şi India, energia eoliană a reuşit de una singură să o depăşească pe cea nucleară.
Din 2000, producţia globală onshore de energie eoliană a înregistrat o creştere medie de 27% pe an, în timp ce rata de creştere a fotovoltaicelor solare a atins uimitorul procent de 42%. Anul trecut, resurse suplimentare de 45 GW de energie eoliană şi de 32 GW de energie solară au fost amplasate în întreaga lume, comparativ cu un plus net de 1,2 GW de energie nucleară.
Trecerea la regenerabile a fost pronunţată în special în principalele economii avansate ale lumii. De exemplu, reducerea continuă a producţiei de energie nucleară a Germaniei a fost însoţită de implementarea crescândă a regenerabilelor, cu o capacitate fotovoltaică solară de până la 3.000 MW conectată la reţeaua de alimentare electrică a Germaniei într-o singură lună. Drept rezultat, preţul per kilowatt solar instalat a scăzut cu trei sferturi în ultimii şapte ani.
Chiar şi în Statele Unite, unde gazele de şist ieftine au redefinit industria energetică, la reţea a fost conectată mai multă energie eoliană decât gaze şi, în primele trei luni ale anului, peste 80% din noua capacitate provenea din regenerabile.
În ultimii zece ani, industria nucleară a încercat să atragă atenţia liderilor mondiali printr-o campanie promoţională construită în jurul noţiunii de „renaştere nucleară“. Însă promisiunile sale – inclusiv costuri de investiţie de 1.000 de dolari pentru fiecare kilowatt instalat şi durate de construcţie de patru ani – au rămas neonorate.
Într-adevăr, de când industria a lansat campania sa de relaţii publice la începutul anului 2000, estimările de cost au crescut de aproximativ şapte ori şi profitul a scăzut. Cele 34 de reactoare care au fost puse în funcţiune în ultimii zece ani au înregistrat o durată medie de construcţie de aproape un deceniu, însă nu au generat decât 26 GW – o treime din contribuţia anuală combinată a energiilor solară şi eoliană.
Discursul optimist al IAEA nu reuşeşte să ascundă raţionamentul evident: cheltuielile de întreţinere extrem de ridicate şi, în multe cazuri, costurile de modernizare în urma tragediei de la Fukushima, alături de imposibilitatea de a construi o nouă capacitate competitivă în lipsa subvenţiilor guvernamentale de proporţii, subminează masiv industria energiei nucleare. Aşa cum a spus economistul Mark Cooper, energia nucleară trece, în momentul de faţă, printr-o fază de „renaştere descendentă“.

 

©Project Syndicate, 2013. www.project-syndicate.org

 

Traducere din limba engleză de Sorana Graziella Cornea
 

Mycle Schneider, consultant internaţional independent în probleme de politică energetică şi nucleară, este manager de proiect şi principalul autor al raportului asupra stării industriei nucleare la nivel mondial (World Nuclear Industry Status Report).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Antony Froggatt, consultant european independent în probleme energetice, este membru cercetător senior al Institutului Regal de Afaceri Internaţionale (Royal Institute of International Affairs), Chatham House, Londra.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe