Newsflash

Paramedicii

de Dr. Martin S. MARTIN - sept. 17 2015
Paramedicii
     Membrii acestei profesiuni, la mare stimă în Statele Unite, sunt cei care asigură îngrijirea și tratamentul cazurilor grave, în faza prespital. Foarte bine pregătiți, cu responsabilitate formată printr-un antrenament complex, paramedicii sunt capabili să: extragă răniții din imobilele și vehiculele avariate, resusciteze pe cei aflați în stop cardio-respirator, intubeze și instituie ventilația artificială, stabilească multiple căi de acces intravenos, administreze medicația corespunzătoare, trateze la domiciliu și în timpul transportului persoanele cu infarct miocardic acut, oprească hemoragiile, calmeze durerile, imobilizeze fracturile și să transporte, cu cea mai mare viteză, bolnavii la centrul medical cel mai potrivit, ținând permanent legătura cu echipa de gardă de la spital și dându-le informațiile necesare, înainte să ajungă acolo.
     „Dacă paramedicii ajung la tine înainte să mori, ai cea mai mare șansă să ieși viu din spital“, spune lumea laică, rezumând enorma contribuție pe care au adus-o și o aduc tehnicienii medicali de urgență la scăderea mortalității.
     Strămoșii paramedicilor sunt sanitarii militari, cei care au fost instruiți și organizați în echipe care acționau la locul unde era rănitul, încă din timpul Primului Război Mondial. Medicina de campanie a adus mari contribuții în aria urgențelor medicale de toate felurile și a introdus în practica medicală ideea de avanpost, de deplasare a echipelor și a mijloacelor de tratament către rănit, cu acordarea cât mai precoce a ajutorului medical calificat.
     În Statele Unite, după anul 1950, dezvoltarea transporturilor auto și a industriei a adus o creștere marcantă a accidentelor și rănirilor. Președintele Lyndon Johnson a primit în anul 1966 un raport numit „Hârtia albă“, care a subliniat două lucruri. Primul, că numărul de victime prin accidente auto, numai din anul 1965, depășea cifra pierderilor umane din întregul război din Coreea. Al doilea, că serviciul de ambulanță era departe de a fi uniform ca eficiență și că în multe state era inadecvat.
     Rezultatul a fost elaborarea unui plan național de standardizare a primului ajutor, care a inclus personal antrenat din forțele de poliție, echipele de pompieri și cele de ambulanțe medicale, crearea unei noi profesiuni – aceea a „tehnicienilor de medicină de urgență“, ulterior numiți „paramedici“. Aceștia au precedat cu mult crearea specialității medicinii de urgență pentru medici și a secundariatului dedicat ei. În pregătirea primului grup de paramedici a intrat un program de patru sute de ore de cunoștințe medicale și testele de „metode avansate de suport vital“ (Advanced Life Support ALS). Ulterior, pregătirea paramedicilor a devenit o formă organizată prin colegiile de stat și are o durată de doi ani. Absolvenții sunt acreditați de comitetul profesional al statului și obțin calificative la reexaminările periodice.
     Prima echipă de paramedici s-a născut înainte de punerea în practică a programului național și a luat naștere la mijlocul decadei a șaptea a secolului trecut, într-un cartier sărac din Pittsburgh, Pennsylvania. Majoritatea locuitorilor erau negri și un comitet local (Comitetul protestului negrilor uniți din Pittsburgh) a format o companie – „Întreprinderile Casei Libertății“ –, care a avut la început scopul de a crea locuri de muncă pentru tinerii afro-americani. Erau anii războiului din Vietnam, cu mult șomaj și străzile pline de proteste și violențe.
     Comunitatea era nemulțumită de faptul că mașinile poliției care interveneau în situațiile de urgență nu făceau altceva decât să transporte răniții la spital, fără niciun ajutor medical și a inițiat pregătirea unor echipe medicale de voluntari.
     Cel care a organizat educația și antrenamentul voluntarilor a fost dr. Petre Safar (1924–2003), unul dintre pionierii resuscitării cardio-respiratorii. Era un doctor austriac, fiul a doi medici din Viena, care emigrase în Statele Unite și lucrase la Universitățile Yale, Baltimore și Pittsburgh. El a format prima generație de tehnicieni medicali, în număr de 44, care a devenit activă în anul 1968. O tânără doctoriță care a fost angajată de spital în acea perioadă, Nancy Caroline (1944–2002), a preluat de la dr. Safar rolul de educator și coordonator al echipelor de urgență, ceea ce i-a atras numele de „mama paramedicinii“.
    Ea a fost autoarea unei monografii – „Medicina de urgență în stradă“ (prima ediție publicată în 1970, urmată de numeroase reeditări) –, care a devenit manualul de căpătâi al mai multor generații de paramedici și medici de urgență.
     Ambulanțele  „Întreprinderilor Casei Li­ber­tății“ au fost primele nuclee de medicină de urgență din SUA și au introdus conceptul medicinii prespital. O butadă folosită de acești pionieri a fost: „(…) să schimbăm ambulanțele din camioane de transportat carne în spitale pe roți“. În prezent sunt 15.276 de servicii de ambulanță în Statele Unite, care operează pe 48.384 de vehicule, cu un personal de 840.669 de paramedici. Dintre acestea, 47% din servicii răspund la 1.001–10.000 de chemări pe săptămână. În perioada 2010–2020, numărul paramedicilor este așteptat să crească cu 33%.
Echipa medicală de urgență organizată de Freedom House Enterprise, în anul 1968, Pittsburgh, Pennsylvania
 
     Din păcate, profesiunea nu este lipsită de riscuri. Riscul de rănire sau moarte este de trei ori mai ridicat la paramedici, față de populația generală. În perioada 2003–2007, Biroul național de statistică din departamentul muncii a raportat 21.749 de injurii suferite de paramedici, dintre care 59 au fost fatale. Cele mai frecvente cauze de afectare a personalului medical de urgență au fost epuizarea prin suprasolicitare (56%), căzăturile (10%) și accidentele de trafic (9%). Un număr important de răniri (530) a fost consecința atacurilor și agresiunilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe