Newsflash

Noutăţi în cercetare

de - oct. 11 2013
Noutăţi în cercetare

Efectul antitumoral  al losartanului

   Medicamente vechi cu soluţii noi? Aşa reiese dintr-un interesant studiu1 publicat online săptămâna aceasta în Nature Communications. Un grup de cercetători de la Harvard arată cum administrarea unui antagonist al receptorului angiotensinei II potenţează efectele chimioterapiei administrate pentru patologia oncologică. Folosind modele murine de cancer de sân şi de cancer de pancreas, grupul de Fig. 1 – Imaginea unei tumori înainte (sus) şi după (jos) tratamentul cu un medicament care vizează semnalarea angiotensinei. Medicamentul în cauză reduce densitatea matricei moleculare (albastru), care comprimă vasele (verde) la nivelul tumorii. Drept rezultat, vasele colabate se redeschid, creşte fluxul sanguin tumoral, iar medicaţia antitumorală devine mai eficientăla Harvard a observat cum administrarea concomitentă de losartan (medicament antihipertensiv de uz uman, disponibil deja ca generic) a dus la o creştere a supravieţuirii, în comparaţie cu administrarea singulară a chimioterapiei. Efectul losartanului este pus pe seama reducerii producţiei de colagen şi de acid hialuronic la nivelul ţesutului conjunctiv, asociată cu expresia scăzută a semnalelor profibrotice şi cu o compresie mai puţin importantă a vaselor de la nivel tumoral şi stromal peritumoral (fig. 1). În felul acesta, chimioterapicul difuzează mai bine la nivelul tumorii, crescând implicit şansele de supravieţuire.

Înapoi pe stadion!

În urmă cu 12 ani, în Danemarca, doar una din cinci persoane intrate în stop cardiac în mediul extraspitalicesc a beneficiat de manevre de resuscitare cardiopulmonară (CPR) efectuate de un martor al evenimentului infaust, iar supravieţuirea la 30 de zile de la stopul cardiac nu depăşea 3,5%. Un deceniu mai târziu, datele sunt cu totul altele: aproape 45% din stopurile cardiace sunt resuscitate de trecători, iar supravieţuirea s-a triplat, ajungând la 10,8%. Datele, extrase dintr-un studiu2 danez publicat marţea aceasta (1 octombrie) în Journal of the American Medical Association, sunt însă mai mult decât simple statistici şi ar putea servi ca exemplu pentru responsabilii cu sănătatea publică din ţara noastră.
În aceeaşi zi în care revista americană făcea cunoscut studiul realizat pe baza Registrului danez de stop cardiac, la Bucureşti, ministrul Eugen Nicolăescu, după ce a enunţat solemn principiile cheltuielilor din sănătate (numai pentru practicile pentru care există dovezi), a anunţat necesitatea (sic!) de a se achiziţiona pe scară largă defibrilatoare în spaţiile publice. Ce spune însă studiul danez? Deşi s-a reuşit implicarea trecătorilor în CPR la mult peste 40% din stopurile cardiorespiratorii, creşterea proporţiei persoanelor resuscitate cu ajutorul defibrilatoarelor disponibile în spaţiile publice a fost minusculă, de la 1,1% la 2,2%. Ce este însă cu adevărat important de reţinut este că, în intervalul 2008–2010, aproximativ 15% din populaţia ţării scandinave a urmat cursuri de resuscitare cardiopulmonară. De altfel, datele din acest studiu, publicat în prestigioasa revistă americană de medicină clinică, par să arate, pe de o parte, importanţa pregătirii unei proporţii cât mai mari a populaţiei pentru manevrele de BLS (basic life support) şi nu realizarea unor investiţii inutile în echipamente care nu ar ajunge să fie folosite decât la un număr nesemnificativ de victime ale stopului cardiac.
Iată, deci, o lecţie de sănătate publică pe care danezii o oferă, via SUA, politicienilor români. Şi poate că proiectul mai vechi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, de a aduce cât mai mulţi oameni pe stadion pentru a îi iniţia în BLS, nu e chiar atât de frivol pe cât l-a făcut să pară înscrierea în „Cartea Recordurilor“ şi ar merita reluat înainte de a cumpăra (multe) alte defibrilatoare automate.

Binecuvântări guvernamentale pentru „educaţia“ preşcolarilor

   Ca o ţară care susţine proactiv industria tutunului, România ar trebui să înţeleagă mai bine cu ce are de a face. Dincolo de banii pe care ministrul economiei şi-i doreşte la buget, sunt grave încălcări ale eticii, din partea unor companii – să nu uităm – multinaţionale. Nu vom insista aici cu efectele devastatoare ale fumatului asupra sănătăţii sau cu modul în care ministrul român al sănătăţii a fost înfrânt fără luptă de lobbyul industriei tutunului. Ne vom referi însă la o cercetare condusă de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health şi desfăşurată în Brazilia, China, India, Nigeria, Pakistan şi Rusia. Studiul3 publicat în Pediatrics, revista Academiei Americane de Pediatrie, dezvăluie efectele insidioase ale unei politici tolerante faţă de fumat şi faţă de industria tutunului. Astfel, copiii preşcolari (cu vârste de 5 sau 6 ani) din ţările cu venituri medii sau scăzute amintite sunt deja familiarizaţi cu logourile de pe pachetele de ţigări, recunoscând cel Fig. 2 – Un băiat în vârstă de 5 ani, din India, asociază logourile cu produsele, în cadrul studiuluipuţin unul din opt brand-uri care le-au fost arătate printre logouri ale unor produse fără legătură cu industria tutunului (fig. 2). De la 50% în Rusia la 86% în China, în medie 68% din copiii de 5 sau 6 ani sunt capabili să asocieze „desenul“ de pe pachet cu ţigările.
   Cu alte cuvinte, Guvernul român susţine o industrie care – în alte ţări decât cele membre UE – nu găseşte de cuviinţă să protejeze copiii de nişte produse altminteri destinate adulţilor. Şi, doar pentru că studiul nu s-a desfăşurat şi în România, să nu ne închipuim că preşcolarii noştri sunt mai ignoranţi decât copiii din Rusia, Brazilia sau China. Un exemplu la îndemână: hipermarketurile, unde lucioase displayuri futuriste promovează intens unul din factorii de risc complet evitabili. Cine credeţi că plăteşte pentru ele?

Centrul... ascultător
 
   Revista Science publică online un interesant studiu4 privind o arie corticală posibil implicată în respectarea normelor sociale. Cu alte cuvinte, comportamentul în societate pare să fie, conform unui grup de cercetare din Zürich, controlat de cortexul prefrontal lateral drept. Aceştia au conceput un experiment prin care au studiat modul în care normele dintr-un mediu virtual au fost influenţate de stimularea sau inhibarea prin stimulare transcraniană cu curent continuu a zonei corticale amintite (fig. 3). Surprinzător, stimularea transcraniană a avut efect pozitiv atunci când subiectul nu era dispus să se conformeze normelor, dar efectul a fost negativ atunci când exista deja voinţa de a acţiona conform aceloraşi norme. În plus, efectul observat a fost Fig. 3 – Testare în grup implicând stimularea electrică transcranianăconsiderabil mai puternic atunci când partenerii din mediul virtual erau alţi subiecţi umani, sugerând că aria corticală identificată ar interveni numai în condiţiile existenţei unei interacţiuni sociale.

Un nou brevet american: gene pe alese

   La 24 septembrie 2013, oficiul american de brevete a admis cererea companiei 23andMe, prestator de servicii genetice, de patentare a unei metode prin care părinţii să-şi poată alege diverse caracteristici ale viitorului copil, cum ar fi culoarea ochilor sau absenţa bolilor genetice. Zece zile mai târziu, în Genetics in Medicine, revistă editată de American College of Medical Genetics and Genomics, un grup de eticieni din Ţările de Jos discută implicaţiile controversatei licenţe americane5. Utilizarea diagnosticului genetic preimplantare, pentru a evita complicaţiile unor embrioni cu anomalii genetice importante, a devenit loc comun, însă un proces computerizat de selecţie a gameţilor, pentru a obţine un produs de concepţie cu un „fenotip de interes“, pe care potenţialul părinte „să şi-l dorească drept copil“ pare să fie, pentru bioeticienii europeni, o procedură cu implicaţii mult mai largi, deoarece un astfel de proces ar permite şi selecţia unor trăsături care nu au nicio legătură cu boala.

Notă autor:

1. Chauhan VP, Martin JD, Liu H, Lacorre DA, Jain SR, Kozin SV, Stylianopoulos T, Mousa AS, Han X, Adstamongkonkul1 P, Popovic´ Z, Huang P, Bawendi MG, Boucher Y,
Jain RK. Angiotensin inhibition enhances drug delivery and potentiates chemotherapy by decompressing tumour blood vessels. Nat Commun. 2013 Oct 1;4:2516

2. Wissenberg M, Lippert FK, Folke F, Weeke P, Hansen CM, Frischknecht Christensen E, Jans H, Anders Hansen P, Lang-Jensen T, Bjerring Olesen J, Lindhardsen J, Fosbol EL, Nielsen SL, Gislason GH, Kober L, Torp-Pedersen, C. Association of national initiatives to improve cardiac arrest management with rates of bystander intervention and patient survival after out-of-hospital cardiac arrest. JAMA. 2013;310(13):1377-1384

3. Borzekowski DLG, Cohen JE. International reach of tobacco marketing among young children. Pediatrics. 2013 Sep 30

4. Ruff CC, Ugazio G, Fehr E. Changing social norm compliance with noninvasive brain stimulation. Science. 2013 Oct 3

5. Sterckx S, Cockbain J, Howard HC, Borry P. “I prefer a child with...”: designer babies, another controversial patent in the arena of direct-to-consumer genomics. Genet Med. 2013 Oct 3

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe