Newsflash

Noutăţi în cercetare

de - mai 1 2013
Noutăţi în cercetare

Diagnosticul magnetic al tuberculozei

   Diagnosticul rapid şi ieftin al infecţiei cuMycobacterium tuberculosis rămâne unul din dezideratele de a cărui împlinire se leagă un control mult mai bun al tuberculozei. Practic, idealul ar fi o metodă de detecţie specifică şi sensibilă, care să nu necesite izolare bacteriană sau cultură, facilitând astfel diagnosticul şi managementul infecţiei confirmate. Un articol1 publicat săptămâna aceasta în revista Nature Communications prezintă metoda dezvoltată de un grup din Boston, de la Universitatea Harvard, care detectează fragmente de ADN bacterian identificate prin măsurători magnetice. Dispozitivul prezentat nu doar identifică M. tuberculosis din probe de spută, dar şi discriminează între tulpinile obişnuite şi cele multidrog-rezistente (MDR-TB), totul în doar 2,5 ore. Spre deosebire de sistemele optice, cel magnetic ar putea fi miniaturizat, într-un dispozitiv portabil electronic cu microfluide, care să poată realiza toţi paşii necesari pentru diagnosticul rapid al infecţiei cu M. tuberculosis.

Bacterii anticancer

   În ultimii 25 de ani, tratamentul cancerului pancreatic nu a înregistrat vreun progres semnificativ, ceea ce face ca mortalitatea diagnosticului de cancer pancreatic să fie foarte ridicată; pentru anul acesta, de pildă, National Cancer Institute estimează, în SUA, 45.220 de cazuri noi, dar şi 38.460 de decese prin această patologie. O foarte interesantă soluţie terapeutică e propusă în Proceedings of the National Academy of Sciences de săptămâna aceasta2. Autorii, de la Albert Einstein College of Medicine din New York, au cuplat un radioizotop (188Re) la o tulpină atenuată de Listeria monocytogenes, cu ajutorul unui anticorp specific, rezultând astfel o tulpină bacteriană atenuată radioactivă. Administrată la un model murin predispus la cancer pancreatic metastatic, tulpina bacteriană a livrat o doză de radiaţie în metastaze, mai puţin abundent în tumora primară, fără însă a leza celulele normale. Raţiunile acestui comportament ţin de micromediul imunosupresiv de la nivelul tumorii, în vreme ce sistemul imun a intervenit fără probleme în ţesuturile neafectate. Tratamentul repetat cu doze mici de Listeria atenuată radioactivă a avut ca rezultat scăderea dramatică a numărului de metastaze (aproximativ 90%), comparativ cu grupul de control. De asemenea, reducerea de volum de la nivelul tumorii primare a fost una importantă, de 64%, în medie. În plus, la o săptămână după încheierea tratamentului, nu s-au putut detecta nici urme ale iradierii, nici tulpina bacteriană administrată. Cercetătorii speră ca această metodă să poată fi aplicată cu succes la om, în cancerul pancreatic metastatic.

Marijuanap.o.

   Un studiu3 publicat în Neuropsychopharmacology indică faptul că preparatul dronabinol (ingredientul activ din marijuana), administrat oral, ar produce un efect antialgic de durată mai lungă decât consumul de marijuana. Cercetarea, efectuată de trei psihiatri de la Columbia University din New York, vine în contextul în care legalizarea utilizării medicale a marijuanei în mai multe state americane a dus la o creştere a numărului de prescripţii terapeutice ale acesteia pentru durere, cu precădere pentru durerea neuropatică. Cu toate acestea, la administrarea prin fumat, există un risc mai ridicat de intoxicaţie şi potenţial abuz, comparativ cu administrarea p.o. de dronabinol. Studiul acesta are însă o limitare majoră: toţi participanţii erau consumatori zilnici de marijuana, astfel încât este greu de anticipat dacă rezultatele vor fi replicate şi într-o populaţie care nu consumă marijuana.

Sofosbuvirul confirmă în studii clinice de fază 3

   New England Journal of Medicine publică vinerea aceasta, în două articole, rezultatele mai multor studii clinice de fază 3 privind ad­ministrarea de sofosbuvir în infecţia cu virus hepa­titic C. Sofosbuvirul este analog nucleotidic al inhibitorului polime­razei virale (NS5B).
   Primul articol4 prezintă rezultatele trialurilor FISSION şi NEUTRINO, vizând administrarea de sofosbuvir la pacienţi terapeutic naivi (netrataţi anterior), diagnosticaţi cu hepatită cronică C. Unul dintre cele două studii clinice a urmărit administrarea unui regim de 12 săptămâni de sofosbuvir plus peginterferon alfa-2a şi ribavirină, la 327 de pacienţi cu genotip HCV 1, 4, 5 sau 6 (98% 1 sau 4); răspunsul virologic susţinut a fost obţinut la 90% din pacienţi. Celălalt trial a fost unul de non-inferioritate, comparând randomizat tratamentul cu sofosbuvir plus ribavirină timp de 12 săptămâni vs. peginterferon alfa-2a plus ribavirină timp de 24 de săptămâni, la pacienţi cu infecţie HCV – genotipurile 2 sau 3; ratele de răspuns au fost aproape identice (67%), iar evenimentele adverse (incluzând fatigabilitate, cefalee, greaţă, vărsătură şi neutropenie) au fost mai rare în grupul tratat cu sofosbuvir.
   Cel de-al doilea articol5 prezintă rezultatele studiilor POSITRON şi FUSION, privind administrarea de sofobuvir la pacienţii infectaţi cu genotipurile 2 sau 3 de HCV, la care peginterferonul alfa-2a fie nu a dat rezultate, fie a fost contraindicat. Unul dintre studii a urmărit comparaţia dintre combinaţia sofosbuvir plus ribavirină (207 pacienţi) vs. placebo (71 de pacienţi) timp de 12 săptămâni; răspunsul virologic susţinut a fost de 78% în grupul cu sofosbuvir, faţă de 0% în grupul placebo. Celălalt trial a comparat răspunsul terapeutic la combinaţia sofosbuvir plus ribavirină timp de 12 săptămâni (103 pacienţi) vs. aceeaşi combinaţie timp de 16 săptămâni (98 de pacienţi), la pacienţi trataţi anterior cu interferon, dar fără rezultat; răspunsul virologic susţinut a fost obţinut la 50% din pacienţii trataţi 12 săptămâni şi la 73% din pacienţii trataţi timp de 16 săptămâni. În ambele studii, ratele de răspuns au fost mai reduse la pacienţii infectaţi cu genotipul 3 (comparativ cu genotipul 2), iar la pacienţii cu genotip 3 – la cei cu ciroză (comparativ cu cei fără ciroză). Evenimentele adverse obişnuite au fost cefaleea, fatigabilitatea, greaţa şi insomnia. Rata de întrerupere a tratamentului cu sofosbuvir a fost de 1–2%.

Dispecerul central

   Un grup de cercetători de la Helen Wills Neuroscience Institute, University of California, Berkeley publică un foarte interesant studiu6 de imagistică funcţională, în Nature Neuroscience de săptămâna aceasta. Plecând de la ipoteza că atenţia este responsabilă de concentrarea resurselor asupra unui stimul anume, în detrimentul altor stimuli, autorii au utilizat IRM funcţional pentru a cuantifica modul în care reprezentarea semantică se schimbă în timpul căutării de diverse obiecte, în filme. Rezultatele indică faptul că numeroşi voxeli din cortexul occipito-temporal şi fronto-parietal şi-au modificat activarea, pentru a se „alătura“ căutării, însă în funcţie de termenii căutaţi. Aceste schimbări, au constatat autorii studiului citat, au constat în extinderea reprezentării pentru categoria căutată sau pentru categorii înrudite semantic, comprimând însă expresia unor categorii diferite de cea căutată. Rezultatele sugerează că atenţia modifică dinamic reprezentările corticale, optimizând astfel procesarea obiectelor similare. Cu alte cuvinte, dacă vrem să reperăm pe cineva într-o mulţime, ariile cerebrale care în mod normal sunt dedicate recunoaşterii altor obiecte şi chiar arii rezervate gândirii abstracte se alătură funcţional căutării. Creierul posedă, deci, abilitatea de direcţionare a resurselor funcţionale către sarcinile asupra cărora se concentrează atenţia.


Notă autor:

1. Liong M, Hoang AN, Chung J, Gural N, Ford CB, Min C, Shah RR, Ahmad R, Fernandez-Suarez M, Fortune SM, Toner M, Lee H, Weissleder R. Magnetic barcode assay for genetic detection of pathogens. Nat Commun. 2013 Apr 23;4:1752

2. Quispe-Tintaya W, Chandra D, Jahangir A, Harris M, Casadevall A, Dadachova E, Gravekamp C. Nontoxic radioactive Listeria-at is a highly effective therapy against metastatic pancreatic cancer. Proc Natl Acad Sci USA. 2013 Apr 22

3. Cooper ZD, Comer SD, Haney M. Comparison of the analgesic effects of dronabinol and smoked marijuana in daily marijuana smokers. Neuropsychopharmacology. 2013 Apr 22

4. Lawitz E, Mangia A, Wyles D et al. Sofosbuvir for previously untreated chronic hepatitis C infection. N Engl J Med. 2013 Apr 23

5. Jacobson IM, Gordon SC, Kowdley KV et al. Sofosbuvir for hepatitis C genotype 2 or 3 in patients without treatment options. N Engl J Med. 2013 Apr 23

6. Cukur T, Nishimoto S, Huth AG, Gallant JL. Attention during natural vision warps semantic representation across the human brain. Nat Neurosci. 2013 Apr 21

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe