Newsflash

Libertatea nu e gratis

de Dr. Martin S. MARTIN - ian. 7 2015
Libertatea nu e gratis
   Orăşelul în care locuiesc, Soddy-Daisy, a fost o comunitate independentă, dar, crescând, a devenit o suburbie a oraşului Chattanooga. Ca întreg statul Tennessee, Chattanooga are mândria de a face parte din acele regiuni americane care au dat, în toate conflictele militare în care au fost angajate Statele Unite ale Americii, cel mai mare număr de voluntari. De aceea, „porecla“ statului este Statul voluntarilor şi a echipelor sportive ale universităţii statului Tennessee este Vols la băieţi şi Lady Vols la fete.
   În 1994, oraşul a inaugurat un parc memorial în cinstea celor care au luptat în Războiul din Vietnam (1955–1975). A fost un război lung, care a produs multe victime şi multă suferinţă. Statele Unite au pierdut 58.300 de militari, ucişi sau dispăruţi în luptă şi au înregistrat 153.303 răniţi. Din Tennessee au pierit 1.294 de luptători, Chattanooga a pierdut 73 de vieţi, iar victimele micului oraş Soddy-Daisy s-au numărat la 49.
   Pentru parcul memorial, aşezat la poalele unor munţi îmbătrâniţi din partea sudică a Munţilor Apalaşi, organizatorii au adus un elicopter al Gărzii Naţionale şi l-au montat pe un stâlp. Pe un catarg înalt flutură steagul american, iar pe zidul de onoare, unde sunt plăcile cu numele celor care şi-au pierdut viaţa, sunt aşezate steagurile armatei, marinei şi aviaţiei americane, steagul statului Tennessee şi steagul negru al celor dispăruţi. Au mai fost construite un pavilion pentru picnicuri, unde familiile vin să se întâlnească de Ziua eroilor şi de Ziua independenţei, două coloane cu vulturii simbolici ai naţiunii şi câteva grădini de trandafiri. Parcul este foarte bine îngrijit şi păstrat.
   Acum câţiva ani, cineva a avut ideea să facă o pistă de plimbare sau exerciţii, care înconjoară parcul şi măsoară un sfert de milă. Treptat, numărul celor care vin acolo, des sau zilnic, a crescut şi acum rareori mergi acolo fără să întâlneşti oameni de vârste foarte diferite, mergând sau alergând, după stare şi putere, cu toţii bucurându-se de frumuseţea şi liniştea locului. Şi eu sunt unul dintre ei.
   Cu numai o lună în urmă, pe marginea stângă a pistei de exerciţii, un donator inspirat a plasat o pancartă de lemn vopsită în alb, pe care scrie cu litere mari, negre: „Libertatea nu e gratis; întreabă-l pe soldat sau pe veteran“. De câte ori faci un tur al pistei, reciteşti mişcătorul text, de o frumoasă simplitate, care îţi cere să-ţi aminteşti de cei cărora le datorezi atât de mult. Am căutat să aflu cine a fost autorul acestei fraze inspirate şi am descoperit că a fost colonelul Walter Andrew Hitchcok, care a folosit-o în cuvântarea adresată elevilor Institutului Militar din New Mexic. Hitchcok (1887–1961) a fost el însuşi un erou american, a luptat în ambele războaie mondiale şi a fost rănit la Salerno, în Italia. Vorbele lui au găsit un ecou de lungă durată în inimile americane şi sunt, de obicei, pronunţate în varianta dialectului sudic „Freedom ain’t free“. Citatul este astăzi prezent în multe locuri şi este gravat pe zidul Muzeului memorial pentru veteranii Războiului din Coreea (1950–1953), care se află la Washington, D.C.
   Pe lângă alte lucruri remarcabile, naţiunea americană se deosebeşte de altele prin respectul cu care cinsteşte memoria eroilor ei. Cimitirele militare de pe tot întinsul ţării, ceremoniile de înmormântare şi onorurile care se aduc la fiecare sărbătorire a zilelor veteranilor şi memoriei dovedesc asta. La fel ca multele parcuri memoriale din oraşele americane de toate mărimile, cum este şi cel din oraşul în care trăiesc.
   De-a lungul istoriei Statelor Unite, fiecare generaţie a fost şi este confruntată cu riscul pierderii libertăţii şi fiecare generaţie trebuie să o apere de noile ameninţări, care nu încetează niciodată să apară. Aşa cum a spus preşedintele Ronald Reagan: „Libertatea nu este niciodată la o distanţă mai mare decât durata unei generaţii pentru a se găsi din nou în faţa pericolului dispariţiei ei. Noi nu transmitem libertatea copiilor noştri prin ceva moştenit în sângele lor, ci trebuie să luptăm pentru ea, să o protejăm şi să le-o înmânăm, ca ei să facă, la rândul lor, acelaşi lucru.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe