Newsflash

Legături cu sens

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - iul. 1 2016
Legături cu sens
     Aproape că s-a încheiat încă un an universitar. Nu doresc să trag linie și să analizez cele petrecute, pentru că nu pot lista prea multe aspecte încurajatoare. Nici în privința colegialității între cei din anul doi, nici între ei și studenții din alți ani, nici între colegii mai mari și viitorii colegi, nici la nivel instituțional, nici la nivel sistemic. Lipsurile predomină. Apăsător este că nu se dorește să se înțeleagă cât de necesară este colegialitatea și nici că lipsa acesteia la un nivel mic se cumulează și se tot cumulează, iar până la urmă suferă majoritatea. Poate părea „tras de păr“ să compari aceste aspecte cu cele dintr-o aparent cu totul altă sferă, a hoției și îmbuibării. Sunt cetățeni care au acumulat, în cei aproape douăzeci și șapte de ani care au trecut, sume imense, necheltuibile în două, șapte sau o mie de vieți. Încă nu se înțelege că, dacă baza societății o duce bine, aceasta se va răsfrânge asupra tuturor, inclusiv a celor bogați sau penibil de bogați. Mare problemă a societății noastre actuale.
     Putem însă să legăm cele de mai sus de ideea rubricii noastre. Dacă cei bogați ar transmite periodic fonduri prin care să susțină sistemul medical sau persoane din sistemul medical (în special pe cei tineri, la început de drum, cu salarii mai mici; dar și pe cei mai în vârstă, aflați acum în prag de pensie sau pensionați, care și-au dedicat viața îngrijirii pacienților și nu acumulării de capital), ar face nu doar o faptă bună. Iar faptele bune sunt extrem de necesare (în special pentru cei care le fac), nu doar în această perioadă atât de importantă în credință.
     Am să mai prezint experiențe pe care studenții români care au participat la stagii în străinătate mi le-au istorisit. Un astfel de mesaj am primit de la o studentă care va absolvi curând anul trei. „O să încep cu perioada în care am participat la practica de vară. Nu știu dacă mai țineți minte, dar v-am cerut ajutorul pentru a putea obține o adeverință privind notele mele din primii doi ani, necesară ca un student să fie acceptat în practica de vară în orașul respectiv. Sincer, a fost una dintre cele mai frumoase perioade pe care am trăit-o în primii doi ani de studenție. Am învățat foarte multe lucruri. Deși nu am avut până atunci nicio legătură cu clinica, au fost și situații în care m-am descurcat; cel mai mult am înțeles cazurile care au prezentat infecții bacteriene, pentru că dv. ne-ați ajutat mult să le învățăm. Am avut chiar și momente de încântare când am reușit să explic unei colege mai mari ceea ce scria în foaia de observație despre o antibiogramă! Am observat și unele diferențe între sistemele de învățământ; toate cred că o să mă ajute să aleg sau poate să combin cele observate pentru a reuși să practic varianta cea mai bună. Mi-a plăcut atât de mult încât am făcut cinci săptămâni de practică de vară în loc de două, cât primisem acceptul inițial. Ah! Să nu uit: mi-am adus aminte și de vorbele dv. despre colegialitate. În toate cele cinci săptămâni, nu m-am considerat deloc o persoană străină printre cei de acolo. Fie că era vorba de alți studenți, fie de asistentele medicale, de doctori sau chiar de cei mai mari cu experiență și cu grade mai înalte, toți s-au purtat cu colegialitate față de mine, chiar dacă eram abia un mic absolvent de anul doi și mai eram și din altă țară. Mi-au arătat, m-au ajutat să înțeleg, mi-au explicat cu răbdare și m-au făcut să mă simt ca un viitor medic.“
     Mă bucur atunci când mi se povestește de către un viitor coleg că nu a uitat ce a învățat în anul doi. Sunt studenți care realizează în anii mai mari că noțiunile au legătură, că este mai bine să încerce să învețe „legând materiile“ și nu trecând prin acestea doar pentru că urmează un examen. Dar mai important este că sunt studenți care înțeleg noțiunea de colegialitate, o observă atunci când alții se poartă cu ei în acest mod și reacționează similar față de alți colegi.
     În continuare, mi-a povestit și despre anul următor. „Când m-am întors pentru anul 3, entuziasmul a crescut și s-a menținut și până acum. Anul al treilea este cel mai frumos de până în acest moment; în sfârșit, simt că a început viața de medic, chiar dacă acum sunt un fel de mini-medic. Toate patologiile, semnele și simptomele pe care le evaluăm (dar, uneori, simțim că sunt aruncate peste noi într-una) și pe care trebuie să le învățăm într-o perioadă scurtă de timp, am reușit să le învăț utilizând sfaturile pe care ni le-ați dat în anul doi, iar asta s-a văzut și prin notele mele. Mă bucur pentru că am reușit ca nota opt să fie cea mai mică notă obținută de mine, dar mai ales să văd cât de mult am crescut și cât de mult mi-a crescut încrederea în mine, cu informațiile pe care le-am achiziționat și modul în care învăț acum, logic, fac conexiuni. Îmi vine să mă întorc în timp și să folosesc aceste sfaturi pentru mine însămi, încă din anul întâi, sau chiar să încerc să le arăt și colegilor mei cum se învață corect. Sper ca studenții dv. din anul 2 să înțeleagă și să vă asculte când o să le explicați acest lucru. E sigur că veți încerca și cu ei așa cum ați făcut-o cu noi. De la dv. am învățat multe. V-am spus și o să mai spun încă o dată că nu am găsit și nu cred că o să mai găsesc un profesor căruia să-i pese atât de mult de noi cât vă pasă dv. Și sper că viitorii mei colegi mai mici (ca an) să înțeleagă acest lucru și să-l fructifice, ca să devină studenți mai buni și medici buni.“
     Sigur că am continuat să încerc să îi sfătuiesc pe viitorii colegi. Iar atunci când spun „încerc“, asta nu înseamnă că nu fac tot ceea ce ține de mine. Din păcate, am senzația că sunt tare puțini cei care aleg să urmeze sfaturile. Încerc să le deschid ochii și le vorbesc despre modul în care ar trebui să se pregătească pentru a deveni studenți cât mai buni, medici buni și oameni pe măsură. De câte ori am ocazia, punctez și importanța colegialității. De la an la an, îmbunătățesc (sau cel puțin încerc), în urma experienței din anul precedent, sfaturile oferite. Dacă în afară de colegialitate s-ar înțelege mai bine și noțiunea de feedback, aș putea face mai mult, pentru că aș înțelege mai bine ce este util pentru viitorii medici și cum ar putea să fie ajutați mai spornic.
     Mesajul continuă astfel: „Am ținut minte și sfatul primit de la asistentul nostru de la grupă «să nu așteptăm pe asistentul nostru de la semiologie și să nu sprijinim pereții, ci să mergem noi singuri să exersăm împreună la patul pacienților» și chiar așa am făcut împreună cu colegii de grupă. Am să mai vin la Cercul de microbiologie și în anii viitori, nu doar pentru a vorbi despre ceea ce am citit sau am văzut legat de infecții bacteriene, dar și pentru a spune care sunt sfaturile mele pentru colegii mai mici. Uneori, ei poate cred mai ușor ce le spune cineva care este aproape de vârsta lor. Vă mulțumesc pentru că vă pasă și că ne vedeți ca fiind colegi în medicină, așa cum ne-ați spus și ne-ați demonstrat pe tot parcursul anului trecut“.
     Și bune, și mai puțin bune. De o parte, bucuria citirii unui astfel de mesaj, cu mult mai sincer atunci când nu mai există nicio legătură prin examinări și note. Dar există și gândurile care apar atunci când observi că noțiunea de colegialitate nu este aplicată de toți potențialii viitori colegi. Mă tot gândesc cum să fac ca importanța acesteia să fie mai bine înțeleasă și, în consecință, aplicată. Orice sfat colegial este binevenit.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe